Kiezen voor de Vrijeschool
Vrijeschool

Kiezen voor Waldorf

De vrijeschool neemt een bijzondere plaats in binnen onderwijsland. Maar waarom kiezen ouders voor het vrijeschoolonderwijs? Wat maakt de vrijeschool een goede keuze, hoe denken ouders over de kritiek die soms klinkt en wat wensen wij onze kinderen als bagage voor de toekomst?

Speciaal voor geïnteresseerden die zich willen oriënteren op het gebied van de schoolkeuze van hun kind, delen hier verschillende ouders hun meningen, ervaringen en overdenkingen op de vragen die wellicht voor jou van interesse zijn. Op deze pagina stellen de ouders zich voor. Nieuwsgierig naar wat zij je willen vertellen, klik op 'meer lezen'.

Komende weken zal er elke keer een nieuwe ouder bij komen die zich voorstelt.

Waldorfonderwijs

Vrijschoolonderwijs is de Nederlandse naam voor Waldorf education. Emil Molt, de directeur van de Duitse sigaretten fabriek Waldorf Astoria, raakte geïnspireerd door het gedachtegoed van Rudolf Steiner en opende in 1919 met Steiner de eerste Waldorfschool voor de arbeiderskinderen van de fabriek. Steiners’ antroposofie is geen onderdeel van het vrijeschoolcurriculum. Ieder mens is namelijk vrij om zijn eigen overtuigingen te hebben en zijn eigen ontwikkelingsweg te gaan. De mens dient in de optimale situatie altijd in zijn geheel te worden aangesproken, daarom is het belangrijk dat binnen het vrijeschoolonderwijs aandacht is voor hoofd, hart en handen. Cognitieve vakken gaan hand in hand met vakken waarin kinderen praktisch aan het werk gaan en zich kunstzinnig, motorisch, sociaal en emotioneel mogen ontwikkelen.

Vrijeschoolonderwijs niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vlam.

Leestip: Veelgestelde vragen over de vrijeschool

Michel RogMichel Rog

Leeftijd: 47 jaar
Beroep: CDA wethouder in de gemeente Haarlem
Kinderen: Twee zoons (9 & 8 jaar)
School: De Lindeboom Haarlem
Oudvrijescholier: Ja

"Ik wil graag dat onze kinderen zich breed ontwikkelen. Daar hoort kennis bij, maar ook creativiteit, samenwerking en persoonsvorming."

Michel, voormalig Tweede Kamerlid en onderwijswoordvoerder van het CDA, ligt zijn keuze duidelijk toe waarom zijn kinderen naar een vrijeschool gaan. Lees hier het interview met Michel.

Kari van der Heide Groene Mama blogKari v/d Heide

Leeftijd: 33 jaar
Beroep: Auteur, columnist en blogger
Kinderen: Isaya (5,5) en Alela (2,5)
School: Zuid-Holland
Oudvrijescholier: Nee

"Kinderen in Nederland zijn zich niet bewust van hoe erg ze het treffen met het onderwijs dat ze ontvangen. De kwaliteit van onderwijs is extreem hoog en de juffen en meesters (over het algemeen) extreem lief."

Kari, bekent van haar Groene Mama boek en blog, vertelt waarom zij en haar vrouw voor hun twee dochters kiezen voor de vrijeschool. Lees hier het interview met Kari

Hendrik JanAnne Bakker

Leeftijd: 53
Beroep: Juridisch secretaresse
Kinderen: 3 kinderen (21, 19 & 13)
School: De Vrije School Den Haag en Waldorf Grotius
Oudvrijescholier: Ja

"In ons huishouden zie je waldorf niet direct terug. We voeden ook niet strikt antroposofisch op. Doordat wij moslim zijn speelt de islam een belangrijke rol in de opvoeding. Mijn vrouw voedt vooral op vanuit haar Indonesische tradities. Het is dus een hele mix."

Anne vertelt je kort en krachtig over zijn enthousiasme voor de vrijeschool, wat er kan verbeteren en wat hij hoopt voor zijn kinderen. Meer lezen van Hendrik Jan (Anne)

marleen eversMarleen Evers

Leeftijd: 36
Beroep: Freelance schrijfster
Kinderen: Zoon (6) Dochter (4,5)
School: Haarlem
Oudvrijescholier: Nee

"Ik wens de vrijeschool de kracht om vast te houden wat goed is, en de flexibiliteit om te veranderen wat nodig is."

Marleen, bekend via het geliefde account @vrijeschoolvoorbeginners, vertelt heel uitgebreid over hoe zij, zonder zelf een vrijeschoolachtergrond te hebben, haar weg heeft gevonden naar de vrijeschool en hoe zij het waldorfonderwijs als jonge moeder ervaart. Lees haar verhaal hier!

Nadia Rotterdamse MeisjesNadia Ali

Leeftijd: 31 jaar
Beroep: Leerkracht
Kinderen: Eline (2 jaar) en Juliette (4 jaar)
School: Rotterdam
Oudvrijescholier: Nee

"Ik wens kinderen dat ze zelfstandig oordelende en vrij denkende volwassene mogen worden die op zichzelf kunnen en durven vertrouwen"

Nadia, juf en vrijeschoolmoeder vertelt in het kort over haar keuze voor de vrijeschool en hoe zij omgaat met de kritiek die weleens klinkt rondom de vrijeschool. Lees hier haar verhaal.

Kiezen voor de vrijeschool TimTim v. Tongeren

Leeftijd: 32
Beroep: Universitair Archeoloog
Kinderen: Nog geen
School: (UK)
Oudvrijescholier: Ja, gedeeltelijk

"Kritisch leren denken is een absolute must in deze tijden van verharding, verrechtsing en fake news. Vorm je eigen mening en geloof in je eigen idealen. Je kan de wereld in je eentje niet veranderen maar je kan wel de eerste steen leggen van de fundering waarop verbetering kan worden gebouwd."

Tim vertelt je heel uitgebreid hoe hij denkt over de vrijeschool en gaat in op kritische punten en achtergronden. Meer lezen van Tim

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je krijgt mail van mij, welkom! (Soms duurt het even en beland in je spamfolder)

Oeps, er ging iets mis.

Everyday Mommyday will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.