Sint Maarten
Herfstfeesten,  Jaarfeesten

Sint-Maarten

Op 11 november vieren we Sint-Maarten; de feestdag met als motief goedheid, de offerbereidheid en deemoed. Sint-Maarten is het eerste lichtfeest van de donkere tijd in het jaar. Vanaf nu kunnen de kaarsjes weer aan 🕯

Bij dit feest horen mooie lampionnen, waarmee onze kinderen in het donker mogen lopen. Wij eten op de avond van 11 november in het donker met het kaarslicht van onze lantaarns. We bakken Sint-Maartens broodmaantjes die we met elkaar delen en ik vertel voor het slapengaan een verhaal over offerbereidheid en het zorgen voor anderen.

Maar wie was Sint-Maarten en waarom is dit feest het vieren waard?

De legende van officier Maarten

Maarten leefde ongeveer 400 jaar na Christus en was een officier in het leger van keizer Julianus Apostata. Voor de poort van de Franse stad Amiens zag hij op een koude herfstavond een bedelaar staan. Zijn metgezellen reden aan de arme man voorbij, maar Maarten kreeg medelijden en sneed zijn officiersmantel doormidden en gaf de helft aan de bedelaar.

In de nacht die volgt verschijnt de bedelaar in de dromen van Maarten. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Christus. Maarten verlaat het leger, bekeert zich, sticht een klooster waar hij zich ontfermt over de armen en wordt later bisschop. Zijn sterfdag gedenken we op 11 november.

Delen met Sint-MaartenBegin van de winter

Begin november was vroeger de tijd waar de oogst binnengehaald moest zijn, het vee op stal ging en de grote Sint-Maartens-vruchtbaarheidsvuren ontstoken werden. De wintertijd begon.
Daaruit is de traditie ontstaan van het knollen uithollen en er een lichtje in laten branden. Knollen zijn het laatste gewas uit de aarde wat geoogst wordt voor het aanbreken van de winter.

Sinds de laatste eeuw is het eveneens een kinderfeest geworden. Waar oorspronkelijk slechts armen al bedelend van deur tot deur gingen, lopen nu kinderen al zingend door de straten in de hoop op fruit of een snoepje.

Met het lichtje in onze lantaarns koesteren we de zomer en dragen we het licht met ons mee in de wintertijd tot de dagen weer langer en lichter worden.

Sint-Maarten is de 2e heilige in de reeks van 3 heiligen (Sint Joris, Sint-Maarten en Sint Nikolaas) die voorbij komen, voordat het kerstkindje/licht geboren mag worden.

Een fijn lichtjesfeest!

HerfstlampjeSint-Maarten op de jaartafel

In november passen bruine of donkerrode doeken op de jaartafel. Het is een hele dankbare tijd omdat de meeste jaartafelschatten gewoon in de natuur te vinden zijn. Een mooie steen, boomschors, dennenappels, kastanjes en mooie bladeren zijn prachtig op de jaartafel. En als er dan ook nog een dwergenfamilie mag komen wonen is het helemaal feest.

Bij ons thuis maken we lantarens voor op de jaartafel en hangen er mooie herfstknutsels op het raam. Hoe je zoiets moois maakt lees je in mijn blog over inspiratie voor de herfst.

Voor andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.

Meer inspiratie voor de jaarfeesten vind je op Facebook, Instagram, YouTube of Pinterest.

Lantaren maken

Lantaren

Het is met Sint-Maarten een mooie traditie om een knol uit te hollen. De knol is het laatste gewas uit de aarde dat we oogsten voor het begin van de wintertijd. In de knol dragen we op 11 november het lichtje, dat symbool staat voor het licht in ons dat ons de weg zal wijzen door de donkere tijd van het jaar. In dat kleine lichtje dragen we de lichtkracht van de zon, de maan en de sterren, waarover we in de vele liedjes zingen

Hoe je een knol uit moet hollen leer je in deze video.

Deze pentagondodecaëder lantaren is natuurlijk wel een prachtig papieren alternatief. Hoe maak je die lantaren?

Klik hier!

Benodigdheden:

  • Aquarelpapier
  • Waterverf rood en geel
  • Penseel
  • Lijm
  • Scherp mesjes
  • Lineaal
  • Vijfhoek

Aan de slag:

1. Construeer een pentagon/vijfhoek of zoek via internet een vijfhoek en print die uit.

2. Maar op aquarelpapier een mooie schildering met (Stockmar) waterverf.

3. Olie de gedroogde schildering met babyolie.

4. Snijd met een scherp mesje 11 vijfhoeken uit je schilderkunst.

5. Markeer op elke zijde nauwkeurig de helft en vouw alle hoeken scherp naar binnen zoals je ziet op de foto.

6. Plak nu al de vijfhoekjes aan elkaar zoals te zien is op de foto. Het maakt niet uit of er een systeem zit in het naar buiten of binnen plakken van de hoeken.

7. Laat de bovenste hoek vrij. Je kan er nu een waxinelichtje in zetten of een klein kaarsenhoudertje voor kerstboomkaarsjes als je de lampion wil dragen.

Lantaren voor Sint Maarten

Boeken voor Sint-Maarten

1. Sint-Maarten en het beertje van Maja Dusikowa
2. Lichtjes voor Sint-Maarten van Jannine Staring
3. Bobbi viert Sint-Maarten van Monica Maas
4. Tessel viert Sint-Maarten van Marianne Witte
5. De drie bruiloftsgaven van Ineke Verschuren
6. De geschenken van de kabouter uit De kaboutersprookjes van Ineke Verschuren

Sintmaartensliedjes zingen

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing sintmaartensliedjes zodat jullie bij interesse mee kunnen zingen en ze zo kunnen leren. Je kan ook in YouTube mijn playlist voor Sint-Maarten bekijken. Succes!

Als ’t zonlicht gaat verdwijnen

Ik loop hier met mijn lantaren

Zon en maan en sterren

Daar rijdt door de avond

Du sag mal hast du den Herbst gesehen

De sneeuwjacht over de velden joeg

Es steht ein Baum im Garten

Eenzaam in regen en wind

Ich geh’ mit meiner Laterne

Sint Maarten reed door weer en wind

Lantaren, zonde, maan en sterren

Lichtje, lichtje straal

Vertel me heb je de herfst gezien?

Was klimmt und klettert

Er staat een boom daarbuiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *