Heksen feest Walpurgisnacht
Jaarfeesten,  Lentefeesten

Walpurgisnacht – Beltane – Meifeest

In de nacht van 30 april op 1 mei vieren we de Walpurgisnacht, ook wel bekend als dans in de mei, dag van de arbeid of Beltanefeest. Wat dit feest precies inhoudt en waarom het een idee is om dit feest ook in Nederland weer een nieuw leven in te blazen, lees je hier!

Walpurgisnacht

Deze tekst luisteren ga dan naar YouTube of Spotify.

De kleine heksWie De kleine hekst van Odfried Preussler heeft gelezen, heeft misschien wel eens van de Walpurgisnacht gehoord. Het is de nacht van het grote heksenfeest, geen feest ontstaan in de fantasie van de schrijver, maar een oud heidens gebruik. De Walpurgisnacht is van oorsprong een Germaans feest waar men stil stond bij het einde van de koude tijd van het jaar en de komst van de zomer. Het is de nacht waarop men de samenkomst van de Germaanse goden Wodan en Freya vierde. Freya kende ook andere namen zoals Vanadis, zij is de godin van magie, liefde, lust en seksualiteit.

De Walpurgisnacht heette oorspronkelijk Vanadisnacht, de nacht waarop, volgens de oude sage, alle magische machten in de natuur losbreken. Heksen ontmoeten elkaar op de Brocken (ook wel Blocksberg), de hoogste berg in de Harz in Duitsland en dansen daar samen met de duivel.

De naam Walpugis komt van de hoog geleerde abdis Walpurga die door de Paus heilig werd verklaard op 1 mei. Walpurga een vrouw die vele vrouwen als heksen naar de brandstapel dreef, werd beschermvrouwe tegen hekserij en de duivel.
Dat deze zeer Christelijke naam voor dit van oorsprong zeer onchristelijke feest nog heden ten dage gebruikt wordt, is waarschijnlijk te zien in het licht van dat de kerk gepoogd heeft met een heiligenfeest, het oude heidense Vanadisfeest te vervangen.

Beltane

De Kelten vierden een zelfde soort lentefeest en vereerden in deze nacht Belenos, de god van de zon. Het feest staat in teken van de vruchtbaarheid, bloei en het vieren van de lente. Beltane is daarmee de tegenhanger van Samhein (31 oktober), wanneer het begin van de koude tijd wordt gevierd.

Ter ere van het licht en het leven werden vreugdevuren gestookt en daaromheen werd de hele nacht door gedanst, gezongen, gegeten en gedronken. Het is een losbandig feest dat voor veel mensen ook met erotiek is verbonden. De verhalen gaan dat vrouwen zich in deze nacht lieten ontmaagden of dat geliefden zich in de natuur terugtrokken om de liefde te bedrijven ter bevordering en verering van de vruchtbaarheid.

Dans in de mei

Tegenwoordig vieren nog steeds mensen deze oorspronkelijke lentefeesten. Duizenden mensen per jaar bezoeken de Brocken in Duitsland, ontsteken mensen vreugdevuren en verkleden mensen zich als heks om te dansen. Toch is er ook veel veranderd en zijn de oude tradities hervormt tot een nieuw feest dat vooral in landen buiten Nederland gevierd wordt: 'de dans in de mei'. Dat feest is op de vooravond van de Dag van de Arbeid op 1 mei. Op de eerste dag van mei staan we stil bij de duizenden mensen die protesteerde voor de 8 urige werkdag, betere rechten en werkomstandigheden. Het is een dag die behalve in Nederland in bijna alle Europese landen een vrije dag is.

Nadat alle nachtelijke feestelijkheden ten einde zijn en de heksen weer verdwenen, verwelkomen we de maand mei en daarmee verbonden het Pinksterfeest en het oprichten van de meiboom (zie: Pinksteren).

Heksenfeest

Walpurgisnacht dansen met de heksenIn onze Waldkindergarten in Duitsland waar wij wonen vieren we elk jaar het heksenfeest waarbij alle kinderen verkleed als bosheks, kruidenheks, moerasheks of tovenaar mogen komen. Samen maken ze een potje heksenzalf, is er een heksenspeurtocht en wordt er onder het genot van lekkere hapjes, drankjes en muziek om het vuur gedanst. Een prachtige en feestelijke traditie!

Thuis zou je natuurlijk ook een heerlijk heksenfeest kunnen organiseren. Iedereen kan zich verkleden als heks of als tovenaar. Een mooie heksenhoed kan je knutselen (kijk een hier), een groot shirt van papa of mama met een riem erom heen als heksenjurk, een toverstaf van een stokje met glitters erop geplakt en klaar is de heks!

Wij koken samen een heerlijke heksensoep met veel groene groente en kruiden erdoor heen, we bakken toverstafbroodjes en de kinderen mogen lang op blijven om te dansen om het vuur in de vuurkof op onze eigen Blocksberg in de tuin.

Heksenboeken

Heksenboeken 1. Melinda de kleine heks van Daniele Drescher
2. Melinda en Igors recepten van Daniele Drescher
3. De kleine heks
 van Odfried Pressier
4. Foeksia de miniheks van Paul van Loon (serie)
5. Platvoetje van Ingrid en Dieter Schubert
6. Lotje is jarig van Lieve Baeten
7. Nieuwsgierige Lotje van Lieve Baeten
8. Lotje en de heksenprinses van Lieve Baeten
9. Slimme Lotje van Lieve Baeten
10. De boze heks van Hanna Kraan
11. De heksen van Roal Dahl
12. Het Heksenhandboek van Nikki van de Car

Heksenliedjes zingen

Ken jij een heksenlied?

Dit lied leerde ik in Duitsland kennen. Susannah vertaalde het lied voor mij in het Nederlands.

Leestips:
Voor alle andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.
Bij Waldorf Inspiration vind je meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, YouTubePinterest of Instagram.
Meer liedjes vind je op mijn YouTube kanaal: www.youtube.com/waldorfinspiration

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder