Hemelvaart
Jaarfeesten,  Lentefeesten

Hemelvaart

Hemelvaart valt 39 dagen na Pasen en wordt ook wel de 40ste Paasdag genoemd. Met Pasen stond Christus, volgens de de verhalen, op uit de dood en met Hemelvaart keerde hij terug naar de hemel. Een dag, waarbij de meeste mensen genieten van een vrije dag, sommige mensen in alle vroegte graag dauwtrappen en voornamelijk Christelijke mensen stilstaan bij de oorsprong van deze Christelijke feestdag.

Luister deze blog via YouTube of Spotify. Lees ook: Hoe religieus is de vrijeschool?

Dauwtrappen met Hemelvaart

Dauwtrappen met Hemelvaart

Wanneer de lente overgaat in de zomer, wanneer de warmte toeneemt, ontstaat er in de natuur een bijzonder fenomeen. De stralen van de zon laten de levenssappen in de aarde weer stromen, zodat bomen, planten en bloemen weelderig groeien en bloeien. De zon neemt het water op uit meren en rivieren en de regen brengt het water naar de aarde zodat de grond weer vruchtbaar is. Is de natuur en haar levenscyclus niet een wonder?

Het is in onze levens, waar we niet meer zo dicht bij de natuur staan, goed om af en toe bewust stil te staan bij het leven dat onze aarde ons biedt. Daarom is het een prachtige traditie om in de hele vroege ochtend van Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen. Het dauwtrappen kent zijn oorsprong waarschijnlijk in heidense gewoonten, waar men door in de natuur te wandelen, de heropleving van de natuur eert.

In de serene stilte van de vroege ochtend is de natuur nog bedekt met een deken van glinsterende waterdruppels. Zodra de zon opkomt hoor je de vogels ontwaken en bij het eerste tjilpen en kwinkeleren zie je het levengevende water, zijn eigen hemelvaart maken.

Tradities

Veel voorkomende vogelsoortenBij de vrijeschoolse bosschool van mijn kinderen, laten de kleuters een heliumballon naar de hemel opstijgen. Aan het touwtje van de ballon hangt van elk kind een papiertje met een wens. Het is een prachtig stil moment waarop de kinderen minutenlang ademloos kijken naar de steeds kleiner wordende stipjes aan de hemel.

Hoe mooi ik de traditie ook vind, goed voor het milieu is het niet. Een mooi alternatief is om bloemen in een riviertje kunnen zetten. De kinderen kunnen dan eindeloos kijken naar het wegdrijven van de bloemen. Extra mooi is het natuurlijk om aan elke bloem een wens mee te geven.  

Vogels hebben een bijzondere leefruimte doordat zij de hemel en de aarde met elkaar verbinden. In april en mei zijn de meeste vogelsoorten in de vroege ochtend te horen. Ga je dauwtrappen, vergeet dan niet naar de verschillende vogelsoorten te speuren.

 

Meer lezen?

Voor alle andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.
Bij Waldorf Inspiration vind je meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, YouTubePinterest of Instagram.
Mijn liedjes vind je op het YouTube kanaal: www.youtube.com/waldorfinspiration

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *