Winter inspiratie
Jaarfeesten,  Winterfeesten

Inspiratie voor de winter

Nu de winter is gekomen en hopelijk heel gauw de kou onze neuspuntjes laat tintelen, is het tijd voor een lijstje met tips waarmee je de koude dagen zeker met een zonnig humeur gaat doorkomen!

In deze blog: ❄️ knutsel ideetjes ❄️ liedjes ❄️ filmpjes ❄️ boeken ❄️ En nog veel meer inspiratie! Gauw naar beneden scrollen!

Sneeuwvlokje, wit rokje, waar kom jij vandaan?
Ik kom uit de wolken naar beneden gedaan.
Kom neer op mijn handen, kleine lieflijke ster,
Jij brengt ons een groetje uit de hemel zo ver.

Winterboeken voor kinderen

Winter inspiratie boekenOp het plaatje een paar voorbeelden en hier een uitgebreide lijst:

1. Van herfst tot winter van Lidwien van Geffen
2. Met opa in de sneeuw van S.Boonen & M.Meijer
3. Jubilientje op het ijs van H.Hagen & P.Hopman
4. Ga je mee Kleine Beer van M.Waddell & B.Firth
5. Het allerkleinste sneeuwvlokje van Bernadette
6. Eekhoorn houdt geen winterslaap van Annelien van Daalen
7. De sneeuwkoningin van Andersen & Bernadette
8. De kleine ijsbeer van Hans de Beer
9. De sneeuwman van Raymon Briggs
10. Het boompje van Hilde Scholten
11. Tomte Tummetot van Astrid Lindgren
12. Winter van Gerda Muller
13. Ole's skitocht van Elsa Beskow
14. Kan ik er ook nog bij van Loek Koopmans
15. Pippa en Pelle in de sneeuw van Daniela Drescher
16. Als het winter wordt van Thomas Müller
17. De kortste dag van Carlson Ellis
18. Waar komt de sneeuw vandaan van Loek Koopmans
19. Iets wat sneeuw heet van Yuval Zommer
20. Ole langbaard van Daniel Drescher
21. De sneeuwman van Raymond Briggs
22. De ijsbeer van Jenni Desmond

Voor meer inspiratie kijk bij Waldorf Inspiration op Facebook en Instagram.

Vrouw Holle

Vrouw Holle van LemniscaatAls Vrouw Holle, haar kussen uitschudt, begint het bij ons op aarde te sneeuwen. Vrouw Holle, die symboolstaat voor de goede Moeder Aarde en de vruchtbaarheid, brengt langzaam het leven weer terug in de natuur. Terwijl de wereld nog bedekt is met ijs en sneeuw, wekt zij zachtjes de wortelkindjes om zich klaar te maken voor de lente.

Het sprookje van Vrouw Holle is bij mij onlosmakelijk verbonden met de wintertijd. Waar het over gaat?

Twee dochters van een weduwe gaan op pad en ontmoeten Vrouw Holle. Het ene meisjes is vlijtig en goed en het andere slecht en lui. Hoe het de meisjes daarbij vergaat, lees je hieronder!

Klik hier voor het hele sprookje
Er was eens een weduwe, die twee dochters had. De één was mooi en ijverig, de andere lelijk en lui. Maar ze hield van de lelijke en luie, die haar eigen dochter was, veel meer, en de andere moest al het werk doen en Assepoes in huis zijn. Het arme meisje moest elke dag op straat zitten bij de waterput en ze moest zoveel spinnen, dat het bloed haar uit de vingers sprong.

Nu gebeurde het eens, dat de spoel helemaal bloederig was. Toen bukte ze zich over de putrand en wilde de spoel even afwassen, maar de spoel sprong haar uit de hand en viel naar beneden. Ze begon te huilen, liep naar de stiefmoeder en vertelde van haar ongeluk. Maar die werd heel boos en was onbarmhartig en zei: “Als je de spoel erin hebt laten vallen, moet je maar zorgen dat hij eruit komt ook.” Toen ging het meisje naar de waterput terug en wist niet wat ze beginnen moest, en in haar angst sprong ze de put in om de spoel te halen. Ze verloor het bewustzijn, maar toen ze weer wakker werd en weer tot zichzelf kwam, lag ze in een prachtige weide; de zon scheen en er stonden duizenden bloemen. Ze stond op en liep de weide af.

Daar kwam ze bij een oven vol met brood, en het brood riep: “Haal me eruit, haal me eruit, anders verbrand ik: ik ben al lang gaar!” Ze ging erheen en haalde platen vol brood eruit.

Verder wandelde ze; ze kwam bij een boom vol met appelen en de boom riep: “Schud me toch, schud me toch, want de appels zijn allemaal rijp!” Ze schudde de boom zodat de appels vielen alsof het regende, en ze schudde zolang, tot er geen een meer hing, ze legde al de afgevallen appels op een hoop, en toen wandelde ze weer verder.

Eindelijk kwam ze bij een klein huisje. Een oude vrouw keek uit het venster, maar die had zulke grote tanden, dat ze er bang van werd, en ze wou weglopen. Maar de oude vrouw riep haar na: “Waarom ben je bang, lieve kind? Blijf bij me. Als jij al het werk in huis wilt doen, zal het je goed gaan. Je moet alleen zorgen, dat je mijn bed goed schudt, zodat de veren vliegen, dan sneeuwt het in de wereld, ik ben vrouw Holle!”

Toen de oude vrouw zo vriendelijk tegen haar sprak, vatte het meisje moed, stemde toe en kwam bij haar in dienst. Ze deed alles tot grote tevredenheid en schudde het bed steeds met zoveel geweld, dat de veren als sneeuwvlokken rondvlogen; maar ze had dan ook een goed leven bij haar, geen enkel boos woord en elke dag genoeg te eten en te drinken.

Ze was al een poos bij vrouw Holle, toen ze verdrietig werd en in het begin zelf niet wist wat er met haar was; eindelijk begreep ze dat het heimwee was; al had ze het hier duizendmaal plezieriger dan thuis, ze verlangde er toch naar terug. Eindelijk zei ze tegen vrouw Holle: “Ik heb een vreselijk verlangen naar huis, en al gaat ’t me hier nog zo goed, ik kan niet langer blijven, ik moet naar mijn familie terug.”

Vrouw Holle sprak:”Ik vind het lief van je, dat je weer naar huis verlangt, en omdat je me zo trouw gediend hebt, zal ik je zelf weer naar boven brengen.” Ze nam haar bij de hand en bracht haar bij een grote poort. De poort werd geopend, en toen het meisje daar onder stond, viel er een regen van goud neer, en al het goud bleef aan haar hangen, zodat ze helemaal met goud was overdekt. “Dat krijg je, omdat je zo ijverig bent geweest,”zei vrouw Holle en ze gaf haar ook de spoel terug, die in de put was gevallen. Daarop viel de poort dicht en het meisje was in de bovenwereld, niet ver van haar moeders huis en toen ze in de tuin kwam, zat de haan op de putrand en riep: “Kukeleku, Onze gouden jonkvrouw zien we nu.”

Toen ging ze naar binnen naar haar moeder en omdat ze met goud overdekt was, werd ze door haar en haar zuster vriendelijk begroet. Het meisje vertelde alles wat ze ondervonden had, en toen de moeder hoorde, hoe ze tot grote rijkdom was gekomen, wilde ze haar eigen lelijke, luie dochter graag hetzelfde geluk gunnen. Ze moest bij de waterput zitten en spinnen; en om de spoel bloederig te maken, prikte ze zich in haar vinger door met haar hand in de doornheg te stoten. Toen gooide ze de spoel in de put en sprong er zelf in. Ze kwam, net als de ander, op de mooie weide en volgde hetzelfde pad.

Toen ze bij de oven kwam, riep het brood weer: “Haal me eruit, haal me eruit, anders verbrand ik, ik ben al lang gaar.” Maar het luie meisje antwoordde: “Denk je dat ik zin heb mijn handen vuil te maken,” en ze ging weg.

Weldra kwam ze bij de appelboom, die riep: “Schud me toch, schud me toch, wij appels zijn allemaal al rijp!” Maar zij antwoordde:”Dat denk je maar, er zou best een appel op mijn hoofd kunnen vallen!” en daarmee ging ze verder.

Toen ze bij het huisje van vrouw Holle kwam, was ze niet bang, want van die grote tanden had ze al gehoord, en ze verhuurde zich meteen. De eerste dag deed ze zichzelf geweld aan en was vlijtig en deed wat vrouw Holle haar zei, want ze dacht aan al het goud dat ze ter beloning zou krijgen, maar de tweede dag begon ze al te luieren, en de derde nog meer: toen wou ze ’s morgens niet eens meer opstaan. Ze schudde het bed van vrouw Holle ook niet, zoals het hoorde, en ze schudde zeker niet zo dat de veren vlogen.

Dat verdroot vrouw Holle al gauw en ze zei haar de dienst op. De luie was daar best mee tevreden en dacht, nu zal de gouden regen beginnen; vrouw Holle bracht haar bij de poort, maar toen zij daar onder stond, werd er in plaats van goud een grote pan vol pek uitgestort. “Ter beloning van je diensten,” zei vrouw Holle en sloot de poort. Zo kwam de luie meid thuis, helemaal vol pek, en de haan zat op de putrand en riep: “Kukeleku, Onze vieze jonkvrouw zien we nu!” Het pek bleef aan haar kleven en wilde er haar leven lang niet af!

Winterknutsels

Klik op het plusje onder de foto's voor de werkbeschrijving.
Meer inspiratie nodig, kijk ook eens op mijn Pinterest account voor nog meer leuke knutselideetjes voor de winter!

IJslantaarn

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Nachtelijke vorst
  • Een tulband vorm (of wie dat niet heeft een grote en een kleine schaal)
  • Water
  • Schatten (uit de natuur)

Aan de slag:

Vul de vorm met de schatten en het water. Zet de vorm buiten en laat Koning Winter zijn werk doen. Afhankelijk van hoe koud het is, heb je wel een portie geduld nodig. Maar is het water bevroren, dan kan je het ijslantaarntje uit de vorm krijgen door er en een beetje warm water over heen te gieten. De ijslantaarn kan je op een mooi plekje neerzetten met een brandend kaarsje erin.
Wil je er echt een feest van maken, maak dan lekkere winterthee of een warme chocolademelk en begin de dag in de verfrissende kou met een prachtige ijlantaarn in het midden op tafel.

Ijsballen

IJsbal in the making

Hoe maakt je het?

Geen kerstballen maar ijsballen in de bomen hangen? Deze bijzondere (niet zo duurzame) ballen, maak je met een beetje geduld. Flink vriezen is natuurlijk een voorwaarde!

Benodigdheden:

  • Ballon
  • Stevig draad
  • Water

Aan de slag:

Stop het draadje gedeeltelijk in de ballon en vul de ballon met water. Knoop de ballon dicht en laat nu het water in de ballon bevriezen. Is het water ijs geworden, dan knip je heel voorzichtig de ballon eraf, zonder het draadje te beschadigen. Klaar is je ijsbal als versiering in de tuin.

Windlichtje

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Glazenpot
  • Witte en blauwe zijdevloei
  • Waxinelichtje
  • Lijm

Aan de slag:

Scheur de zijdevloei in kleine ongelijke stukjes. Plak nu willekeurig of met een bepaalde voorstelling de stukjes met lijm op de buitenkant van de pot. Laat de lijm drogen en zet het waxinelichtje erin. Zo fijn deze kaarsenlichtjes en al met peutertjes te maken.

Sneeuwsterren

Sneeuwsterren voorbeeld van Pinterest

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Wit vierkant papier
  • Schaar

Aan de slag:

Vouw het papier in de diagonaal zodat een driehoek ontstaat. Herhaal die diagonale vouw zodat er een kleine driehoek ontstaat. Vouw nog een laatste keer maar dan in drieën, eerst de ene kant tot 2/3 en dan de andere kant eroverheen. Door uit dit opgevouwen stuk papier, stukjes weg te knippen (kijk hier voor patronen) ontstaat een prachtige sneeuwster. Ideale kunst voor op het raam of voor bij de jaartafel.

Glittersterren

Glittersterren

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • IJsstokjes
  • Lijm
  • Glittersterretjes

Aan de slag:

Plak 3 ijsstokjes in een stervorm op elkaar. Beplak nu de stokjes met glittersterretjes. Met een touwtje eraan zien ze er reuze gezellig uit voor het raam.

Schilderen met sterren

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Aquarelpapier
  • Blauwe waterverf (Stockmar)
  • Kwastje
  • Zout

Aan de slag:

Maak het papier aan twee kanten goed nat en leg het, eventueel met gebruik van een spons mooi plat op de ondergrond. Schilder nu met de blauwe verf een mooi kleurenspel van licht en donker blauw. Door met een schoongemaakte, eerst natte daarna droge kwast over delen van het papier te gaan kan je het idee wekken dat er dennenbomen staan.

Strooi over het natte vel zout en laat het werk langdurig drogen. Het zout zuigt tijdens het drogen de verf op en er ontstaan wonderlijke sneeuwlandschappen. Het zout kan er na het drogen zachtjes afgeveegd worden.

Je zou het zout ook kunnen vervangen voor wit bijenwaskrijt. Teken mooie vormen en schilder er vrij overheen met een mooi wintersetint blauw. Het is net toveren!

IJsbellen

Bevroren zeepbel

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Flinke vorst overdag
  • Bellenblaas

Aan de slag:

Een beetje geduld is gevraagd, maar lukt het dan is het resultaat zo leuk!
Blaas bellenblaas in de lucht en probeer de bellen op te vangen zonder dat ze kapot gaan. En nu goed kijken! Met een beetje geluk bevriezen de bellen. Om de succeskans te verhogen, is het aan te raden een beetje suikerstroop aan de zeep toe te voegen. Succes en veel plezier!

Mini sneeuwkoning

Jaartafel winter koning

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Pegdoll
  • Witte of lichtblauwe vilt
  • Zilveren sterretjes
  • Lijm
  • Naald en garen

Aan de slag:

Knip uit vilt een kroontje en een manteltje voor de koning. De kroon is een lang dun strookje met aan één kant puntjes geknipt. Een mantel knip je in de vorm van een driehoek. De onderste hoeken rond je af en de bovenste punt knip je af zodat het overige stuk zo lang is als het popje vanaf zijn hals tot de grond. Plak nu het kroontje om het hoofdje en rijg het manteltje aan de bovenrand zodat je het om de hals kan knopen.
Als finishing touch plak je de zilveren sterretjes op de kroon of daar waar je ze mooi vindt staan. Zet Koning Winter op een goed zichtbare plek en ijs en sneeuw is gegarandeerd!

IJssculpturen

Ijskunst

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Nachtelijke vorst
  • Een ondiep bordje of schaal
  • Water
  • Schatten (uit de natuur)
  • Touwtje

Aan de slag:

Vol een bordje met water en de schatten. Leg er ook het touw in en stel het bord in de nacht buiten. De volgende ochtend kan je het kunstwerk met een beetje warm water uit de vorm krijgen. Met het touwtje kan je het kunstwerk ergens mooi ophangen. Is het niet een winters genot om naar te kijken? 🙂

Vilten sneeuwpop

Bron Pinterest

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Witte wol (waarmee je kan vilten)
  • Zeep
  • Lapje vilt voor de sjaal
  • Naald en witte en zwarte draad

Aan de slag:

Door wol een beetje nat te maken en in te zeepen, kan je vilten. Door de wol stevig in de palmen van je hand te draaien ontstaat een bol. Elke keer uitwassen, uitknijpen, nieuwe wol erom heen leggen en inzepen, maakt de bol groter en steviger.
Maak nu twee (of drie) witte bolletjes, eentje een beetje groter dan de andere. Met naald en draad kan je de bollen aan elkaar vastnaaien en met het zwarte draad kan je oogjes en een mond maken (kan natuurlijk ook met natgemaakte potloden). Knip uit het lapje vilt een langwerpig schaaltje voor om de hals. Groot voordeel, deze sneeuwpop smelt niet in huis :)!

Vilten is voor kinderen een heerlijke activiteit. Het warme water, het gevoel van de wol, de geur van de zeep en het drukken en rollen van de balletjes is niet alleen goed voor de concentratie, het is ook een uitstekende oefening voor de tastzin.

Sneeuwpopsok

Sneeuwpoppen voor binnen

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Witte kindersok
  • Wol
  • Rijst
  • Knoopjes en pareltjes
  • Klein lapje vilt
  • Naald en draad

Aan de slag:

Vul de sok eerst met een flink laagje rijst. Stop vervolgens de sok tot 2/3 vol met wol. Bind nu de sok af op 2/3 en verdeel het gevulde deel in een grote en een kleine bal door het wederom af te binden. Draai en bovenste losse stukje sok om als muts voor de pop.
Van het lapje vilt knip je een langwerpig stukje sjaal en dat knoop je om de nek van de sneeuwpop. Met kraaltjes naai je de ogen vast. Ogen zitten op de helft van het gezichtje en vormen een driehoek met de mond. Ter afsluitingen versier je met knoopjes de buik. Klaar is de sneeuwpop!

Vlokjes op papier

Vingervlokjes op papier

Hoe maakt je het?

Benodigdheden:

  • Zwart, grijs of blauw papier
  • Bruine/zwarte en witte (vinger) verf
  • Kwastje

Aan de slag:

Schilder met de donkere kleur op een stuk papier de stam van een boom met een paar kale takken. Verder mogen kleine of grote vingertjes aan het werk om het hele kunstwerk te bedelven onder een flinke sneeuwstorm van witte vingerafdrukjes.

Winterfilmpjes

Pas op! Voor sommige kinderen zijn onderstaande filmpjes niet geschikt. Schermkijken is soms zo heerlijk, doe het wel met mate en zorg dat je weet wat de kinderen precies kijken.

Veel kijkplezier!

WIntertips

In de wintertijd vieren we een aantal hele fijne jaarfeesten. Klik op de onderstaande links:

En nog meer winterse inspiratie:

1. Heb je wolletjes of schapenvachten in huis? Sneeuwt het? Hop naar buiten, wol een paar uurtjes in de sneeuw en alles is weer fris en schoon!

2. Vergeet niet met echte sneeuw een sneeuwpop te maken, een sneeuwballengevecht te houden en heerlijk sleetje te rijden. Misschien een keer met de slee naar school?

3. Heeft het gevroren? Hop de schaatsen aan, slee mee en lekker slootje rijden of een echte Nederlandse tocht langs de molens en Koek en Zopie!Koning Winter

4. Wie graag een mooie grote Koning Winter voor de jaartafel wil knutselen moet even geduld hebben. Binnenkort zal ik op YouTube een tutorial uploaden. Hou dus mijn YouTube kanaal in de gate!

5. Voor inspiratie op de seizoenstafel lees mijn blog over jaartafelinspiratie of kijk op Pinterest, Facebook of Instagram.

6. Wie nog meer leuke winterse knutsels wil maken kan hier kijken voor ideetjes.

7. Wil je de show stelen? Ik heb geleerd dat als je op een ijsklontje zout strooit het ijs een beetje smelt. Als je er dan een wollen draadje tegenhoudt, dan vriest dat vast. Neem je nu het draadje vast, dan kan je het ijsklontje laten 'zweven'. Mij is het nog niet gelukt...maar misschien jou of je kinderen wel!

Winterliedjes

De bladmuziek van onderstaande liedjes vind je door in YouTube naar de beschrijving onder de liedjes te gaan. Daar staan linkjes naar vrijeschoolliederen.nl. De liedjes staan natuurlijk ook in prachtige liedjesbundels. Interesse naar iets in het bijzonder? Laat gerust een berichtje achter!

Klik HIER voor alle winterliedjes achter elkaar. Voor meer liedjes ga naar mijn YouTubekanaal.

Duizend sterren blinken

Slaap mijn kleine wilgenkind

Sneeuwvlokje wit rokje

On the wind of January

Dag meneer de sneeuwman

Oh where do you come from

Schneeflöckchen Weißröckchen

Sneeuwvlokje daalt op de aarde neer

The snow fell softly

’s Winters is het ’s avonds zo donker

Alle zaadjes slapen zacht

Schlaf du kleines Weidenkind

Kommt ein weißes Kind gegangen

’t Heeft de hele nacht gesneeuwd

Come little snowflakes

Winter showers winter rain

Schaatsen rijden wie doet mee?

Herr Winter wann kommen ihre Kinder

In the wintergarden

Schlaf du kleine Weide

Witte, witte winter

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder