Allerzielen Vrijeschool
Herfstfeesten,  Jaarfeesten

Halloween – Allerheiligen – Allerzielen – Samhain

Halloween viert men op 31 oktober. Op 1 november is het Allerheiligen en Allerzielen is op 2 november. Maar wat zijn dat eigenlijk voor feesten en wat hebben ze met elkaar te maken?

Met kaarsjes herdenken we onze gestorven dierbarenLang geleden toen men nog dichter bij de natuur leefde, voelden de mensen dat tijdens de nevelige tijd rondom het begin van november de geestelijke wereld bijna tastbaar dichtbij was bij het aardse bestaan. Omringt door de goede geesten, herdacht men op de kerkhoven de dierbaren met kaarslicht en uitgeholde vruchten van de rijke oogst.

Ondanks dat de geestelijke wereld voor menig van ons geen vanzelfsprekendheid meer is, willen ook wij stil staan bij hen die niet meer tastbaar bij ons kunnen zijn. Met onze liefdevolle gedachten, met het branden van kaarsjes, het vrolijk ophalen van herinneringen en bij het bekijken van foto's, kunnen onze dierbaren weer dichtbij zijn en in ons voortleven.

Hoe groot is nu het schrille contrast van de horrorachtige beelden die tijdens Halloween opeens gemeengoed lijken te zijn geworden. Willen we de dood in verband brengen met monsterlijke beelden en het vieren van het kwaad? Wat is er gebeurd dat het eens zo bezielde feest, nu zo ontzield is geraakt?

Samhain

Halloween is van oorsprong een Keltisch feest. In de Keltische kalender is 1 november de eerste dag van het nieuwe jaar (Samhain). Op 31 oktober vierde men een soort oudejaarsavond om stil te staan bij het feit dat nu de oogst binnen was gehaald en het zaadgoed klaar lag voor het nieuwe jaar.

Om hun dankbaarheid te tonen voor de oogst, die mede te danken was aan de gunst van de doden, gingen de Kelten naar de kerkhoven. Ze brachten offers in de vorm van de gaven van de oogst en versierden de graven met kaarsen.

Leestip: Een prachtig en zeer uitgebreid artikel over dit voorchristelijke nieuwjaarsfeest mocht ik HIER delen. Zeker de moeite waard om eens met een kop thee op de bank te lezen!

Allerheiligenavond

De naam Halloween komt van All Hallows Eve ofwel Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen op 1 november. Allerheiligen is een Katholieke feestdag waarbij men alle Heiligen en martelaren herdenkt.
Men geloofde erin dat op Allerheiligenavond de gestorven geesten terug zouden keren onder de levenden. Om boze geesten weg te jagen droegen de mensen maskers om hen af te schrikken.

Allerzielen

2 november is het Allerzielen, een eveneens van oorsprong katholieke gedenkdag, waar men stil staat bij de overledenen. Het feest dat stilaan wint aan populariteit. Steeds meer, ook niet kerkelijke mensen zoeken een weg om eens per jaar de gestorven zielen gezamenlijk te herdenken.

Halloween

Halloween VrijeschoolDe oude Keltische tradities zijn met een grote groep Ierse emigranten in de Verenigde Staten terecht gekomen. Daar hebben die tradities weer een nieuwe vorm gekregen. Een vorm die vaak ook gebaseerd is op beelden uit Halloween films en series van de jaren '80 en '90. Dat beeld is steeds populairder geworden en is inmiddels uit de VS naar Europa overgewaaid.

Halloween is nu een feest waar kinderen zich verkleden, langs de deuren gaan en trick or treat! roepen. Daarmee word je voor de keuze gesteld om je te laten plagen of iets lekkers te geven. Huizen zijn versierd met pompoenen en lichtjes. Deze trick or treat traditie vindt zijn oorsprong bij arme Christenen die op Allerzielen langs de huizen gingen om te bedelen. Ze bedelden zielenbrood (brood met krenten) en beloofden te zullen bidden voor de gestorven zielen zodat zij bespaard zouden blijven voor het helse vagevuur.

Overwinnen van onze angsten

Zowel kinderen als volwassenen vieren tegenwoordig graag Halloweenfeesten, waarop de nadruk van er griezelig uitzien, steeds groter wordt. Waar in het dagelijks leven grote afstand wordt genomen van gruwelijkheden die via het nieuws de huiskamer binnenkomen, daar zoekt men toch 1 dag in het jaar de kans om alles zo eng en gruwelijk mogelijk te maken.

De mens heeft van nature een afkeer tegen het duister en het kwaad. Door met Halloween in de duisternis naar buiten te gaan en moedig de ook wat schimmige kant des levens op te zoeken, durft men de eigen angsten in de ogen te kijken.

Oude traditie of commercieel feest?

HalloweenIk heb een persoonlijke sterke mening ten aanzien van Halloween omdat het voor mij een te vercommercialiseerd feest is geworden. Het verband tussen enerzijds het stilstaan bij de oogst en het herdenken van dierbaren die overleden zijn en anderzijds alle gevierde gruwelijkheden die rondom dit feest opeens in sterk toenemende mate gevierd worden, vind ik ver te zoeken.

Daarbij vind ik de beelden die wij normaal gesproken als gruwelijk betitelen niet passen als beeld voor kleine kinderen. Het verkleden van een kind met een zwaard door zijn hoofd is naar mijn mening meer om de volwassenen een plezier te doen, dan dat dat pedagogisch passend is.

Verkleden is leuk, een beetje spannend ook. Maar angst en gruwelijkheden blijven bij ons buiten de deur! Wij steken rond deze dagen een kaarsje aan en staan stil bij diegene die ons ontvallen zijn. Daarnaast verheugen wij ons op het mooie lichtjesfeest Sint Maarten.

Fijn feest!

Leestip:
Past Halloween nog in deze tijd?
De mooie oorsprong van Halloween. Een interessant artikel met uitgebreide achtergrondinformatie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *