Warning: include_once(/homepages/7/d769463703/htdocs/clickandbuilds/EverydayMommyday/wp-content/plugins/instagram-feed/inc/class-sb-instagram-gdpr-integrations.php): failed to open stream: No such file or directory in /homepages/7/d769463703/htdocs/clickandbuilds/EverydayMommyday/wp-content/plugins/instagram-feed/instagram-feed.php on line 100

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/7/d769463703/htdocs/clickandbuilds/EverydayMommyday/wp-content/plugins/instagram-feed/inc/class-sb-instagram-gdpr-integrations.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php7.4') in /homepages/7/d769463703/htdocs/clickandbuilds/EverydayMommyday/wp-content/plugins/instagram-feed/instagram-feed.php on line 100
Inspiratie voor Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag - Everyday Mommyday
oud en nieuw
Jaarfeesten,  Winterfeesten

Inspiratie voor Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag

Bijna is het zover, de laatste dag van een jaar vol ervaringen. Het is tijd om even om te kijken en daarna de grote sprong te durven wagen naar het nieuwe jaar. Op naar een nieuw begin!

De laatste dagen van het oude jaar zijn vaak onlosmakelijk verbonden met het terugkijken en het reflecteren. De een verbindt zich aan de 12 heilige nachten, anderen kijken de oudejaarsconference, nieuwsoverzichten of kijken terug door te luisteren naar de top 2000. Ieder op zijn eigen manier.

Heidens nieuwjaar

Wist je dat oude volkeren die nog dicht verbonden met de natuur leefden, het nieuwe jaar vierden na het einde van het oogstjaar, na de winterzonnewende of pas bij het begin van de lente? De kerk wilde af van al die heidense gebruiken en legde 1 januari vast als nieuwjaarsbegin. Die dag werd bid- en boetedag genoemd als viering vanwege de besnijdenis van Jezus.
Oudejaarsavond werd vernoemd naar Paus Silvester. In Nederland is die naam niet zo bekend meer, maar in Duitsland is dat nog steeds de gebruikte naam voor oudejaarsavond.

Maar ondanks de sterke invloed van de kerk zijn er gelukkig nog steeds vele mooie heidense en oeroude rituelen zichtbaar in de vieringen van tegenwoordig.

Nieuwjaarspot

De herinneringspot voor oudejaarsdagWij vinden het met onze familie een fijne traditie om een grote pot in huis te hebben staan waarin we gedurende het jaar kleine briefjes verzamelen van mooie dingen die we willen onthouden. In de pot komen leuke gebeurtenissen, kaartjes van museumbezoekjes, leuke uitjes, werk of uitspraken van de kinderen en mooie teksten van anderen die ons inspireerden.
Op oudejaarsdag is het een groot feest om onder het genot van lekkere drankjes en hapjes terug te kijken op de mooie herinneringen van het afgelopen jaar.

Dit jaar schrijf ik een brief aan mezelf met mijn plannen en mijn wensen voor het komende jaar. De brief gaat bij de kerstversiering in de doos en mag pas volgend jaar geopend.

Traditionele avond

Onze dag verloopt verder traditioneel. We wandelen in de middag, genieten van gezellig gezelschap, gourmetten of eten fondue, spelen spelletjes, kijken misschien de oudejaarsconference en kletsen wat af.
In het huis hangt een slinger ballonnen en elk uur dat we aftellen mag een ballon lekgeprikt worden. Om middernacht proosten we met champagne, eten we onze buikjes overvol aan berliner, oliebollen, appelflappen en vele andere lekkere hapjes én steken we (een heel klein beetje) vuurwerk af.

Vanwege de kleine kinderen staken we in het verleden ook wel eens ons eigen vuurwerk al om 20.00h af en keken we om middernacht alleen uit het raam naar het vuurwerk van de buren.

Boze geesten verjagen

Wens ontbijtDat vuurwerk en de nieuwjaarsvuren luiden het nieuwe jaar in en berusten op het geloof dat we daarmee slechte geesten verjagen en het nieuwe vuur innerlijk ontsteken. Goede geesten stem je goed door voedsel en alcolholische dranken te offeren en dat daarna zelf op te eten en te drinken. Wij zijn tegenwoordig vooral goed in dat laatste onderdeel 😉.

Een mooie traditie die ik in Duitsland heb geleerd is loodgieten. Smelt het lood, giet het goedje in een laag water en uit de ontstane vorm kan je een voorspelling van het komende jaar lezen. Je kan het lood ook vervangen voor kaarsenwas.

Happy New Year

Op nieuwjaarsdag reigingen we ons door een frisse duik in zee te nemen. Met nieuwe moed en helemaal fris en fruitig kunnen we dan met al onze goede voornemens het nieuwe jaar in. Bij gebrek aan een strand om de hoek, overweeg ik de badkuip vol te laten lopen met lekker koud water. Ik ben benieuwd of mijn jongens de frisse spring durven wagen 😊.
Wij zullen het nieuwe jaar beginnen met een wensenontbijt. Iedereen aan tafel mag vertellen wat zijn of haar wensen zijn voor het nieuwe jaar.

Beste wensen

Vroeger kon je op straat van de schoorsteenveger en de lantaarnaansteker beste wensen voor het nieuwe jaar kopen. Tegenwoordig zien we die gewoonte terug in de nieuwjaarsgeschenken van o.a. werkgevers en geven we de nieuwjaarsgroeten gratis aan ieder die het wil horen. Slechts de postbode krijgt een nieuwjaarsfooi voor de goed bezorgde beste wensen.

vuurwerk afstekenEn wat betreft die goede voornemens? Heb jij grootste of kleine plannen voor het komende jaar? Mijn voornemens zien er zo uit:

1. Mijn dierbare projecten vleugels geven.
2. Mijn geduldsspier oefenen voor mijn kinderen.
3. Groener leven: minder afval, meer bio, minder dierlijke producten.
5. Mijn huis gediciplineerder op orde houden.
6. Extra lief zijn voor anderen.
7. En ja, ook dit jaar neem ik me voor echt meer te gaan sporten 😅.

Wat zijn bij jullie thuis de leukste tradities voor oud en nieuw?

Ik wens je een 'guten Rutsch' (in Duitsland glijden ze namelijk het nieuwe jaar in) en een geweldig, spetterend, gezond, gelukkig, rustig, avontuurlijk, tevreden en ontspannen ALTIJD!
Op naar 2020!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *