Vuurwerk
Jaarfeesten,  Winterfeesten

Inspiratie voor Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag

Het is bijna het zover; de laatste dag is in zicht van weer een jaar vol ervaringen. Het is tijd om even om te kijken en daarna de grote sprong te durven wagen naar het nieuwe jaar. Op naar een nieuw begin!

De laatste dagen van het oude jaar zijn vaak onlosmakelijk verbonden met het terugkijken en het reflecteren. De een verbindt zich aan de 12 heilige nachten, anderen kijken de oudejaarsconference, nieuwsoverzichten of kijken terug door te luisteren naar de top 2000. Ieder op zijn eigen manier.

Heidens nieuwjaar

Wist je dat oude volkeren die nog dicht verbonden met de natuur leefden, het nieuwe jaar vierden na het einde van het oogstjaar, na de winterzonnewende of pas bij het begin van de lente? De kerk wilde af van al die heidense gebruiken en legde 1 januari vast als nieuwjaarsbegin. Die dag werd bid- en boetedag genoemd als viering vanwege de besnijdenis van Jezus. Oudejaarsavond werd vernoemd naar Paus Silvester. In Nederland is die naam niet zo bekend meer, maar in Duitsland is dat nog steeds de meest gebruikte naam voor oudejaarsavond.

Maar ondanks de sterke invloed van de kerk zijn er nog steeds vele mooie heidense en oeroude rituelen zichtbaar in de vieringen van tegenwoordig.

Nieuwjaarspot

Wenspot nieuwjaarWij vinden het met onze familie een fijne traditie om een grote pot in huis te hebben staan waarin we gedurende het jaar kleine briefjes verzamelen van mooie dingen die we willen onthouden. In de pot komen leuke gebeurtenissen, kaartjes van museumbezoekjes, visitekaartjes van restaurants, leuke uitjes, werkjes of uitspraken van de kinderen en mooie teksten van anderen die ons inspireerden.
Op oudejaarsdag is het een groot feest om onder het genot van lekkere drankjes en hapjes terug te kijken op de mooie herinneringen van het afgelopen jaar.

Dit jaar schrijf ik een brief aan mezelf met mijn plannen en mijn wensen voor het komende jaar. De brief gaat bij de kerstversiering in de doos en mag pas volgend jaar geopend.

Traditionele avond

Onze dag verloopt verder traditioneel. We wandelen in de middag in het bos, genieten van gezellig gezelschap, gourmetten of eten fondue, spelen spelletjes, kijken misschien de oudejaarsconference en kletsen wat af. (Dit jaar is het allemaal wat minder traditioneel, want we hebben een gezellige ziekenboeg, dus waarschijnlijk geen gezelschap, geen lekker eten en meer slapen...)

Het is leuk om met kinderen de af te tellen tijd inzichtelijk te maken. Een niet milieuvriendelijke keus was tot voor kort bij ons om elk uur een ballon lek te prikken of een sterretje aan te steken. Kinderen zijn vaak gespannen dit soort dagen en om het gezellig te houden helpt het om de tijd inzichtelijk te maken.

Om middernacht proosten we, eten we onze buikjes overvol aan Berliner, oliebollen, appelflappen en vele andere lekkere hapjes én steken we een beetje kindervuurwerk af.

Boze geesten verjagen

wensontbijt nieuwjaarDat vuurwerk en de nieuwjaarsvuren het nieuwe jaar inluiden berust op het geloof dat we daarmee slechte geesten verjagen en het nieuwe vuur innerlijk ontsteken. Goede geesten stem je goed door voedsel en alcoholische dranken te offeren en dat daarna zelf op te eten en te drinken. Wij zijn tegenwoordig vooral goed in dat laatste onderdeel 😉.

Een fijne traditie is om alles wat niet mee mag in het nieuwe jaar; op een papiertje te schrijven en in het vuur te gooien.

Een andere mooie traditie die ik in Duitsland heb geleerd is lood gieten. Smelt het lood, giet het goedje in een laag water en uit de ontstane vorm kan je een voorspelling van het komende jaar lezen. Je kan het lood beter nog vervangen door heerlijk ruikende (bijen) kaarsenwas.

Happy New Year

IjszwemmenOp nieuwjaarsdag reinigen we ons door een frisse duik in zee te nemen. Met nieuwe moed en helemaal fris en fruitig kunnen we dan met al onze goede voornemens het nieuwe jaar in. Bij gebrek aan een strand om de hoek, laten wij tegenwoordig de badkuip vol lopen met lekker koud water. We staan dan allemaal samen lachend in de badkamer en gaan dan omstebeurt in het koude water (de een met de voetjes, de ander helemaal) en vertellen elkaar welke oude lasten we van ons af willen wassen en welk mooi persoonlijk voornemen we meenemen in het nieuwe jaar.

Wij beginnen het nieuwe jaar met een wensenontbijt. Iedereen aan tafel mag vertellen wat zijn of haar wensen zijn voor het nieuwe jaar.

Beste wensen

Vroeger kon je op straat van de schoorsteenveger en de lantaarnaansteker beste wensen voor het nieuwe jaar kopen. Tegenwoordig zien we die gewoonte terug in de nieuwjaarsgeschenken van o.a. werkgevers en geven we de nieuwjaarsgroeten gratis aan ieder die het wil horen. Slechts de postbode krijgt een nieuwjaarsfooi voor de goed bezorgde beste wensen.

oud en nieuwEn wat betreft die goede voornemens? Heb jij grootste of kleine plannen voor het komende jaar? Mijn voornemens zien er zo uit:

1. Mijn dierbare projecten vleugels geven.
2. Mijn geduldsspier oefenen voor mijn kinderen.
3. Groener leven: minder afval, meer bio, minder dierlijke producten.
5. Mijn huis gedisciplineerder op orde houden.
6. Extra lief zijn voor anderen.
7. En ja, ook dit jaar neem ik me weer voor echt meer te gaan sporten 😅.

Wat zijn bij jullie thuis de leukste tradities voor oud en nieuw?

Ik wens je een 'guten Rutsch' (in Duitsland glijden ze namelijk het nieuwe jaar in) en een normaal, geweldig, spetterend, gezond, gelukkig, rustig, avontuurlijk, tevreden en ontspannen ALTIJD!

Op naar 2025!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder