Het beste kraamcadeau
Bewust ouderschap,  De beste tips,  Zwangerschap en geboorte

Het ideale kraamcadeau

Wie kent dat niet? Iemand in je omgeving heeft een baby gekregen en je mag op kraambezoek komen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar help! Wat neem je mee?

cadeautipsMet drie kinderen heb ik een hele hoop cadeautjes gekregen. Allemaal met liefde gegeven en heel dankbaar ontvangen. Maar helaas zijn niet alle cadeautjes in gebruik genomen. Waarom? Met drie jongens heb je op een gegeven moment best een flinke uitzet aan babykleren, babyspeelgoed en babyknuffels. Helaas waren cadeautjes soms dubbel, soms te klein, soms niet zo passend bij mijn opvoedidealen en soms gewoon echt overbodig in ons al zo overvloedig gevulde huis.

Ik ben intussen zover dat ik altijd vraag waar ik de baby mee blij kan maken. Ouders die nog niet zoveel hebben, geven behoorlijk algemene antwoorden maar wel een goede richting en ouders die al veel hebben, zijn dan in de gelegenheid wat gedetailleerdere wensen aan te geven. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Want dan weet je of iemand van plastic speelgoed houdt, vanaf welke maat kleertjes (van een bepaalde herkomst) nog gewenst zijn en of er misschien iets gespaard wordt waar jij aan kan bijdragen.

Leuke cadeautjes

1. Gepersonaliseerd cadeau

Denk daarbij aan een bestekset, een handdoek, een kledingstuk, een popje of knuffel. Tegenwoordig hebben ze ook gepersonaliseerde boeken. En nog veel meer als je even op internet gaat neuzen. Maar ook daar moet je oppassen want bij kind 3, hadden wij opeens 3 boeken over zijn naam. Gelukkig wel allemaal verschillende 🙂

2. Zelfgemaakt cadeau

Zelfgemaakte cadeaus kan ik heel erg waarderen omdat ik het gebaar zo lief en betrokken vind. Toch moet je oppassen, want er zijn genoeg mensen die niet weten hoeveel werk erin zit of je geknutsel niet kunnen waarderen. Stel je voor dat je een week aan een truitje hebt zitten breien en de ouders vinden het helemaal niet mooi! Maar als ouders het waarderen, wat mij betreft een top cadeau.

3. Cadeautje voor oudere kinderen

Cadeautjes voor eigenlijk iets oudere kinderen doen het bij mij ook altijd goed. Al kan de kleine er nog niet mee spelen, ze zullen er op termijn meer aan hebben. Kijk eens hier voor mijn tips.

4. Boeken

Mooie prentenboeken van uitgevers zoals Christofoor, De Vier Windstreken en Lemniscaat zouden bij mij altijd in goede aarde vallen. Het is wel verstandig om van te voren even te checken of de ouders het boek niet al hebben.

Hier mijn boekentips voor de allerkleinsten. Meer boekentips voor oudere kinderen vind je hier.mies van hout

 1. Liedjesboekjes van Mies van Hout
 2. Boer Boris van Ted van Lieshout
 3. Van Lente tot Zomer van Lidwien van Geffen
 4. Kabouter Thijm van Admar Kwant
 5. Boekjes van Pippa en Pelle van Daniela Drescher
 6. Lente, Zomer, Herfst en Winter van Gerda Muller
 7. Als ik ’s avonds slapen ga van Marjan van Zeyl
 8. Kartonnen prentenboekjes van Loes Botman
 9. Kartonnen prentenboekjes van Ronald Heuninck
 10. Klipperdeklop van Nicola Mee
 11. Boekjes van Bobbi van Ingeborg Bijlsma
5. Verzorgingsproducten

Als je weet van wat voor een soort merk ouders houden, vind ik verzorgingsmiddelen ook altijd een prima cadeautje. Denk dan bijvoorbeeld aan babycreme of babyolie.

6. Cadeaubon

Het klinkt niet als het meest persoonlijke cadeau, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me er meestal heel erg over verheugd heb.

7. Een grote wens

Vraag aan de ouders of ze misschien een grote wens hebben. Misschien verheugen ze zich over een grote Grimms regenboog, een draagzak of een mooi winterpak en is het mogelijk deze wens samen met anderen in vervulling te kunnen laten gaan.

Mijn persoonlijke cadeautips

Hier vind je een blog met cadeautips ingedeeld per leeftijd voor bewuste families die houden van duurzame, biologische, mooie materialen. Hier mijn tips voor de allerkleinsten:

Cadeautips voor een baby

 1. Houten speelgoed van Grimms
 2. Houten speelgoed van Ostheimer
 3. Wol-zijden kleertjes van bijv. Engel of Disana
 4. Schapenvachtje
 5. Cadeaubon voor een mooie kinderwinkel.
 6. Barnsteenketting
 7. Wollen deken van bijv. Disana of Atelier Knusjes
 8. Babyproducten van bijvoorbeeld Weleda
 9. Een prisma om op te hangen voor het raam
 10. Een beschermengel/fee (kijk in dit blog bij Zonnekindpoppen)
 11. Een zweeffiguur of mooie mobiel

Niet zo ideale cadeaus

Af te raden zijn kleertjes in de allerkleinste maatjes (50 en 56). Vaak hebben de ouders zelf al iets leuks in huis en daarnaast draagt de baby het maar zo kort dat veel ongebruikt in de kast blijft liggen.

Ook niet ideaal is het om babyspeelgoed te geven. Een baby heeft het eerste levensjaar twee speelgoedjes nodig en verder speelt het het liefste met pollepels en bakjes uit de keuken. Flesjes gevuld met rijst, water, pasta, zand enz. zijn super interessant. De nieuw gekregen, peperdure, exotische rammelaar vliegt zo uit de box op de grond.

Online lijstje

Als overweging voor ouders heb ik nog om een online verlanglijstje te maken. Het is onpersoonlijk en voelt iets te dwingend aan. En toch is het vaak voor gever en ontvanger een prettig hulpmiddel. Veel mensen hebben het druk en het is dan prettig toch iets te kunnen kopen waarvan je zeker weet dat de baby en de ouders er blij mee zullen zijn.

Hulp voor de jonge ouders

Sixtijnse Madonna VrijeschoolHet grootste cadeau voor ouders met een pasgeboren baby, is het aandragen van hulp. Zal ik een paar dagen eten aan de deur voorbij brengen? Zal ik een paar dagen de grote kinderen halen van school? Zal ik boodschappen voor jullie meenemen? Vindt de grote broer of zus het misschien gezellig een nachtje bij ons te logeren?
Probeer vage beloftes te voorkomen, maar bied daarentegen concrete hulp aan. Jonge ouders zullen dankbaar zijn voor een extra helpende hand!

En last but not least: Iets liefs voor de ouders mee nemen is heel attent! Voor de dappere en stoere moeder een bloem, een tijdschrift een creme of een mooie sjaal. En een schouderklopje voor de nieuwbakken vader en wat druivensuiker voor extra energie.

Heb jij nog het ideale cadeau gegeven of gekregen en het staat hier niet bij? Laat het me weten, leuk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder