Jaarfeesten,  Winterfeesten

De 12 heilige nachten

De 12 nachten vanaf de kerstnacht tot de viering van Driekoningen op 6 januari zijn bijzondere, magische nachten. Met noemt ze ook wel de 12 heilige (wie)rooknachten. Nog voordat de kerk de nacht van 24 op 25 december als geboortedatum van Christus vastlegde, vierde men de geboorte van het licht tijdens de winterzonnewende en vanaf dat ogenblik de start van deze bijzondere tijd.

Aanmelden voor de Heilignachtenreis kan HIER!

De stilstaande tijd

Heilige Nachten Olav AstesonHet is een belangrijk moment in het jaar wat ook wel de tijd tussen de tijd wordt genoemd. Men rekende vroeger in maan-maanden, die 29,5 dagen duurden. Aan het einde van het jaar bleef daardoor tijd over om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen te komen. Oorspronkelijk kregen deze ruim elf dagen en 12 nachten geen datum. Frans Lutters beschrijft in zijn boek De 12 heilige nachten, het droomlied van Olav Åsteson dat deze fase geen tijd is, maar ruimte.
Het zonlicht is zwak, het is lang donker en het voelt alsof de tijd stil staat. Het wachten is op het moment dat het 'zonnerad' weer gaat draaien en we opgelucht kunnen ademhalen dat het licht weer in kracht toeneemt. De grens tussen de materiële en immateriële wereld is dun. Oude volkeren voelden de doden in deze tijd van het jaar dichtbij. Het leven stond stil en alles wat op aarde draaide moest stilstaan om ongeluk te voorkomen.

De mens van deze tijd is door het elektrische licht en het hebben van de klok niet meer zo aangewezen op dit keerpunt in het jaar. En toch is het fijn om juist nu in deze tijd, waar het altijd druk is en stress op de loer ligt, zo goed mogelijk te proberen het werk neer te leggen, stil te staan en te reflecteren. Neem de ruimte voor bezinning zodat je je kan voorbereiden op het nieuwe jaar.

Voorspellende dromen

12 heilige nachten dagboekMen zegt dat de dromen in deze nachten veel zeggen over wat jij het afgelopen jaar moest verwerken en voorspellingen geven voor het komende jaar. Anderen zeggen dat elke nacht van die 12 nachten een maand van het komende jaar vertegenwoordigt. Met die gedachte is het een mooie traditie om naast je bed een pen en papier neer te leggen om de dromen op te schrijven direct na het wakker worden. Maar vergeet ook de ongestuurde dagdromen niet, die tellen ook mee! Daarbij duurt de nacht de tijd tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Het is een fijne en bijzondere tijd die je kan gebruiken om jezelf als het ware te reinigen en om jezelf te ontmoeten. Neem de tijd om uitgebreid en liefdevol jouw jaar te reflecteren en je plannen en wensen op papier te schrijven voor het nieuwe jaar. Je zou het in de vorm van een soort brief aan jezelf kunnen gieten en dan die brief tijdens de volgende kerstavond lezen. Een andere manier is om op een kunstzinnige manier je wensen vorm te geven en je daarmee in het komende jaar te omgeven, zodat ze sterkend werken en je elke keer weer moed geven. Denk aan the law of attraction!

Wierook

Om het huis te reinigen en boze geesten te verjagen, brandde men wierook of salie. Om die reden noemt men de 12 nachten ook wel (wie)rook nachten. Het Duitse woord voor kerstmis is Weihnachten, wat verwijst naar de heilige nachten van rond de geboorte van Jezus (geweiht = geheiligd), maar men zegt dat er ook de verbinding is met het wierook (Weihrauch). Wierook is dan een heilige rook, die men gebruikt voor feestdagen of bijzondere momenten waarbij mensen in dichte verbinding met de spirituele wereld staan.
Ook de drie koningen schonken Christus wierook. De wierookboom (Boswellia) groeit in Zuid-Afrika en is in staat grote hoeveelheden zonlicht in zich op te slaan en om te zetten naar het kostbare wierook.

Reflectie en vooruitblik

Dromen dagboek

Om de nachten extra zin en inhoud te geven, kan je de nachten verbinden met een thema dat je uitwerkt voor het komende jaar. Waarbij elke nacht staat voor één maand in het komende jaar. Daarvoor heb ik een traject ontwikkeld; de zogenaamde heiligenachtenreis. Inmiddels zijn er twee varianten. Meer daarover lezen en je aanmelden kan HIER.

Je bent van harte welkom!

Meer lezen:
Aan de slag met de Heilige Nachten van Antroposofie Inspireert
Leven met Hart & Ziel: De 12 Heilige Nachten interview met Frans Lutters
De 13 heilig nachten van De Vrije Juf
Werkplaats Stap

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder