De 12 heilige nachten
Jaarfeesten,  Winterfeesten

De 12 heilige nachten

De 12 nachten vanaf de kerstnacht tot de viering van Driekoningen op 6 januari zijn bijzondere, magische nachten. Met noemt ze ook wel de 12 heilige (wie)rooknachten. Nog voordat de kerk de nacht van 24 op 25 december als geboortedatum van Christus vastlegde, vierde men de geboorte van het licht tijdens de winterzonnewende en vanaf dat ogenblik de start van deze bijzondere tijd.

Aanmelden voor het Heilige Nachten programma kan HIER!

De stilstaande tijd

Heilige Nachten Olav AstesonHet is een belangrijk moment in het jaar wat ook wel de tijd tussen de tijd wordt genoemd. Men rekende vroeger in maan-maanden, die 29,5 dagen duurden. Aan het einde van het jaar bleef daardoor tijd over om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen te komen. Oorspronkelijk kregen deze ruim elf dagen en 12 nachten geen datum. Frans Lutters beschrijft in zijn boek De 12 heilige nachten, het droomlied van Olav Åsteson dat deze fase geen tijd is, maar ruimte.
Het zonlicht is zwak, het is lang donker en het voelt alsof de tijd stil staat. Het wachten is op het moment dat het 'zonnerad' weer gaat draaien en we opgelucht kunnen ademhalen dat het licht weer in kracht toeneemt. De grens tussen materiële en immateriële wereld is dun. Oude volkeren voelden de doden in deze tijd van het jaar dichtbij. Het leven stond stil en alles wat op aarde draaide moest stilstaan om ongeluk te voorkomen.

De mens van deze tijd is door het elektrische licht en het hebben van de klok niet meer zo aangewezen op dit keerpunt in het jaar. En toch is fijn om juist nu in deze tijd waar het altijd druk is en stress op de loer ligt, zo goed mogelijk proberen het werk neer te leggen, stil te staan en te reflecteren. Neem de ruimte voor bezinning zodat je je kan voorbereiden op het nieuwe jaar.

Voorspellende dromen

12 heilige nachten dagboekMen zegt dat de dromen in deze nachten veel zeggen over wat jij het afgelopen jaar moest verwerken en voorspellingen geven voor het komende jaar. Anderen zeggen dat elke nacht van die 12 nachten een maand van het komende jaar vertegenwoordigt. Met die gedachte is het een mooie traditie om naast je bed een pen en papier neer te leggen om de dromen op te schrijven direct na het wakker worden. Maar vergeet ook de ongestuurde dagdromen niet, die tellen ook mee! Daarbij duurt de nacht de tijd tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Het is een fijne en bijzondere tijd die je kan gebruiken om jezelf als het ware te reinigen en om jezelf te ontmoeten. Neem de tijd om uitgebreid en liefdevol jouw jaar te reflecteren en je plannen en wensen op papier te schrijven voor het nieuwe jaar. Je zou het in de vorm van een soort brief aan jezelf kunnen gieten en dan die brief tijdens de volgende kerstavond te lezen. Een andere manier is om op een kunstzinnige manier je wensen vorm te geven en je daarmee in het komende jaar te omgeven, zodat ze sterkend werken en je elke keer weer moed geven. Denk aan the law of attraction!

Wierook

Om het huis te reinigen en boze geesten te verjagen, brandde men wierook of salie. Om die reden noemt men de 12 nachten ook wel (wie)rook nachten. Het Duitse woord voor kerstmis is Weihnachten, wat verwijst naar de heilige nachten van rond de geboorte van Jezus (geweiht = geheiligd), maar men zegt dat er ook de verbinding is met het wierook (Weihrauch). Wierook is dan een heilige rook, die men gebruikt voor feestdagen of bijzonde momenten waarbij mensen in dichte verbinding met de spirituele wereld staan.
Ook de drie koningen schonken Christus wierook. De wierookboom (Boswellia) groeit in Zuid-Afrika en is instaat grote hoeveelheden zonlicht in zich op te slaan en om te zetten naar het kostbare wierook.

Reflectie en vooruitblik

Om de nachten extra zin en inhoud te geven, kan je de nachten verbinden met een thema dat je uitwerkt voor het komende jaar. Waarbij elke nacht staat voor 1 maand in het komende jaar.

24/25 december - nacht 1 - januari
Mijn basis. Wat zijn jouw wortels? Waar zijn je wortels? Waar kom je vandaan? Wat zijn je voorouders? Wat verbindt mij met mezelf?

25/26 december - nacht 2 - februari
Innerlijke leidraad. Wie leidt mij? Hoe maak ik mijn innerlijke leidraad sterker? Wat wil ik volgen?

26/27 december - nacht 3 - maart
Open hart. Hoe ziet mijn liefde eruit voor mijzelf, mijn familie, mijn dierbaren en mijn medemens? Van wie houd ik? Hoe toon ik mijn liefde? Hoe voel ik mijn liefde? Wie schenkt mij liefde? Wie ben ik dankbaar? Wat maakt mijn hart warm?

27/28 december - nacht 4 - april
Oplossen. Durf je te kijken naar oude blokkades en kan je ze oplossen? Kan je je verlossen van ingesleten, vervelende gewoontes. Kan je van innerlijke conflicten reinigen? Heb je de moed conflicten met anderen in de ogen te kijken en op te lossen?

28/29 december - nacht 5 - mei
Vriendschap. Welke vriendschappen zijn belangrijk voor me? Welke wil ik verdiepen? Wie geeft je energie en helpt je groeien? Ben je voor jezelf een goede metgezel? Ga ik met mijzelf liefdevol en gezond om, zowel psychisch als fysiek?

29/30 december - nacht 6 - juni
Reinheid. Hoe zorg je ervoor dat je met jezelf in het reine komt? Hoe reinig je liefdevol je innerlijk? Mediteer je? Ga je in bad voor ontspanning en het optimaal bij jezelf komen? Hoe schoon is je huis van zichtbaren en onzichtbare ballasten?

30/31 december - nacht 7 - juli
Voorbereiding. Hoe zal er in het toekomende jaar voor jouw weggelegd zijn? Wat wens ik mij? Welke doelen wil ik bereiken? Welke weg wil ik voortzetten? Waar zoek ik nieuwe wegen?

31 december/1 januari - nacht 8 - augustus
De overgang naar het nieuwe jaar. Vier het leven, vier jezelf. Focus vandaag op de dingen die je vreugde brengen en omgeef je met de mensen die je gelukkig maken.

Dromen dagboek1/2 januari - nacht 9 - september
Zegen en wijsheid. Gebruik deze nacht om rust te vinden en vrede. Keer in jezelf terug.

2/3 januari - nacht 10 - oktober
Verbinding. Open jezelf en zoek de verbinding met dat waarvan jij een deel van het grote geheel bent. Verbind je met het goddelijke of spirituele door bewust in het moment te leven.

3/4 januari - nacht 11 - november
Loslaten. Probeer je te focussen op het grotere plan achter jouw leven. Waarom ben ik hier? Wat is mijn levensdoel? Wat wil en kan ik bewerkstelligen in mijn leven?

4/5 januari - nacht 12 - december
Transformatie. Alle oude lasten zijn nu losgelaten en we hebben afscheid kunnen nemen van blokkades. Schud de lasten van je af door een laatste reinigingsritueel d.m.v. bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of meditatie.

5/6 januari - Driekoningsnacht
De cirkel is rond. De heilige nachten zijn afgesloten. Kijk terug op de afgelopen nachten, accepteer wat is geweest en verheug je vol liefde over een nieuw begin van alles wat nu is.

Ik wens jullie allen de tijd om stil te kunnen staan en tot jezelf te kunnen komen in onze hectische en volle levens. Een goede reiniging en alle geluk gewenst voor het nieuwe jaar!

 

Meer lezen:
Aan de slag met de Heilige Nachten van Antroposofie Inspireert
Leven met Hart & Ziel: De 12 Heilige Nachten interview met Frans Lutters
De 13 heilig nachten van De Vrije Juf
Werkplaats Stap

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *