Pinksteren
Jaarfeesten,  Lentefeesten

Pinksteren

Pinksteren valt op de 50ste dag na Pasen. Twee dagen feest die veel mensen verbinden met het genieten van een paar extra vrije dagen. Voor een hoop mensen echter ook dagen van grote betekenis vanuit de christelijke traditie. Maar wat vieren we nou eigenlijk? Om het geheugen weer even op te frissen hier een artikel met de achtergronden, tradities, liedjes en meer! Luister dit blog via YouTube of Spotify.

Lees ook: Hoe religieus is de vrijeschool?

Christelijk feest

Pinksteren VrijeschoolPinksteren is een christelijk feest. Christus had zijn volgelingen beloofd, hen ook na zijn sterven niet alleen te laten. Met Pasen staat Christus op uit de dood en met Hemelvaart keert hij terug naar de hemel. Met Pinksteren stuurt hij de geest van God om zijn volgelingen verder te begeleiden, zodat zij de kracht hebben het evangelie uit te dragen.

Het verhaal gaat dat er een storm opstak en dat er uit de hemel vuur neerdaalde. Op de hoofden van de apostelen verschenen vlammen en zij konden alle talen spreken en verstaan.

Als ritueel voor de uitstorting van de Heilige Geest, laat men duiven opvliegen. De duif staat symbool voor hemelse inspiratie, reinheid, vrede en de ziel.

Voorjaarsriten

Pinksteren VrijeschoolMet Pinksteren vieren we ook de uit Oud-Europese volkeren ontstane Meifeesten of Voorjaarsriten (de Kelten noemde dit Beltane, de Germanen vierden Vanadis- of Walpurgisnacht). Deze feesten werden gehouden uit dank voor de vruchtbaarheid en groeikracht. Men bracht offers en er werden verhalen verteld, men sprong over het vuur en er werd een groot feest met eten, drinken en gezang gevierd.

De mensen begroeten de bevruchting natuur. In de hoop op een uitstekend oogstjaar, worden meibomen of pinksterbomen neergezet. De meiboom is een boomstam in het middelpunt van het dorp, versiert met linten en vlaggen en in de kroon een pinksterkrans. De meiboom staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde.

Traditioneel gezien is Pinksteren de tijd om een partner te vinden. Een klein meiboompje voor het huis verwijst dan naar een huwbare pinksterbruidegom of pinksterbruid. In sommige dorpen werd het knapste meisje uitgekozen en uitgedost met bloemen en groen. Zo mocht vooraan de grote pinkteroptocht lopen, omringt door al haar aanbidders.

Nog altijd is een bruidspaar een vaak voorkomende traditie bij Pinksteren. De bruid draagt daarbij het beeld voor de ziel van Moeder Aarde uit, de bruidegom voor de geest van de Zon (de hemelse vader). Pinksteren is het ultieme feest van verbinding. Verbinding tussen de mensen onderling, verbinding tussen de hemel en aarde; heilige verbondenheid waarvan het huwelijk symbool staat.

Leestip: Zeer uitgebreid en mooi is de gastblog van Tim van Tongeren over de lentefeesten in een breed perspectief. Je leest het onder mijn introductie over hemelvaart. klik HIER.

Pinksterfeest

Pinksteren viert men uitgebreid op vrijescholen. De kinderen mogen in het wit gekleed naar school komen en dragen een gevlochten kroontje met papieren bloemen. Op het plein zingen en dansen de kinderen rondom de meiboom en maken mooie vlechten van de slingers (zie filmpjes en liedjes onderaan dit artikel).

In de vrijeschoolse kleuterklassen mogen vaak de twee oudste kinderen samen het pinksterbruidspaar zijn. De andere kinderen vormen de zingende stoet in kleurrijke kleding en met rinkelende bellen. In het beste geval volgen er kring- of zangspelletjes en is er ook nog een echte bruidstaart.

Leestip: Pinksterbruidstaartjes maken doe je zo!

Wit en kleurrijk

Pinksteren VrijeschoolOnze kinderen mogen in hun bosschooltje, elk jaar kleine duifjes boetseren waarin een witte kaars wordt gestoken met gouden kaarsenwas versierseltjes erop. Daarnaast maken zij vlierbessensiroop, bakken zij pinksterduifkoekjes en rozenbroodjes.

Om tijdens het samenzijn de verbondenheid te vieren, zitten de kinderen in een kring, mogen zij omstebeurt hun eigen kaarsje aansteken aan de grote kaars in het midden (verbondenheid met advent) en bij het aansteken een persoon gedenken die niet dichtbij kan zijn. Zo ontstaat elke Pinksteren weer een een gemeenschap van mensen, zichtbaar en onzichtbaar, waarbij we de verbondenheid kunnen voelen tussen de hemel en de aarde. Want ook zij die er niet zijn, kunnen onze harten vervullen en ons dragen.
Ter afsluiting van het samenzijn vliegen witte duiven naar de hemel.

Alle tradities samen, maken dat het pinksterfeest een feest vol licht, kleur en vrolijkheid is. Op het luchtige, hemelse wit, kunnen de kleuren ontstaan die in elk individu, gedragen door de gemeenschap, tevoorschijn mogen komen.

Fijn pinksterweekend!

Pinksteren op de jaartafel

Pinksteren vrijeschoolMet Pasen viert men het nieuwe leven, daarom is het mooi om pas met Pasen eieren op te hangen aan mooie voorjaarstakken. Symbolisch passend is het om tussen Pasen en Hemelvaart elke dag een ei extra op te hangen zodat er uiteindelijk 40 gekleurde eieren hangen. Tussen Hemelvaart en Pinksteren kunnen daar nog eens 10 gouden eieren bijkomen. Het hoeven geen grote eieren te zijn. Tegenwoordig koop je ook prachtige houten eieren die je eventueel kan kleuren.

Het is mooi om een lichtgroene achtergrond te creëren met mooie doeken. Het lichtgroene verwijst naar het frisse groen van het nieuwe leven en de jonge blaadjes aan de bomen. Daaroverheen kan met Pinksteren dan het zuivere wit komen in de vorm van een doek, bloemen, een kaars of witte duifjes.

Voor alle andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.
Bij Waldorf Inspiration vind je meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, YouTubePinterest of Instagram.

Pinksterverhalen

Mooie verhalen voor Pinksteren vind je in het boek 'Laat mij het levenswater zoeken' van Ineke Verschuren.

Op veel vrijescholen worden verhalen gezocht waarin de duif een belangrijke plek inneemt. De duif wordt zowel vanuit de christelijke traditie als vanuit de voorchristelijke tijden gezien als hemelse boodschapper. De duiven zijn terug te vinden in de sprookjes Hans en Grietje en Asssenpoester.

Zingen met Pinksteren

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing acapella pinksterliedjes zodat je bij interesse mee kan zingen en ze zo kan leren. Het pinksteralbum is nog maar een beetje gevuld, komende week volgen nog een hoop mooie liedjes, hou dit artikel en YouTube in de gaten.

Bij Waldorf Inspiration vind je nog meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, Instagram, YouTubeof Pinterest.

Doe open nu het duivenhuis

‘k Heb een meiboom in mijn hand

Voor mijn venster vliegt

Hier is onze fiere Pinksterblom

Veni sancte Spiritus

En toen ik wandelde in de wei

Taube ich hör dir zu

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder