Kari van der Heide Groene Mama blog

Kari van der Heide

Leeftijd: 33 jaar
Beroep: Auteur, columnist en blogger op de groene mamablog columnsbykari.com
Kinderen: Isaya (5,5) en Alela (2,5)
Oudvrijescholier: Nee, opgegroeid op Curaçao waar geen vrijeschoolonderwijs was.

Je kan Kari volgen via haar instagramaccount. Daar krijg je een inkijkje in haar leven als groene (roze) mama 🙂

Hoe heb je de vrijeschool leren kennen?

Ik heb kunstzinnige therapie gestudeerd, daar leerde ik de vrijeschool kennen.

Waarom kies je voor de vrijeschool?

In het kort, vanwege het meeleven met de seizoenen en de natuur, de kunstzinnige scholing, het schermvrije onderwijs, het rijk aan fantasie en beelden onderwijs, het houten speelgoed en leermateriaal, de jaarfeesten. In dit artikel op mijn website heb ik daarover uitgebreid over geschreven.

Columns by KariWat maakt de vrijeschool uniek?

1. De nadruk op het onderwijzen van een kind als denkend maar ook voelend en handelend wezen. Het kunstzinnige onderwijs is daar een goed voorbeeld van.
2. Het scherm vrije aspect (geen digi bord en filmpjes kijken tijdens de schooldag) is een groot verschil, zie ik in mijn omgeving
3. Het uitgebreid vieren van de jaarfeesten en het meeleven met de natuur
4. Hoe rijk aan beelden het onderwijs is: de juf vertelt verhalen vanuit het hart, er wordt veel gezongen, vingerspelletjes gedaan, ze krijgen euritmie.

Speelt racisme een rol in de vrijeschool?

Dit is een aspect waar ik mij het afgelopen jaar boos over en hard voor heb gemaakt. Er werden nog black face pieten ingezet (2 Sint Nicolazen geleden). Ik heb een paar stevige mails gestuurd naar de school. De antwoorden die ik kreeg vond ik kortaf, afwijzend en "geïrriteerd". Dat maakte me eigenlijk alleen maar bozer. Ik vind dat je als school een heel duidelijk standpunt in moet nemen tegen racisme. Zeker als de grondlegger van de school in het verleden idiote dingen heeft gezegd over verschillende rassen. Gelukkig heeft de school uiteindelijk een stap in de goede richting gezet en geen black face pieten meer ingezet. Maar dat er actiever moet worden toegewerkt naar inclusiviteit, dat is een feit. Een waarvoor ik mijn mond altijd zal blijven opentrekken.

Is iets van de waldorfpedagogiek zichtbaar bij jullie thuis?

columnsbykari

We vieren alle jaarfeesten, leven met de seizoenen mee, hebben een seizoenstafel, de speelkamer van de meisjes is ingericht zoals op school, met houten speelgoed met een open einde, we lezen boekjes voor die ze ook op school hebben en zingen liedjes die op school worden gezongen. Nu de scholen dicht zijn is ons thuisonderwijs zoveel mogelijk afgestemd op hoe het op school normaal gesproken verloopt.

Nieuwsgierig wat Kari allemaal schreef over waldorf inspiratie bij haar thuis? Kijk eens hier:
Ademhaling in de dag
Vormtekenen met kinderen
Een schermvrije coronatijd thuis
Nat-in-nat schilderen

Wat zijn zo algemeen jouw herinneringen van je eigen schooltijd?

Op Curaçao liep het onderwijs heel erg achter op de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Pas toen we naar Nederland verhuisden en ik op mijn 15e op een leuke middelbare school terecht kwam, realiseerde ik mij dat school leuk is. Kinderen in Nederland zijn zich niet bewust van hoe erg ze het treffen met het onderwijs dat ze ontvangen (buiten lockdowns om). De kwaliteit van onderwijs is extreem hoog en de juffen en meesters (over het algemeen) extreem lief. Dat is voor mijn oudste dochter "een gegeven". Ik weet dat het ook heel anders kan en ben daarom altijd zo blij en dankbaar dat mijn dochters zulk onderwijs mogen genieten. Het maakt me daarom ook des te droeviger dat het coronabeleid het nu niet toe laat.

Wat waren jouw lievelingsvakken?

Literatuur en maatschappijleer. Ik verslond boeken en bij Literatuur mocht ik dat doen voor een cijfer: beter kon ik het me niet bedenken. En maatschappijleer vond ik interessant omdat dit het enige moment in de week was dat ik alle boosheid die ik voelde over het onrecht in de wereld (humanitaire rampen, de vleesindustrie) een vangnet vond. Dat ik nu boeken en columns schrijf over groen ouderschap en klimaatverandering is dus misschien wel te begrijpen 😉

Wat wens je kinderen toe voor hun toekomst?

Ken jezelf. Zorg goed voor jezelf, anderen en voor de planeet. Dat ontstaat vanuit respect: een diepe verwondering voor wat je lijf kan, wat het contact met andere mensen kan bieden en voor wat de aarde ons allemaal geeft. Als je dat voelt, dan wil je daar alleen maar goed voor zorgen...

Wat wens je vrijescholen toe?

Een heel lang leven met de kinderen ín de school (en niet thuis vanwege Corona).

 

Ga hier terug naar Kiezen voor Waldorf