jaarfeesten antroposofie
Jaarfeesten,  Vrijeschool

Alle jaarfeesten – een overzicht voor de vrijeschool

Het hele jaar staat bol van de feesten. Maar wanneer is nou precies wat en wat houdt het ook al weer in? Veel jaarfeesten die wij tegenwoordig in Nederland vieren, zijn een potpourri geworden van tradities, gewoonten en gebruiken uit verschillende culturen en religies.

Hier vind je een fijn overzichtje voor alle jaarfeesten die doorgaans op vrijescholen in Nederland gevierd worden. Klik je op de link achter het 'meer lezen', dan krijg je uitgebreide informatie over het jaarfeest met tradities en inspiratie.

Ken je al mijn podcast over de jaarfeesten? Kom gerust luisteren bij YouTube of Spotify.

Leestips:
Waarom vieren we eigenlijk jaarfeesten?
Jaarfeesten van over de hele wereld.
De 8 jaarfeesten

Winter

Driekoningen

Driekoningen

Wanneer: 6 januari

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we de aanbidding Jezus door de 3 wijzen uit het Oosten. Zij brachten het kind goud, mirre en wierook. Driekoningen is de laatste dag van de 12 heilige nachten.

Meer lezen: De heilige driekoningen

Maria Lichtmis

Maria Lichtmis

Wanneer: 2 februari

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we dat de zonnekracht toeneemt; de aarde bereid zich voor op een nieuwe cyclus in de natuur.

Meer lezen: Maria Lichtmis en de terugkeer van het licht.

Jaarfeesten Carnaval

Carnaval

Wanneer: 7 weken voor pasen

Wat vieren we: Dit is een uitbundig feest vol liedjes, dans en verkleedpartijtjes, dat vooraf gaat aan de vastentijd voor Pasen.

Meer lezen: Haal je feestneus van stal want 't is Carnaval!

Lente

Pasen

Palmpasen

Wanneer: 1 week voor Pasen

Wat vieren we: Vol verwachting kijken we met mooi versierde paastakken en zonneradkransen vooruit naar het paasfeest. Van oorsprong herdenken we op deze dag de intocht van Christus in Jeruzalem.

Meer lezen: Palmpasen

 

Pasen

Wanneer: De eerste zondag na de eerste volle lentemaan.

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we het ontwaken van de natuur uit de ogenschijnlijke dood. Tevens herdenken we de opstanding van Christus uit de dood.

Meer lezen: Pasen en het nieuwe leven en Pesach

Hemelvaart

Hemelvaart

Wanneer: 40 dagen na Pasen

Wat vieren we: Op deze dag vieren we de verbinding tussen de hemel en de aarde. Vanuit christelijke oorsprong herdenken we dat Christus terug is gegaan naar de hemel.

Meer lezen: Hemelvaart

Pinksteren

Pinksteren

Wanneer: 50 dagen na Pasen

Wat vieren we: Met Pinksteren vieren we met kleur, muziek en bloemen, de bloei van de natuur. We herdenken de christelijke gebeurtenis van de uitstorting van de Heilige Geest.

Meer lezen: Pinksteren

Zomer

Sint-Jan

Sint Jan

Wanneer: 24 juni

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we de zomerzonnewende. De dagen worden weer korter en we vieren nog een keer uitbundig de in overvloed bloeiende natuur. Sint Jan is vernoemd naar Johannes de Doper. Hij doopte Jezus op 30 jarige leeftijd, wat tevens de 'geboorte' van Christus is.

Meer lezen: Sint Jan

Herfst

Michaelsfeest

Michaelsfeest

Wanneer: 29 september

Wat vieren we: Op deze dag vieren we de overvloedige oogst en bereiden we ons voor op het donkere jaargetijde en de geboorte van het Christuskind. Michaël, de aartsengel overwint de duivel en leert ons zo moedig te zijn. Wat Michaël deed in de hemel, doet ridder Joris op aarde. Hij overwint de draak en bevrijdt de prinses. Hij werd een heilige genaamd Sint Joris.

Meer lezen: Michaelsfeest

Sint Maarten

Sint-Maarten

Wanneer: 11 november

Wat vieren we: Sint Maarten is de tweede heilige die we tegenkomen op weg naar kerst. Hij deelde zijn mantel in twee en gaf een helft aan een bedelaar. Sint Maarten leert ons offerbereidheid en goedheid. We steken de eerste kaarsjes aan die ons tijdens de donkere wintertijd zullen begeleiden.

Meer lezen: Sint Maarten

Advent

Advent

Wanneer: Vanaf de 4de zondag voor Kerstmis.

Wat vieren we: Elke zondag tot kerst steken we een extra kaars aan van de adventskrans. Het licht en de verwachting groeien. Het licht in de natuur wordt steeds minder en het licht onszelf mag steeds toenemen.

Meer lezen: Advent

Sinterklaas

Sint Nicolaas

Wanneer: 5 december

Wat vieren we: Op 5 december vieren we de heiligendag (die eigenlijk 6 december is) van Sint Nicolaas, Bisschop van Myra. Met Sinterklaas staat het delen en ontvangen centraal. Sinterklaas houdt ons ook een spiegel voor zodat we kunnen groeien tot de beste versie van onszelf.

Meer lezen: Sinterklaas of Een magisch Sinterklaasfeest

 

Sint Lucia

Wanneer: 13 december

Wat vieren we: Sint Lucia is een heilige die samen met Sint Maarten en Advent een lichtbrenger is in de donkere tijd.

Winter

Kerstmis

Kerstmis

Wanneer: 24, 25 en 26 december

Wat vieren we: Op deze feestdagen vieren we de geboorte van Jezus en de geboorte van het licht na de winterzonnewende.

Meer lezen: Kerstmis en de geboorte van het licht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder