Dit ben ik als mama van 3
Leven met de antroposofie,  Levensovertuiging

Hoe de antroposofie mij inspireert

Wat is het sausje antroposofie in mijn blog? Mensen willen graag dat ik kleur beken. Wat is de antroposofie eigenlijk en wat heb jij daar mee te maken? Je schrijft blogs over normale, alledaagse thema's maar wat is daar nou antroposofisch aan?

De antroposofie is geen geloof, je kan leven met (aspecten van) de antroposofie. En dat doe ik, ik voed mijn kinderen op geïnspireerd door het antroposofisch gedachtengoed. Ik leef een zogenaamde krenten-uit-de-pap antroposofische levensstijl 🙂 

Waar komt die antroposofische inspiratie bij mij vandaan?

De praktische kant van het antroposofisch gedachtengoed is mij met de paplepel ingegoten. Mijn grootouders waren al aan de vrijschool verbonden. Mijn ouders zaten bij elkaar in de klas op de Haagse Vrijeschool toen ze verliefd op elkaar werden. Mijn ouders lieten mij bij de Christengemeenschap dopen, we aten biologisch dynamische voeding en onze huisarts was een antroposofische arts. Daarnaast hadden we mooi natuurlijk speelgoed in huis en stond de tv zelden aan. Vanzelfsprekend ging ik vanaf de peuterklas tot mijn VWO examen naar de vrijeschool.

Ik ben in een warm en liefdevol gezin groot geworden en mocht lang genieten van alleen de mooie en goede kanten van het leven en mijn kleine wereld. Door mijn waardeloze kennis op het gebied van Sesamstraat en Star Wars, noemt mijn man, mijn genoten opvoeding wel eens liefdevol de kartonnen doos 😉 .
Ik ben graag bewust naïef en openhartig omdat ik mij liever focus op de goedheid van de mens en de wereld.

Als je een fijne kindertijd hebt gehad, neem je natuurlijk veel van wat je heb meegekregen mee in de opvoeding van je eigen kinderen. Mijn echtgenoot heeft met zijn compleet andere achtergrond natuurlijk ook een grote invloed. En zo is onze opvoeding voor de kinderen een rijk mengelmoesje. We doen wat intuïtief goed voelt, we zoeken de gezonde middenweg en gebruiken ons gezonde verstand. En dat alles met een sausje antroposofie.

Wat heb ik met mijn achtergrond gedaan?

Na mijn 16 jaar durende vrijeschooltijd ben ik een hele andere wereld ingestapt. Het studentenleven in Leiden was één groot leerzaam feest, maar psychologie bleek uiteindelijk toch niet mijn weg.  Op zoek naar meer praktische zingeving ben ik weer bij de antroposofie terechtgekomen. Door mijn opleideiding als vrijeschooljuf heb ik verschillende boeken over de antroposofie met interesse gelezen. Enkele boeken heb ik al zwetend en zuchtend moeten doorwerken, want niet alles is alledaagse, lichte kost. Antroposofie geeft stof voor een leven lang studeren. (lees hier meer over antroposofie voor beginners).

Door mijn werk voor de klas en mijn ervaring als moeder van 3 kinderen, ben ik intussen van een aantal thema's binnen de antroposofie overtuigd. Ik zie eenvoudigweg de waarheid in de praktijk! Hoe jij over de antroposofie denkt, is een vrije keuze (en daarmee denk ik al heel antroposofisch 😉 . Ik waardeer de persoon die volledig leeft met alle elementen van de antroposofie net zoals ik de persoon waardeer die niets met de antroposofie te maken heeft. Belangrijk is bovenal dat ieder mens ruimdenkend blijft, open en met respect voor de overtuiging van de ander.

Mijn krenten-uit-de-pap antroposofische opvoedstijl

1. Voeding en cosmetica

Wij eten overwegend gezonde, afwisselende, biologische of biologisch-dynamische voeding. Het liefst zou ik alleen biologisch-dynamische producten kopen. Helaas staan onze financiën af en toe tussen mij en Demeter.
Ik gebruik voornamelijk verzorgingsproducten op biologische basis en het liefst van Weleda oid.

2. Mooie materialen

Zeg nou zelf! Wat is mooier, een massief houten eettafel in de kamer of een plastic variant? Ik leef graag in een huis met 'echte' materialen en ik gun mijn kinderen ook om met echte, natuurlijke materialen groot te worden.
Bijkomend voordeel, veel natuurlijk speelgoed is 'open-eind-speelgoed'. Dat is speelgoed waarvan het doel en de emotie niet zo is vastgelegd als bij plastic varianten vaak wel het geval is. Ik gun mijn kinderen een ontwikkeling in vrijheid en vol fantasie.
Natuurlijke materialen en natuurlijke belevenissen vind ik het beste voor mijn kinderen. Plastic kleding, plastic speelgoed, beeldscherm spelen en kijken, zijn alleen mondjesmaat in ons huis welkom.

3. Kleding van natuurlijke materialen

Ik trek onze kinderen het liefst kleding aan waarvan ik weet dat de oorsprong zuiver is. Zuiver betekent uit natuurlijke, biologische materialen en waar oog is geweest voor de noden van mens en dier.
Kinderkleding koop ik graag tweedehands omdat ik dat duurzamer vind en gezonder voor de huid omdat de gifstoffen er al uit zijn gewassen.

4. Het leven met het jaar en de jaarfeesten

We vieren verschillende jaarfeesten die voort zijn gekomen uit onze christelijke en heidense oorsprong. We hebben ook een jaartafel. Een plekje in huis voor jongen kinderen waar de jaargetijden en de feesten van het jaar zichtbaar worden. Alles over jaartafels en het vieren van jaarfeesten vind je op hier.

5. De dokter

Wij gaan naar een reguliere huisarts die als extraatje ook nog een antroposofische arts is. Die arts is bereid om verder te kijken dan mijn fysieke lichaam. In overleg proberen we problemen op verschillende niveaus aan te pakken, eerst met natuurlijke medicatie en als het nodig is met reguliere medicatie. Ik ben gezegend met een gezond gezin. Onze kinderen hebben samen 3x paracetamol gekregen, meer was tot nu toe niet nodig.

Na ziek te zijn geweest ben je niet weer de oude. Als ik weer gezond ben voel ik me als herboren! De gewone alledaagse kwaaltjes en ziektes zijn daarmee voor mij niet alleen lastig omdat de kinderen niet naar school kunnen, maar hebben ook zin. Koorts bijvoorbeeld is nuttig, het sterkt het immuunsysteem.
Mijn arts probeert mij zo objectief mogelijk te begeleiden en in te lichten over alle onderwerpen die met gezondheid en ziekte te maken hebben (zoals vaccineren).

6. De school

Ik wens mijn kinderen een zo rijk mogelijke ontwikkeling. Daarbij is het voor mij van belang dat zowel wij als ouders, als de docenten op school mijn kinderen stof aanbieden die zowel aandacht besteedt aan cognitieve vaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden, motorische vaardigheden en actief handelen (in antroposofische taal denken, voelen, willen). Ik wens mijn kinderen docenten die naast de leerprestaties ook oog hebben voor de kwaliteiten en de ontwikkelingsvragen die mijn kinderen meebrengen.

Ons streven is niet dat onze kinderen een robot-achtig deel van de massa worden. Wij hopen dat onze kinderen vrij denkende individuen worden met goed ontwikkelde soft skills. Om die reden sturen wij onze kinderen naar een vrijeschool. De vrijeschool onderwijst kinderen op basis van de antroposofie. De antroposofie is géén onderdeel van de lesstof.

Is dat alles?

Waarschijnlijk niet. Ik denk dat een groot deel van wie ik ben en hoe ik denk over het leven overgoten is met dat antroposofische sausje.
Lees mijn artikel Ontspannen opvoeden, hoe doe je dat? en leer mijn antroposofisch getinte opvoedstijl kennen (die natuurlijk regelmatig niet zo perfect loopt als ik wil 🙂 ). Ik ben de leidinggevende volwassene in huis en geen vriendin van mijn kinderen. Ik plan bewust actieve en rustgevende activiteiten na elkaar, ik zing veel, we houden van rituelen, bewonderen de natuur en ik zorg regelmatig voor kwaliteitstijd met mijn kinderen.

En zo doen we allemaal ons best om op onze eigen manier, met onze eigen achtergrond de beste ouder te zijn voor onze kinderen. Een flinke klus, vinden jullie ook niet!?

Meer lezen?

Meer lezen over de volgende thema's? Klik op de link:

Antroposofie voor beginners
De vrijeschool - weet waar je aan begint
De meest gestelde vragen over het vrijeschoolonderwijs.
12 tips voor ontspannen opvoeden

Wat maakt de vrijeschool uniek? Klik hier!
Wat is biologisch-dynamische landbouw en veehouderij?
Wat is dat extraatje is de antroposofische gezondheidszorg?
Wat zijn antroposofische behandelingen en medicijnen?
Heb jij je weleens afgevraagd waarom vrijscholen er zo vrijeschools uitzien? Leer hier over antroposofische architectuur.
Wil je weten waarom de antroposofie niet een religie is maar er wel een kerk bestaat? Lees hier over de religieuze beweging bij de Christengemeenschap.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder