Groen duurzaam plastic
Levensovertuiging

Kan mij die ene plastic fles schelen!

Weet je, eigenlijk raakt het mij persoonlijk niet zo erg dat er mensen zijn die een half Aldi-varken per dag willen eten. Ik merk er zelf niet zoveel van als iemand 3 keer per jaar op vakantie moet vliegen, omdat vakantie pas echt als vakantie aanvoelt als je in het vliegtuig stapt. Het kan me ook niet zoveel schelen dat mensen eens per jaar een cruise willen maken, iemand twee of drie auto's nodig heeft en 1000 euro per maand aan kleren uit wil geven. Fijn dat je dat geld überhaupt hebt, ik gun het je!

Ook leuk voor die mensen die genieten van een tuin vol stenen. Jouw tuin, jouw leven, jouw betonnen woestijn, heerlijk! Jouw levensstijl gun ik je, zelfs als je geluk afhangt van altijd beschikbare praktische plastic rietjes, plastic zakjes, een nieuwe telefoon per jaar en een hippe nieuwe laptop.

Kapitalisme leeft van consumptie. Gefeliciteerd, je draagt goed bij en er zijn een handje vol mensen ontzettend blij met je! Geniet van het leven; geniet ervan, zolang het nog kan.

Wat me wel kan schelen

Wat me wel kan schelen zijn mijn kinderen, mijn kleinkinderen en de wereld waarin zij mogen opgroeien.
Wat me wel kan schelen zijn de kinderen die in Azië, Afrika en Zuid-Amerika moeten leven in ons afval en met blote handen elektroafval moeten sorteren onder de giftige dampen van verbrandend plastic.
Wat me wel kan schelen zijn de smeltende poolkappen, de zeeen vol plastic, de bomenkap, het uitsterven van diersoorten, het verdwijnen van koraalriffen...

We offeren voor onze onstilbare behoefte aan consumeren alles wat we nodig hebben om te kunnen leven; schoon water, schone lucht en de natuur. We verwoesten alles, enkel en alleen omdat we op elk moment alles willen kunnen hebben voor een greintje van een cent. In een wereld waarin slecht economische groei telt, werken we onszelf als moderne slaven over de kop en zoeken zingeving in mindfulness trainingen in Thailand en materieel geluk.

Voor onze kinderen

Ik snap dat je niet wil veranderen, echt. Ook ik ben best tevreden met mijn huidige leven en ook ik heb geen tijd om vastgeroeste gewoontes aan te pakken. En nee, ik wil je ook geen kleding- vlieg of vleesschaamte aanpraten, want je hebt gelijk, wat kan je individueel nou doen? De industrie en de, als marionetten dansende politici zijn aan zet. Ik ben het levendig met je eens....en toch.... En toch zal de verandering van binnenuit moeten komen; vanuit het individu de massa in beweging zetten. Voor onze kinderen! Erop hopende dat de politiek en het bedrijfsleven op een dag met een net zo'n helder inzicht wakker wordt!

Wat kan je doen?

1. Kies biologische producten. Daarmee dring je het gebruik van kunstmest en pesticiden terug. Dat betekent het behoud van kostbare landbouwgrond en het overleven van insecten. Houd ook rekening met lokaal en seizoensgebonden voedsel.

2. Kies voor fair tradeproducten. Daarmee vergroot je het inkomen en de ontwikkelingskansen van mensen in de derde wereld.

3. Koop minder spullen. Denk even na voor je koopt: heb ik het echt nodig? Niet kopen scheelt grondstoffen, productie en transport, en troep in je huis. Je kunt soms veel voordeliger huren of lenen. Ontspullen is hip!

4. Weersta de verleiding om een nieuwe smartphone of laptop te kopen. Stel het moment uit. Bedenk dat de productie van consumentenelectronica veel giftige stoffen in het milieu brengt.

5. Reis met beleid: vlieg minder en reis minder alleen in de auto; kies vaker de fiets en het openbaar vervoer. Dat scheelt nare uitstoot en fijnstof in de lucht. Het is allemaal ook een stuk gezonder.

6. Eet minder/geen vlees en vis en vervang dierlijke producten. Bevrijd je van het Carnisme. Dat is het geloof dat we van dieren moeten leven. Vlees is enorm milieubelastend en er zijn prima alternatieven. Voorkom zo ook onnoemelijk veel dierenleed, want de vleesindustrie is ongekend wreed.

7. Geef je afdankers een tweede leven, via bijvoorbeeld een tweedehands- of kringloopwinkel. En neus zelf ook eens bij de kringloop, je vindt er de mooiste kringloopschatten.

8. Vermijd plastic afval, door zo min mogelijk plastic te kopen. Koop liever duurzaam speelgoed, natuurlijke cosmetica, neem een tas mee bij het boodschappen doen en maak bijenwasdoeken voor het vers houden van producten in de keuken.

9. Bespaar energie in huis. Isoleer je huis en verspil geen energie. Begin simpel met zuinig gedrag: lichten uit, tv niet op stand-by, radiatorfolie en het dichten van kieren. Grote maatregelen zijn vaak kostenneutraal te realiseren.

10. Kies voor duurzame energie: plaats zonnepanelen en koop aandelen in windenergie.

11. Bewaar etensresten. Voer een kliekjesdag in met restjes of eet aan het eind van de week soep/hartige taart met restjes groente.

12. Scheid afval. Afval bestaat feitelijk niet, het zijn grondstoffen voor de nieuwe economie die zo veel mogelijk circulair zal zijn.

13. Kies een goede bank zoals de Triodos Bank Nederland, voor je bankzaken. Ook al zit je al eeuwig bij de bank om de hoek, neem resoluut afstand van banken met dubieus gefinancierde praktijken.

14. Zijn er verkiezingen, geef je stem aan een groene partij.

15. Volg op social media kanalen die je elke dag van groene tips voorzien. Tips voor in huis, tips voor het hergebruiken van producten, tips voor vegetarisch/veganistisch eten, enz.

Verandering ontstaat niet door 1 iemand die dat perfect doet, maar door 1 miljoen mensen die het imperfect doen.

Wat doe jij?

2 reacties

 • Christel Lutgens

  Ik heb pas kennis gemaakt met jouw site als vrijeschoolouder in Roermond en ben heel erg onder de indruk.
  Kreeg kippenvel net bij het lezen van jouw recentste artikel.
  Dankjewel.
  Je verwoordt het allemaal zo mooi.

  lieve groetjes,
  Christel Lutgens

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder