Leven met de antroposofie

Netwerkdag AViN

Op 26 januari vond op de Stichtse Vrijeschool de tweede Netwerk- & Ontmoetingsdag plaats, georganiseerd door Saar Frieling, Eveline Clignett, Petra Rutgers en Clarine Campagne namens het bestuur van de Antroposofische Vereniging. Bijna 100 mensen hadden zich aangemeld om deze dag op een positieve en opbouwende manier samen aan de slag te gaan met toekomstplannen voor de antroposofische beweging. Het werd een stralende dag vol mooie gesprekken, ontmoetingen, handig netwerken en goede plannen! Voor iedereen die er niet bij kon/wilde zijn…je hebt echt wat gemist! Zet gauw 25 januari 2026 in de agenda zodat je er volgend jaar bij kan zijn 🙂

Wat hebben we gedaan? Hier een uitgebreid verslag, zodat je toch een beetje het gevoel kan hebben dat je erbij bent geweest. Onderaan vind je nog wat belangrijke data voor in de agenda.

Start

Na een welkom van Clarine, die het vier-vrouwen-organisatieteam van de dag voorstelde, nam ik, Eveline, kort het woord om iedereen te bedanken voor de moeite om op deze vrije zondag aanwezig te zijn. Slechts als we bereid zijn om over de rand van ons dagelijks werk te willen kijken en te willen investeren in ‘het moederschip’ (de AViN) kunnen we de interne ruis oplossen en opgeruimd de rijkdom delen met iedereen.

Vervolgens vertelde Saar over het tot stand komen van de ontmoetingsdag. Ze deelde haar overweging over verschillen tussen mensen, over verlangen, mogelijkheden, en de onmacht in ieder van ons. Je kan haar stuk HIER lezen.

Pitches

De dag vervolgde met een open podium voor pitches. Iedereen werd uitgenodigd om iets naar voren te brengen wat op het hart ligt, wat een brandende kwestie is of gewoon nu gehoord mag worden. Dat leverde een rijke verzameling van sprekers op die thema's naar voren brachten over het werk van het IHF, de welkomstcultuur bij de AViN, de kracht van antroposofische geneeskunde, de Steinerdag op 30 maart en nog veel meer. Hoorbaar en zichtbaar werd hoe divers de antroposofische beweging is, en hoeveel initiatieven er zijn die door de antroposofie geïnspireerd zijn.

Brunch

De brunch nam een belangrijke plek in op de dag. Er stonden gedekte tafels en er waren thema's om bij aan te sluiten. Er ontstond een kakofonie van verschillende gesprekken, veel kleine gespreksgroepjes tot tafels waaraan men uitwisselde over grotere thema's. Eigenlijk was het uur te kort om én te eten én goed tot gesprek te komen.

Initiatiefgroepen

In de middag waren er zeven verschillende werkgroepen/initiatiefgroepen. Hier een klein overzichtje van de groepen en de inhoud.

Mens! Festival
Onder leiding van Petra Rutgers en Arthur de Gast werd er in de groep voor het Mens! Festival gekeken naar het grote evenement dat in de agenda staat op 30 & 31 mei dit jaar. Een festival voor iedereen! Hoe kunnen we zorgen dat we álle organisaties die geïnspireerd door de antroposofie bereiken, zodat ze mee gaan doen om de rijkdom samen te delen? Hoe bereiken we iedereen in Nederland die verbonden, kritisch en (eventueel)geïnteresseerd is om te komen? We willen dit echt samen vieren!

In de werkgroep waren enthousiaste deelnemers, die betrokken en vol ideeën waren over hoe het festival, volgens hen, een groot succes kan worden. Er waren tips voor wat er zeker aanwezig moet zijn en ook wat zeker niet. Helpende handen werden spontaan aangeboden voor de pr en ook waren er mensen die zich meteen hebben aangemeld als vrijwilliger voor tijdens het festival.

Nieuwsgierig naar alles rondom het Mens! festival? Wil je kaartjes kopen of wil je je aanmelden met je organisatie, kom naar www.mensfestival.nl

SOOF - App
Rudin Swagerman is in opdracht van Eveline Clignett bezig met het ontwikkelen van een app voor de antroposofische beweging. Tijdens de werkgroep hebben we gekeken naar wat wenselijk is voor zo'n app: inspiratie in vorm van lezen, luisteren en kijken. Een actuele gids, een goede agenda, laagdrempelige toegang, welkom met humor en een moderne look & feel. Ook is gekeken naar hoe deze app gefinancierd kan worden. Elke ondersteuning is via DEZE link heel erg welkom! Op dit moment kan een testgroep al meekijken met de eerste versie van de app. Vanaf uiterlijk het Mens! Festival kan iedereen de app gebruiken.

Antroposofie en de media
In deze werkgroep over antroposofie en media kwamen mensen met heel verschillende achtergronden en beroepen bijeen. Bijzonder ook: een vrouw die antroposofische materialen aan vrijescholen verkoopt en zich nu maar zelf ook eens verdiept in de antroposofie om de leerkrachten te overtuigen dat het zinvolle materialen zijn. Maar ze wil geen dogma’s verkopen. Dus moet ze naar de essentie toe. En als iemand een mooi pr-product heeft gemaakt zoals een prachtig filmpje, dan is de vraag hoe je dan daarna er verder mee gaat. We hebben pr-materiaal maar als het er is stroomt het niet door. Er zijn koepelorganisaties die wel aan pr doen maar dan vooral reactief en niet pro-actief; de kunst is om dat te gaan omkeren.

Er klinkt de roep om de bron zuiver te houden en tegelijk klinkt de roep om eenvoud. Het gaat erom, zo klinkt het, de ander uit te nodigen,  voor de ander een brug te bouwen zonder te verwachten of zelfs te  verlangen dat iemand over de brug komt. Uitnodigen doe je door in het moment de wezenlijke vraag te stellen die past bij de ander. In de communicatie kun je proberen om uit de abstractie te blijven en direct bij het concrete aan te sluiten. Zo zei een redacteur: als iemand vraagt wat antroposofie is, kijk dan om je heen - hier zie nu in het klaslokaal een fraaie krijttekening op het bord: dat is dan antroposofie hier en nu. Stel werkzame vragen, geen abstracte. De vraag ‘ben jij antroposoof’ valt moeilijk te beantwoorden, maar je kunt wel zeggen dat je een bedding vormgeeft zodat daarin levenswater kan stromen. Wat klonk was de oproep om vertrouwen te hebben (en te houden) dat de bron in de ander aanwezig is en dat die kan opwellen als jij bij je eigen bron aansluit.

Zuivere bron, vertrouwen, eenvoud, bruggen bouwen. Bron en Brug. Eenvoud.

Podcast 
De Waldorf Podcast is een initiatief van Anne-Fleur Geneste en Eveline Clignett. De podcast heeft grote potentie om een breed publiek te bereiken. Door informatieve, luchtige afleveringen te combineren met praktische toepassingen en interessante thema’s, heeft de podcast niet alleen het vermogen om te verdiepen, maar ook om te verbinden. We willen geen pretentie uitstralen of doen alsof we alle wijsheid in pacht hebben. We willen als gidsen fungeren, die interessante thema’s op een informele manier aansnijden en de luisteraars meenemen op een verhelderende reis. Er is ruimte voor inhoudelijke diepgang, zonder de toegankelijkheid uit het oog te verliezen. We kijken uit naar de voortzetting van dit mooie initiatief!

In de werkgroep zijn niet alleen in gesprek over ideeën gebleven, we zijn ook meteen aan de slag gegaan! Hier twee proefafleveringen en de introductie van de podcast is ook te beluisteren.

Mocht je zin hebben om mee te werken aan de podcast, heb je ideetjes of lijkt je het wel wat om sponsor te worden van een aflevering, meld je bij annefleur@waldorfdepodcast.nl

Introductie/teaser van Anne-Fleur Geneste en Eveline Clignett.

 

Wat doet een kunstzinnig therapeut? Een oefenproefje met Marijke de Vries en Miriam Barendregt.

 

Ben je antroposoof of doe je antroposofie? Een oefenproefje met Wout Balsema en Mariska Keizer.

Als je het afspeelpijltje niet ziet, druk links in het zwart...

Antroposofische opleidingen
Op de netwerkdag hadden we een bevlogen gesprek over het belang van het werk dat we doen en over mogelijkheden om samen te werken. We keken samen naar de volgende vragen: Wat heeft je geraakt in de opleiding die je zelf volgde? Waar maak je je ongerust over of wat voelt als onrecht? Waarom heb je bij jouw opleiding cursus/opleiding nu geen wachtlijst terwijl je goud in handen hebt? Hoe kun je werkzaam tevoorschijn komen? Er zijn een hoop ideeën verzamelen, waarmee we graag verder - samen! - aan het werk gaan. 

Ben je ook betrokken of actief bij cursussen of een opleiding? Op 13 maart in de avond, willen we graag verder onderzoeken hoe we als instituten die vanuit antroposofie, menselijke ontwikkeling bevorderen, meer gezamenlijk zichtbaar en vindbaar worden. Denk daarbij aan samenwerkingen voor het Mens! Festival, zichtbaarheid op antroposofie.nl, op de SOOFapp en in de vorm van het maken van een gezamenlijke folder. Meld je aan bij clarinecampagne@antroposofie.nl - Algemene Sectie Antroposofische Vereniging.

Mini-atelier van de Onmacht
Lotte van den Berg, Saar Frieling en Christine Gruwez ontwikkelen in relatie tot vraagstukken die in het onderwijs spelen het Atelier van de Onmacht. Op deze netwerkdag vond een mini-Atelier plaats, een aangepaste versie rondom de Onmacht die door mensen in de antroposofische beweging gevoeld kan worden rondom initiatieven, samenwerkingen en inzichten die in de praktijk maar geen levenskrachtige vorm krijgen. Waar in de middag het meeste werk op deze netwerkdag naar buiten gericht was, neemt het Atelier van de Onmacht de route van de inweg.

Afsluiting

Ter afsluiting maakten we nieuwe groepjes, waar elke groep aan elkaar vertelde wat in de eigen initiatiefgroep was besproken, wat de pareltjes waren en waar samenwerkingen gesloten kunnen worden.

Spontaan stond Guido Lange op om zijn recent ontdekte Spoken word talent, met ons te delen in de vorm van een prachtige samenvatting van de momenten van de dag. HIER vind je de hele tekst - hieronder een stukje daaruit:

De misgeïnterpreteerde rem... je voelt de potentie
Zonder haar helemaal te kunnen grijpen. Of te geven
Misschien kan dat wel nooit
Maar het verlangen is aanwezig, merkbaar
Zichtbaar in de ogen van de andere onmachtige

Zo schijnt mij de zon weer in jouw ogen
En gezamenlijk in onze rug
Nu vooruit, er is geen weg terug
Juist de onmacht maakt ons mens
De tegenkrachten proberen het met macht:
Het menselijke vloeit eruit
Maar juist de onmacht
Dat ongemak
Dát maakt ons mens

Volgend jaar

De netwerkdag is een jaarlijks terugkerend evenement. Ook al heeft iedereen het druk met het dagelijkse leven en werk, toch hopen we (weer) op jou te mogen rekenen om verder te bouwen aan onze gemeenschappelijke thuishaven. De stam van de antroposofie zien we graag stevig in het nu, met een diepgaand wortelwerk rustend in het verleden en met uitgestrekte takken die werken in het heden voor een betere toekomst. Wij, de bladeren, zien elkaar op de volgende netwerkdag op 25 januari 2026 weer!

Warm aanbevolen
30.03.2025 Steinerdag in Amersfoort
30 & 31 mei 2025 Mens! Festival op de Reehorst
25.01.2026 Netwerkdag AViN in Zeist

Hartelijke groet van
 Saar, Clarine, Petra en Eveline

Ps. De foto's werden gemaakt door Anne Jetten, Anne-Fleur Geneste en mijzelf.

6 reacties

  • Solveigh Bijkerk

    Zo blij met jullie initiatief en wat zijn de thema’s die jullie geraakt hebben belangrijk. Mooi, die warmte en energie. We gaan elkaar zien!
    Groetjes, Solveigh

  • Janny Redeker

    Compliment voor de inzet van jullie. Ik ben verheugd dat de antroposofie nog levend is. Ik heb meegemaakt dat de heilpedagogiek voor jonge kinderen verdween.
    Ik wens jullie succes en enthousiaste mensen, die zich willen blijven verbinden met de antroposofie. Die het willen doorgeven aan onze maatschappij.
    Met een vriendelijke groet,
    Janny Redeker

  • Sanna Jonkhart

    Wat fijn om het verslag te kunnen lezen. Zelf was ik ook dit jaar weer verhinderd. Hopelijk valt 25 januari 2026 voor mij op een gunstiger moment.

    Wat ik mij afvraag als ik dit allemaal zo lees is wel: waarom wordt Antrovista niet genoemd? Ik lees het niet terug wanneer er gesproken wordt over de app, maar ook niet wanneer er gesproken wordt over zichtbaar zijn. Wat dat aangaat lees ik ook niets over Antroposofie en het Kind. Beide initiatieven bestaan al heel lang en waren de eersten die vanuit de Sofische hoek online te vinden waren voor een breed publiek. Het voelt heel gek dat er nu gesproken wordt over online aanwezigheid en zichtbaarheid, en dat deze twee prachtige initiatieven niet genoemd worden. Ik hoop toch echt van harte dat jullie hen ook betrekken bij de ontwikkelingen rondom de app en wellicht ook het Mens! Festival?

    • Eveline Clignett

      Ha Sanna,
      Dank je voor je fijne bericht! Over je zorgen het volgende: Antroposofie en het kind is zeker een fijn online initiatief, maar zij hebben een ander doel dan Antroviasta, de SOOFapp, antroposofie.nl en het Mens! festival. Ik hoop van harte dat ze aanwezig zullen zijn op het festival met de mensen van het forum! Het festival nodigt alle initiatieven uit zich te melden.

      Antrovista heb ik uitdrukkelijk uitgenodigd voor deze netwerkdag, juist om het goede samenwerken te ondersteunen. De App is eigenlijk een verlengde van Antrovista en antroposofie.nl en het festival een fysieke ontmoetingplaats voor alles wat ook online te vinden. Helaas heeft Antrovista ons verzoek om te komen afgewezen.
      Hopelijk zijn ze er volgende keer wel bij! En jij natuurlijk ook 🙂
      Hartelijke groet,
      Eveline

  • Wilfried Nauta | AntroVista

    Hallo Eveline,

    Kan het zijn dat je ons antwoord op jouw uitnodiging niet goed begrepen hebt? Het was immers geen ‘afwijzing’, maar een uitleg en een voorstel. Ik laat ons antwoord hieronder nog eens volgen voor de duidelijkheid:
    “Jammer genoeg kunnen we er niet bij zijn. Sowieso verhinderen praktische zaken onze aanwezigheid, maar het kan vooral niet vanwege de bijzondere positie die AntroVista binnen de antroposofische beweging inneemt.

    Op deze pagina vind je die omschreven:
    http://www.antrovista.com/wat-is-antrovista.html

    Je zult daaruit begrijpen dat we ons niet kunnen permitteren om ons aan te sluiten bij wat voor netwerk dan ook, dus ook niet bij dat van de AViN. We zouden daardoor immers ons werk als neutrale dienstverlener niet goed meer kunnen vervullen.

    Om dezelfde reden maken we ook nooit reclame voor AntroVista, maken we geen gebruik van social media en versturen we geen nieuwsbrieven. We promoten geen enkele antroposofische visie of stroming en zijn nadrukkelijk niet opiniërend. Dat laten we graag aan de betreffende initiatieven over; wij willen uitsluitend dienstverlener zijn.

    We staan vanzelfsprekend wel open voor een gesprek over de diensten die we desgewenst aan de AViN zouden kunnen leveren. De AViN en diverse plaatselijke afdelingen maken daar ook nu al gebruik van (bibliotheken, agenda’s, prikbord). Maar zo’n gesprek leent zich natuurlijk niet voor een netwerkdag.

    We hopen dat jullie hier begrip voor hebben.

    Hartelijke groet,
    Het bestuur van AntroVista:

    Tineke Boon
    John Hogervorst
    Wilfried Nauta“

    En zoals je weet heb je met ons nooit overleg gehad over je Soof-app. Het is uitsluitend een initiatief van jou en de AViN; je app ligt zodoende niet “in het verlengde van AntroVista”.

    • Eveline Clignett

      Beste Wilfried,

      Dank je voor je bericht en fijn dat je hier meeleest. Ik vrees dat geschreven teksten niet altijd op de juiste toon over komen als dat ze gesproken zouden klinken. Toch een poging om jouw bericht goed te lezen en een antwoord in de hoop dat ik juist overkom 🙂 Ik zal je ook even persoonlijk mailen!

      Ik heb zeker je mail goed begrepen. Mijn zin dat ‘Antrovista mijn verzoek heeft afgewezen’, is zakelijk ze lezen, niet positief of negatief. Het klopt dat jullie helaas niet aanwezig wilden/konden zijn. Ik heb je daarop ook teruggemaild dat ik daar graag iets meer over zou willen horen en dat ik je graag als nog uitnodig op persoonlijke titel, om de neutraliteit van Antrovista te kunnen waarborgen.
      Overigens zou ik graag meer over die neutraliteit willen leren. Ik weet niets over verschillende antroposofische stromingen, wil zelf ook heel neutraal zijn in wat ik doen. Maar als ik het goed begrijp, is dat niet zo als ik met de AViN samenwerk, dat wist ik niet.

      Met de ontwikkeling van de app wil ik graag een modern medium inzetten in het verlengde van het werk dat al op verschillende plekken gedaan wordt. Dat is niet om tegen te werken of te concureren, maar juist om nog vindbaarder, zichtbaarder te zijn en daarbij wil ik niets anders dan samenwerken en met elkaar in goede communicatie uitwisselen. Ik wil dat heel graag ook met Antrovista en de mensen die daar achter de schermen hard mee aan het werk zijn. En dus ook graag met jou!

      Hartelijke groet,
      Eveline

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder