Vrije meningsuiting Vaccinaties
Bewust ouderschap,  Levensovertuiging

Vrijheid van meningsuiting – ook wat betreft vaccinaties?

Mijn kinderen worden gevaccineerd. Dat doe ik omdat ik hoop dat de mensen die mij adviseren dat te doen, meer weten over vaccinaties dan ik dat doe. Sommige mensen zullen me vanwege die keuze verstandig vinden, anderen naïef; de waarheid zal, zoals altijd, wel ergens in het midden liggen.

Met dit artikel wil ik overigens geen pro of contra statement maken, maar ik maak me wel zorgen. We leven in een vrij land waar mensen een eigen mening mogen hebben. Monddood maken door de massa hoort niet bij de vrijheid van meningsuiting en daarom wens ik van harte dat er antwoorden komen op de vragen die bij ‘hoogopgeleide anti-vaxxers’ wel degelijk leven.

Vaccinatieverzuiling

Als het vaccineren namelijk van zo’n groot belang is, dient er werkelijk een ander gesprek te worden gevoerd. Met deze hard tegen hard praktijken gaat niemand zieltjes winnen. Deze manier drijft mensen alleen maar verder uit elkaar. Dan kan Kinderopvang Berend Botje zijn deuren wel voor anti-vaxxers sluiten, maar dan zoeken de twijfelaars samen een andere plek; dat verhoogt die heiligverklaarde vaccinatiegraad niet.

Het is de hoogste tijd dat dringende vragen opgehelderd worden. Het is tijd dat in de politiek werkelijk met een luisterend oor en hart, openlijk wordt gesproken met de anti-vaxxers over de vragen en zorgen die leven. Dat de media niet alleen maar makke lammetjes lijken van de politiek, dat er kritische gesprekken mogen zijn en dat er open, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek komt.

Nederland, een vrij land?

Een samenleving die verdrinkt in touwtrekkend 'wij' tegen 'zij' woede, kent op een dag geen vrijheid meer. Gaan we werkelijk boetes uitdelen aan hen die een prik weigeren? Wil je werkelijk boekwinkels verbieden vaccinatie-kritische boeken te verkopen? Gaan we op den duur mensen verraden die hun vaccinatieboekje niet op orde hebben? Het lijkt bij deze discussie alsof we in Nederland in een democratuur leven in plaats van in een democratie.

Het zijn geen 3 gekkies, maar een groter groeiende groep mensen met vragen. Wat mij betreft ook (deels) terechte vragen die een eerlijk antwoord verdienen en geen censuur, publieke schandpaal of dictatoriale behandeling.

Vragende-vaxxer

Wie ben ik in deze vaccinatieverzuiling? Ik ben een recalcitrante-vaxxer en een doorn in het oog van ons consultatiebureau. Je moet weten dat ik in Duitsland woon. Vaccineren is (nog) niet verplicht en ik weiger het Duitse vaccinatieprogramma te volgen. Slecht geïntegreerd als ik ben, volg ik het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma. Ik ben dus hier te lande een ellendige anti-vaxxer tot grote ontzetting van de kinderartsen; een regelrecht gevaar voor de Duitse volksgezondheid!

Door mijn gespleten persoonlijkheidsgevoelens wat betreft mijn brave vaccineerstatus in Nederland en mijn egocentrische antivax-status in Duitsland, ben ik wel een beetje een vragende-vaxxer geworden. Daarom heul ik openlijk met de vijand van de vaccinatielobby in Nederland.

Vragen

Bij deze wil ik graag een lijst met vragen indienen (die graag aangevuld kan worden met andere vragen die leven) in de hoop op een eerlijk en open gesprek.

Vraag 1
Hoe integer is de farmaceutische industrie? Een groeiend aantal publicaties laat zien dat de eens zo onbaatzuchtige industrie, die veel fantastische medicijnen op de markt bracht, de laatste jaren is geworden tot een zakkenvullende egoïstenclub. Een industrie die de wetenschap gebruikt om selectieve waarheden te laten zien en die alles wat krom is recht breit om maar nog meer geld te verdienen met ziekte. Is het niet naïef om te denken dat de medicijnenlobby verziekt is en de vaccinatielobby daarentegen puur gezond?

Vraag 2
Waarom is het zo moeilijk om niet dubieus gefinancierde, onafhankelijke, transparante, bij elkaar gegoogelde informatie te vinden over de voor- en nadelen van vaccinaties?

Vraag 3
Vaccinaties kennen net als alle andere medicijnen bijwerkingen. Bij vaccinaties worden die altijd weggezet als onschuldig. Toch begrijp ik dat er al miljarden euro's aan schadevergoeding betaald is aan kinderen met vaccinatieschade. Zou er openheid van zaken kunnen komen? Wat voor soort schade kan daadwerkelijk ontstaan? Wat is daadwerkelijk de kans op vaccinatieschade? Worden kinderen met vaccinatieschade gehoord? Wordt vaccinatieschade verdoezeld uit angst dat het de vaccinatiebereidheid van anderen beïnvloed? Werkt het meldingssysteem voor vaccinatiebijwerkingen en -schade zoals het hoort te werken?

Vraag 4
Waarom zijn medici en fabrieken vrijgesteld van aansprakelijkheid als het om vaccin-falen of vaccinatieschade gaat?

Vraag 5
Waarom moeten vaccinaties altijd met zoveel bangmakerij omhuld worden? Kan men niet gewoon ingelicht worden over de voor- en de nadelen? Als de polio-, mazelen- en waterpokkenvaccins met dezelfde agressieve horrorverhalen aan de man worden gebracht, is het moeilijk om een goede inschatting te kunnen maken wat nou werkelijk bedreigende ziektes zijn en wat niet.

Vraag 6
Nu we doodsbang zijn geworden voor de oprukkende mazelen, zou het goed zijn als er gewerkt zou worden aan een beter, veiliger en enkelvoudig vaccin. Kunnen we de vaccinatiegraad wellicht verhogen als mensen een betere keus hebben om hun kinderen tegen mazelen in te enten?

Vraag 7
Kan de overheid uitsluiten dat belangenverstrengelingen niet de achterliggende reden is van de verhitte discussie in de politiek over een inentingsplicht?

Vraag 8
Vaccins geven geen levenslange immuniteit. Is het niet nodig om ook aandacht te besteden aan de vaccinatiegraad onder volwassenen?

Vraag 9
Moeders hebben geen levenslange immuniteit meer waardoor pasgeboren baby's niet meer de antistoffen meekrijgen die werken tot ze dik 1 jaar oud zijn. Omdat bijvoorbeeld het mazelenvaccin nooit 100% kudde-immuniteit kan garanderen, is daardoor een zeer kwetsbare groep vatbaar voor mazelen geworden. Is dat een verstandige ontwikkeling als we weten dat we mazelen met het huidige vaccin nooit volledig kunnen uitroeien en met de huidige welvaart en medische kennis bijna geen kinderen meer overlijden aan de ziekte of de bijwerkingen ervan?

Vraag 10
Waar is de vaccinatiegrens? Welke ziektes zijn zo levensgevaarlijk of gevaarlijk voor mijn kwetsbare medemens dat ik er goed aan doe te vaccineren? Waterpokken heet in Nederland onschuldig, maar is in het buitenland al vast opgenomen in het vaccinatieprogramma. Worden waterpokken op den duur 'zo gevaarlijk' dat die vaccinatie ook opgenomen wordt in het rijksvaccinatieprogramma?
In hoeverre zijn nieuwe vaccinaties onderzocht op nadelige bijwerkingen? Wie zijn de proefkonijnen? Dat ik polio buiten de deur wil houden voelt logisch, maar hoe zit dat met de griepprik? Gaan we niet wat ver in onze heiligverklaring van vaccinaties?

Mazelen toen en nu

In de afgelopen maanden is het medialandschap weer overspoeld door (terechte?) mazelen bangmakerij. Toevallig las ik tussen de eindeloze rij aan serieuze artikelen Annie M.G.Schmidts Pluk van de Petteflet. De Stampertjes hebben de mazelen. “Niet ernstig, u hoeft zich nooit ongerust te maken. Het gaat altijd weer over,” zegt de dokter. Een pilletje en wat zeelucht en alles is weer bij het oude.

Wat is er gebeurd in de afgelopen jaren nu een ‘onschuldige’ kinderziekte de nieuwe zwarte dood lijkt te zijn geworden?

Meer lezen:

Meer artikelen lezen over bewust ouderschap, volg Everyday Mommyday als abonnee of volg op Facebook of Instagram.

Ziekte is een verdienmodel geworden

Vaccin tegen bangmakerij

Het RIVM over vaccinaties

Er wordt gesjoemeld met data bij vrijwel alle medicijnen.

Aflevering Tegenlicht: Peperdure pillen met oa. Paul Lebbink (apotheker), Peter Gøtzsche (ex-farmaceut), Casper van Eijck (hoogleraar algemene chirurgie, Erasmus MC en clubarts Feijenoord), Ellen t Hoen (jurist), Ronald Brus (CEO myTomorrows) en Jan-Koen Sluijs (advocaat).

Stop met beschuldigen, los het probleem op

Vaccinaties bezien vanuit de antroposofische geneeskunde

Ik was zo'n hoogopgeleide ouder die haar kind niet wilde vaccineren

Mazelen, 14 punten om eens goed over na te denken

De farmacie verdoezelt ongewenste bijwerkingen.

Zoveel kinderen kunnen er werkelijk dood gaan aan mazelen

Eén reactie

  • Zoë

    Je zou eens het boek Dissolving Illusions van Suzanne Humphries kunnen lezen als je meer wilt begrijpen van het mysterie “vaccinaties”. Dan kun je wellicht meer op je eigen inzicht vertrouwen, dan op de mensen waarvan jij denkt dat ze er meer verstand van hebben. Ik vond het in ieder geval echt een eyeopener, het boek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder