12 tips tegen stress
We kennen allemaal wel dat gevoel van het overmand zijn door teveel op de agenda. De kinderen willen teveel, de partner trekt aan je, je baas verwacht van alles van je, het huis schreeuwt om aandacht en je hebt nog allemaal sociale activiteiten die wel leuk zijn, maar waar je soms gewoon geen ruimte meer voor hebt.
Stress!
Stress is ongezond. Het is belastend voor je hart en belastend voor de weerstand. Je moet iets veranderen wil je niet in de problemen komen. Je moet leren keuzes te maken, prioriteiten stellen en jezelf gewoontes aanleren die bijdragen aan een goede gezondheid en gezonde ontspanning.
Hier 12 tips om meer te ontspannen:
1. Duidelijke dagindeling
Om te kunnen ontspannen is het belangrijk dat je een duidelijk overzicht hebt wanneer je wat voor een taak hebt. Werkgerelateerde zaken doe je op je werk binnen een bepaalde tijd. Kom je thuis, dan is het werk voorbij. Als je soms thuis werkt, zorg er dan voor dat je een duidelijke tijdsplanning hebt. Klaar is klaar.
Die duidelijke tijdplanning heb je ook nodig in de tijd voor het huishouden en de qualiteitstijd met je kinderen en/of partner.
Maak zelfs in de week een zo georganiseerd mogelijk schema. Maandag is bijvoorbeeld sportdag, op dinsdag mag je op de bank hangen en 1x in de twee weken komt op vrijdag de oppas zodat je met je partner iets gezelligs kan doen.
In de Coronatijd thuis, maakte ik een prettig dagschema voor met de kinderen. Niet om mij krampachtig aan vast te houden, maar als prettige leidraad achter de hand. Je vindt het schema hier.
2. De natuur in
Iedereen die ooit een burn out heeft gehad zal het bevestigen; de natuur doet wonderen. Een half uurtje wandelen per dag is zeer gezondmakend. Sporten is natuurlijk sowieso goed tegen stress. Beweging zorgt ervoor dat je spanningen kan loslaten. Door vrijkomende endorfinen kan je lichaam afvalstoffen afvoeren. Beweging activeert het lichaam en zorgt ervoor dat je geest tot rust kan komen.
3. Schermpauze
Onze smartphone en al de andere schermen om ons heen schreeuwen de hele dag om aandacht. Omdat schermen een verslavend karakter hebben door de hormonale invloeden, is het soms moeilijk om je van die schermen los te koppelen.
Opvallend is dat de tijd achter een scherm gevoeld 10x zo snel voorbij gaat. Daarbij is ons natuurlijk mechanisme om ons te beschermen tegen overprikkeling bij schermkijken uitgeschakeld. Om je te beschermen tegen de niet nuttige werking van schermen, is het goed om schermtijd in te dammen. Zorg ervoor dat je bewust de telefoon weglegt en de tv uit laat.
Als het nodig is, kan je ook schermafspraken met jezelf of met de familie maken. Tijdens het eten en in de slaapkamer bijvoorbeeld zijn schermen verboden (de telefoons komen in een mandje in de keuken). Of je mag alleen in de avond tot uiterlijk 20.00h op je telefoon kijken.
Geloof me: zonder scherm heb je opeens tijd over, het contact met je kinderen is intenser en je relatie heeft er veel baat bij!
4. Doe een dutje
Jullie zullen wel denken: „Wanneer dan???“ Maar soms is meer te regelen dan je van te voren denkt. Je hoeft ook niet uren te slapen, een kwartiertje op de bank is al genoeg. Wellicht kan je partner even ruimte voor jou creëren, misschien kan het koken even wachten?
15 minuten de ogen dicht en de benen omhoog is heilzaam. Let op een diepe inademing en een rustige uitademing, het zal je helpen te ontspannen.
5. Trek je schoenen uit
In Duitsland is het in elk huishouden de gewoonte altijd bij binnenkomst je schoenen uit te trekken. Sommige mensen zullen het maar zweverig vinden, maar als je zonder schoenen loopt stimuleert dat je bloedsomloop, maakt dat je bloedvaten sterker, versterkt dat je zenuwstelsel en vermindert het stress! Buiten in de natuur op blote voeten lopen is nog veel beter, dus hop aan de wandel!
6. Warm douchen of badderen
Niets zo heilzaam en rustgevend als een warm bad of een warme douche. Neem een beetje de tijd om de warmte echt tot je te laten doordringen.
Een scheutje lavendelolie of een lavendeldouche is de kers op de ontspannende taart!
Misschien een keer naar de sauna?
7. Vermijd multitasken
Voorkom het om meer dingen tegelijkertijd te doen; het is beter om te focussen op 1 ding. Let maar eens op, zodra je dingen simultaan gaat doen, gaat je hartslag omhoog en ben je niet meer ontspannen bezig.
Soms kan het niet anders, maar het helpt al om bewust te multitasken. Vergeet dan niet om eens op je ademhaling te letten.
8. Tot 10 tellen
De tip van mijn 102 jarige gezonde (!) oudtante is om te proberen 3 x per dag je voor 2 minuutjes in jezelf terug te trekken. Zorg dat je even met rust gelaten wordt, doe je ogen dicht en druk zachtjes met je wijsvinger en duim op je gesloten oogleden. Concentreer je op je rustige ademhaling: 7 tellen inademen door de neus en 7 tellen uitademen door een getuite mond.
9. Positiviteit
Focus op de positieve kanten van het leven. Maak lijstjes met wat je nog voor leuke dingen wil doen alleen, met je partner, vrienden of je gezin.
Maak momenten vrij om met je partner of iemand dierbaars te kijken naar mooie plannen voor de toekomst.
Kijk aan het eind van de dag terug en bedenk welke dingen allemaal goed zijn gegaan, wat gelukt is of wat je blij maakt.
Denk met een lach op je gezicht aan mensen, dieren of dingen die je blij maken.
10. Prioriteiten
Stel prioriteiten! Soms is het tijd om voor jouw welzijn keuzes te maken. Je kan niet alles tegelijkertijd even goed doen en het niet altijd iedereen naar de zin maken. Het is ook in het belang van je gezin, je partner en je baas dat je af en toe aan de rem trekt. Als je eerlijk bent en je grenzen duidelijk aangeeft, zal je omgeving meer begrip hebben en zal voor jou een last van je gespannen schouders afvallen.
11. Even niet aanspreekbaar
Al je met kinderen thuis bent, zorg er dan voor dat je je even kan terugtrekken. Ik zet die dagen de kookwekker op 15 minuten (ben ooit begonnen met 1 minuut). In die tijd zit ik op de bank met een kop thee en een boek en ben ik niet aanspreekbaar. Soms lezen de kinderen een eigen boek, meestal zijn ze buiten. Zo ontwikkelen de mannen zelfstandigheid en leren zij dat ik ook een individu met behoeftes ben 😅.
12. Goede nachtrust
Een goede nachtrust helpt het lichaam te regenereren na een drukke dag. In de nacht verwerk je belevenissen en rust je uit voor de nieuwe dag waardoor je zowel fysiek als psychisch beter gewapend bent tegen stress.
Om goed te kunnen slapen kan je een paar dingen doen:
- Ga niet te laat naar bed
- Eet niet te laat op de avond.
- Zorg dat je een uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm kijkt.
- Mocht het qua tijd passen, wandel nog even een blokje om voordat je naar bed gaat.
- Zorg dat je een half uur voordat je gaat slapen het licht al dimt.
- Drink een kopje kamille thee of goede nachtrust.
- Masseer jezelf of beter nog laat je masseren met lavendel olie.
- Lees een boek. Het liefst niet zo spannend en in het Frans of zo. Geheid dat je ogen al lezend dichtvallen.
- Doe een van de volgende oefeningen als je in bed ligt.
- Denk de dag gedetailleerd terug.
- Mediteer
- Span en ontspan je spieren. Eerst je voeten, dan je onderbenen en zo naar boven en dan weer terug.
- En voor wie dat te zweverig is: tel 1000 schaapjes, vanaf 1000 en dan terug.
Slapen met kinderen is natuurlijk een heel ander verhaal dan slapen zonder kinderen. Hoe wij dat doen en tóch een goede nachtrust hebben, lees je in mijn blog over onze slaapgewoontes en slaaprituelen.
Wat is jouw gouden tip om te ontspannen? Ik wens iedereen een oceaan van ontspanning toe!