12 heilige nachten Programma
Jaarfeesten,  Waldorf Academie

De heiligenachtenreis

De 12 nachten vanaf de kerstnacht tot de viering van Driekoningen op 6 januari zijn bijzondere, magische nachten. Men noemt ze ook wel de 12 heilige (wie)rooknachten. Nog voordat de kerk de nacht van 24 op 25 december als geboortedatum van Christus vastlegde, vierde men de geboorte van het licht tijdens de winterzonnewende en vanaf dat ogenblik de start van deze bijzondere tijd.

Het is een belangrijk moment in het jaar wat ook wel de tijd tussen de tijd wordt genoemd. Men rekende vroeger in maan-maanden, die 29,5 dagen duurden. Aan het einde van het jaar bleef daardoor tijd over om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen te komen. Het is een fijne en bijzondere tijd die je kan gebruiken om jezelf als het ware te reinigen en om jezelf te ontmoeten. Neem de tijd om uitgebreid en liefdevol terug te blikken op jouw jaar, te reflecteren en je plannen en wensen voor het nieuwe jaar op papier te zetten.

Nachten-dagboek

Zou jij ook mee op reis willen? Wat zou ik het geweldig vinden om ook dit jaar met een groep mensen, ieder voor zichzelf, maar toch verbonden aan de slag te gaan. Deze bijzondere periode dagelijks even tijd besteden aan jezelf, klinkt dat niet als een goed idee? Ik heb 3 verschillende opties:

1. Heilige Nachtenreis

Heilige NachtenTijdens de reis zal ik je dagelijks aan de hand nemen langs twaalf verschillende persoonlijke thema's die passen bij de donkere dagen rondom de jaarwisseling. Vanaf 24 december krijg je van mij elke avond een audiobericht en link naar een geschreven versie van de gesproken tekst. De gedeelde gedachten en opdracht van het bericht neem je mee de nacht in en de volgende dag neem je even tijd voor jezelf om het thema te verwerken. De thema's die aan bod komen gaan over jouw persoonlijke ontwikkeling. Ze kunnen soms flink diep gaan als je zo jezelf in de spiegel mag aankijken, maar het is natuurlijk aan jou op welke manier je het proces in wil stappen. Elke keer zal ik naast de schrijfinspiratie ook ideetjes geven voor een creatieve verwerking van de opdrachten zodat je er, als je wil, ook op je eigen manier kunstzinnig mee aan de slag kan gaan.

Kosten: €24,12

Klik op deze link om jouw plekje te bemachtigen.

2. 12 maanden & zintuigenreis

12 maandenreisIn lang vervlogen tijden was de winterzonnewende op 24 december - de datum waarop ook vanuit het Christendom de datum werd vastgelegd van kerstmis. Inmiddels is de winterzonnewende rond 21 december (een datum die ook jaarlijks verschuift). Om die reden organiseer ik ook een heiligenachtenreis vanaf 20 december tot 31 december. Inspiratie tijdens deze nachten zullen de maanden van het jaar en onze zintuigen zijn. Heb je zin om mee op reis te gaan? Iedere nacht ontvang je van mij een mailtje en brengen we een bezoekje aan een maand en één van de twaalf zintuigen. Je ontvangt dagelijks een mail over het thema en ik nodig je ook uit om mee in het verleden, het heden en de toekomst te kijken.

Kosten: €24,12

Klik op deze link om jouw plekje te bemachtigen voor deze reis.

3. De 12 sterrenreis

12 sterrennachten

Heb je zin om dit jaar een creatieve invulling te geven aan 12 Heilige Nachten? Kies dan voor deze creatieve reis waarbij ik samen met Maaike van Koert je reisgids zal zijn. Je krijgt in de periode van 25 december tot 6 januari elke dag een berichtje met elke keer een ander linkje naar een tutorial voor een raamster. Even tijd voor jezelf of qualitytime met je gezin, kaars aan, muziekje op de achtergrond en uit het hoofd en vol met je aandacht naar je handen - mooie dingen creëren die zorgen voor een gevuld hart en uiteindelijk ramen vol 12 verschillende en prachtige resultaten. Wat zal je trots op je zelf zijn! Natuurlijk zal ik je ook elke dag een handvol inspiratie voor verdieping en studie geven. Dit is natuurlijk een geheel vrijwillige extra. Ga je mee op reis langs de dierenriem? De astrosofie is een wondere wereld, waarmee ik je graag laat kennismaken. Word een koning(in) en volg je eigen ster! Doe je mee?

Kosten: €24,12 (exclusief materialen)

Klik op deze link om jouw plekje te bemachtigen voor deze reis.

PS. De drie verschillende opties zijn natuurlijk ook allemaal te volgen en je kan de inspiratie die je ontvangt ook starten op het moment dat het jou het beste past.

Al eens meegedaan?

Voor diegenen die eerder hebben meegedaan: ben je ooit uitontwikkeld? De thema's zijn niet zomaar bedacht en kunnen elk jaar opnieuw verdiept worden en een nieuwe kleur krijgen. Ontwikkeling is als een spiraalvormige trap omhoog, elke keer kom je langs eenzelfde punt, maar elke keer een verdieping hoger. Je bent van harte welkom dit jaar weer mee te doen!

Hoe vonden anderen dit programma?

Vorige jaren deden er zo'n 300 mensen mee aan het programma en ik werd achteraf overspoeld door fijne feedback. Onderaan deze pagina vind je een aantal berichtjes. Hier alvast een paar dierbare die ik graag, anoniem met je deel.

Mijn Basis nacht 2 Heilige NachtenDank voor deze prachtige 12 heilige nachten. Ik heb het als heel bijzonder ervaren. Het heeft bij mij echt wat teweeg gebracht. Ik kon op deze manier met moeilijke thema's aan de slag, waaronder een ingrijpende gebeurtenis uit mijn pubertijd waar ik tot nu toe nog nooit woorden/kleuren aan heb kunnen geven. Ik vond het fijn er op deze manier mee bezig te zijn zonder het al te zwaar te hoeven maken.

Voor het eerst sinds jaren heeft oud en nieuw weer betekenis gekregen. Voorheen ging ik maar ‘verdoofd’ verder, door aan jouw hand de 12 nachten te beleven is dit veranderd. De inzichten waren voor mij een welkome herhaling van eerdere leerprocessen dit jaar.

Het was heel waardevol, het opende heel veel deurtjes in m’n hoofd waarvan ik het bestaan niet wist. Vooral de eerste nacht liep ik al gelijk tegen iets groots aan, mijn roots. Grappig wat dat met je kan doen. Ik ga nog mijn dankbaarheid een plek in m’n boekje geven.

Ik vond het heel inspirerend om mee te doen. Fijn om zulke mooie opdrachten te krijgen, waarbij ik het ook heel fijn vond dat het steeds zo laagdrempelig was. En ook veel dank aan de groep, het was bijzonder en motiverend om zo af en toe dingen met elkaar te kunnen delen.

Enthousiast geworden en wil je je aanmelden?

Wat leuk dat je zin hebt om tijdens de kersttijd even stil te staan bij wie jij bent en wat je wensen en dromen zijn voor 2024!

Aanmelden kan via deze 3 linkjes:
1. Heiligenachtenreis
2. 12 maanden & zintuigenreis
3. De 12 sterrennachten

Let op! Je aanmelding is pas helemaal succesvol als je mailadres bij ons is geregistreerd en de welkomstmail bij jou binnen is (spam).

Nodig gerust anderen uit om ook mee te doen, samen online is fijn, maar samen bij elkaar nog fijner.
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Liefs, Eveline

Niets missen?

Vul hier je email adres in, dan ontvang je een email als er een nieuw artikel op deze site verschijnt.

31 reacties

 • Marjon

  Ik heb deze 12 dagen en nachten ervaren als een verijking van mijn stilte tijd. Tijd om naar binnen te keren, tijd om met mijzelf te zijn en ook nog eens letterlijk genoeg tijd om hier echt de tijd voor te nemen vanwege de kerstvakantie. Ik heb de opdracht nog niet helemaal afgerond maar ga hier de aankomende dagen nog mee verder. Ik heb heerlijk gewerkt met het schrijven en vooral het knippen en plakken uit tijdschriften, tekenen of mooie kaarten en werd hierbij ook erg geinspireerd door de fotos van Eveline. Ik ben wel voornemens om hier ieder jaar aan mee te doen, omdat dit een mooi reflectie moment is van het afgelopen jaar en nieuwe jaar wat voor ons ligt. Voor mij was hetw erken met dit programma heel goed te doen. Ik heb al veel ervaring met bewustzijnswerk en de opdrachten waren voor mij zeker niet confronterend en voelde ook geen weerstand. Het bedrag van de 2 kopjes koffie was het zeker dubbel en dwars waard, ook omdat je ziet dat er veel werk, input en betrokkenheid is geweest van Eveline naar de groepen toe. Het voelde als een heel persoonlijke begeleiding mede ook door de spraakberichten. Ik sta zeker open om aan meer van dit soortgelijke programma’s deel te nemen! Graag zelfs! Dank voor deze bijzondere tijd en voor het initiatief! Liefs, marjon

  • Janine

   Lieve Eveline,

   Voor mij was het de eerste keer om mij zo bewust bezig te houden met de 12 heilige nachten. Deze (droom)reis vervulde precies de behoefte die ik had om te reflecteren op het oude jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. De thema’s spraken me aan en nodigden me uit om naar binnen te keren. Het is me goed gelukt om de opdrachten uit te voeren. De ene keer gaf ik mezelf de ruimte voor enkel een kunstzinnige verwerking, de andere keer ging ik wat uitgebreider op het onderwerp in door middel van geschreven teksten. Ik ben erachter gekomen dat ik het erg prettig vind om te schrijven. Er is een nieuw creatief luikje geopend en daar ben ik erg dankbaar voor. Het schriftje, gevuld met inspiratie, is iets waar ik trots op ben en graag mee verder ga. Er ligt al een mooi dagboek klaar om in de rest van het jaar in te gaan schrijven.
   Hartelijk dank voor de prettige opdrachten en de begeleiding tijdens deze 12 heilige nachten!

   Liefs,
   Janine

 • Kimberley

  Vanuit een impuls ben ik terecht gekomen bij everydaymommyday toen ik zocht naar inspiratie voor de 12 heilige nachten. En wat vond ik die in de fijne stap voor stap en toch te overzien en begaanbare begeleiding van Eveline. Elke avond naar bed gaan met haar thema en verwarmende verhaaltje voor het slapengaan heeft me het gevoel gegeven alsof ik op kerstvakantie was in eigen huis. Ik gun iedereen deze ervaring!

  • Anne

   Eveline, hartelijke dank
   Voor het organiseren van deze winterreis. Wat een fijne host was je en wat heb je hard gewerkt om ons een goede reis te bezorgen. Hierdoor kon ik bijzondere uitstapjes maken, en heb zowel grotten en spelonken, als wijde uitgestrekte velden kunnen exploreren. Het is door je warme verzorging en veel informatie! een intense reis geworden met veel nieuwe inzichten en opgeruimde koffers! Ik ga ook met je Voorjaarsreis mee, verheug me daar al weer zeer op. Nogmaals mijn hartelijke dank. Anne

 • Sarai Zuijdgeest

  1. Hoe heb je deze 12 nachten ervaren?
  Dit is de tweede keer dat ik mee heb gedaan en vond de begeleiding op deze manier heel fijn. Je hield mijn hand vast.

  2. Heb je de invulling naar eigen tevredenheid volbracht (wil je in de komende tijd nog afronden)?
  Ik heb een eigen ritme ontwikkelt deze dagen en ben op een gegeven moment in mijn kladschrift je door gegaan. Maar heb alles heel bewust uitgewerkt en beleefd. Mijn klad was al goed genoeg. Het zou voelen als overschrijven anders.

  3. Hoe heb jij het prettigst kunnen werken? En wat werkte niet of was lastig?
  Zie boven.
  4. Zou je volgend jaar weer mee willen doen?
  Ja!
  5. Heb je behoefte met een eigen of een lichter programma te werken?
  Ik vond het fijn om met deze opdrachten te werken. Sterker nog. Ik was al van plan om met je opdrachten te werken. Het is gedeeld in een appgroep en door de schoolleider van de school van mijn kinderen. Wat een geluk dat jij hier ook mee ging werken!
  6. Was het het geld waard of had je een ander €x bedrag passender gevonden?
  Zeker het geld waard.
  7. Is er iemand waarvan ik de gedeelde foto’s mag gebruiken als voorbeeld op mijn website/social media?
  Ik heb niet echt iets gedeeld.

 • Esther Koerts

  Bedankt Eveline,
  Voor de inspirerende opdrachten!
  Het was heel fijn om deze heilige nachten door te brengen met de thema’s. Het schrijven, tekenen, mijmeren. Je hebt heel veel fijne aanwijzingen gegeven en ook vrijheid om het zult in te vullen.
  Esther

  • Anniek

   Het deelnemen aan dit traject was een mooie reis! Ik heb het als heel ontspannend en prettig ervaren om dagelijks creatief en reflecterend bezig te zijn. De tijd hiervoor nemen was heel fijn, echt even stilstaan. Aan de eetkamertafel met allerlei creatieve spulletjes. Het was een mooie toevoeging dat Eveline twee live-meetings organiseerde via YouTube. Dit smaakt voor mij naar meer!

  • Nancy

   Lieve Eveline,

   Ik heb het af!! Haha. Ik hoefde nog maar drie nachten…maar wat was het moeilijk om na de 12 heilige nachten, tussen de bedrijven door (opzetten nieuw peuterklasje op nieuwe locatie, groot gezin), er de tijd voor te nemen.
   Maar aan de andere kant was het juist zo fijn om de tijd ervoor te nemen, gaf het mij ook voldoening, rust in mijn hoofd, verdieping en eigenlijk geen zin om ermee op te houden haha. Maar ja, alle 12 zintuigen heb ik uitgediept, het is een flink boekwerk geworden. Ik heb de zintuigen gecombineerd met jouw verdiepingsthema’s en zo bijzonder om de link te leggen tussen de thema’s om aan mijzelf te werken en te kijken naar de zintuigen. Mooi! Het heeft mij veel geschonken, bewustwording, creatief uiten.. heerlijk om weer voor de 2e keer mee te hebben gedaan.
   Lieve groet,
   Nancy

  • Nathalie

   Ik heb deze 12 nachten als heerlijke momenten voor mezelf ervaren. Ik ben nog nooit zo bewust bezig geweest en tegelijkertijd ook alles over me heen laten komen. De volgende doe ik zeker weer mee. Bedankt Evelien!

 • Tamara

  Lieve Eveline, ik volg je al tijden en maak daankbaar gebruik van je blogs omtrent de vrije school en het vieren van jaarfeesten vaak als ik ergens uitleg, verdieping of een liedje zoek. Ben inmiddels 6 jaar een vrijeschoolmoeder maar ben zelf geen vrijeschoolkind dus er is nog veel te ontdekken. Dit jaar leek het me bijzonder tijdens de 12 heilige nachten mijn dromen te gaan noteren dus toen jouw berichtje langskwam via Facebook heb ik me direct aangemeld! Het was een fijne begeleiding en opbouw van de opdrachten. Ik keek elke dag met veel plezier uit naar je bericht met de nieuwe opdracht, en altijd luisterde ik de ingesproken boodschap zo voelde het ook persoonlijk. Ik heb nog genoeg gedachten om het verder uit te werken en er maandelijks mee bezig te blijven. De opdrachten hebben me handvatten, richting en structuur gegeven om bepaalde dingen verder uit te werken. Ik zal waarschijnlijk nog een schriftje nodig hebben 🙂 Volgend jaar doe ik graag weer mee en ik heb er ook zeker meer dan 2 kopjes koffie voor over. In In een aantal van je nieuwe thema’s die je wilt behandelen ben ik zeker ook geinteresseerd. Ik wil je heel erg bedanken voor de leuke en bijzondere opdrachten en deze bijzondere heilige nachten ervaring, liefs Tamara

 • florinde

  Hier op de valreep nog even mijn terugblik.
  Ik heb de twaalf heilige nachten voor het eerst bewust meegemaakt. Het voelde alsof ik op een transformerende reis was. Ik kwam steeds dichter bij mezelf en kreeg nieuwe inzichten.
  Ik kwam er toevallig op toen ik informatie over de 12 helige nachten zocht. En wat ben ik blij dat ik me hierbij aangesloten heb.
  Ik heb niets gedeeld en of laten zien, maar ik genoot wel van wat anderen deden. Dit gaf mij wel inspiratie, hierdoor werd mijn creativiteit gewekt.
  Het was voor mij soms wel moeilijk vol te houden(Ik was niet altijd thuis, en ik ben ook wel eens in slaap gevallen zonder de opdracht doorgenomen te hebben ;] ) maar uiteindelijk heb ik alle opdrachten afgerond.
  Helaas niet alle nachten mijn dromen onthouden. Maar het was in ieder geval meer dan ooit eerder!
  Ik ben zeer benieuwd naar het volgende traject. De vastentijd naar Pasen lijkt mij ook erg interessant.
  De prijs was heel goed. Het was precies een bedrag dat mij niet weerhield mee te doen, en mij ook anderen deed aansporen mee te doen ( Heb niet zulke rijke mensen om me heen qua geld ).
  Heel erg bedankt Eveline, voor al je mooie, wijze uitspraken en opdrachten! Het was een zeer bijzondere tijd, waar ik nog lang mee bezig kan zijn.
  Liefs Florinde

 • Maud

  Hi Eveline,

  Ik deed voor de tweede keer mee en koos dit jaar een eigen thema, nl de dieren in mijn tuin die ik tegenkom. Ik vond het weer een verrijkende periode, die me verrassende inzichten heeft gebracht. Als voorbeeld noem ik hier een paar eigenschappen van de eekhoorn die regelmatig in onze tuin komt; “angst is een slechte raadgever, houdt balans, einzelgänger, waagt de sprong, bewaart zijn schatten”. Al deze eigenschappen zijn in meer of mindere mate op mij en op de fase van mijn huidige leven van toepassing. Mooi!

  Ik koos ervoor om zelf aan de slag te gaan, omdat ik echt in mezelf wil ontdekken en voelen, zonder “afgeleid” te worden door wat anderen doen. Dit is mij (wederom) goed bevallen.

  De prijs is prima, die heb ik er volgend jaar graag weer voor over! Ook sta ik open voor andere cursussen die je aanbiedt. Het is heel fijn dat je de teksten ook inspreekt, zo is het nog persoonlijker en ik vind je stem fijn om naar te luisteren voor het slapen gaan.

  Je mag foto’s van mijn werkschrift gebruiken, die zal ik je appen.
  Dank en hartelijke groeten, Maud

 • Katja

  Wat een geluk dat ik lastminute op deze site uitkwam en mij nog in kon schrijven. Ik vond het heerlijk om iedere dag een nieuw onderwerp te krijgen, hierdoor heb ik het goed volgehouden. Ik ben niet kunstzinnig ingesteld en heb daarom geen foto’s gedeeld: mijn reis speelde zich af in een kladblok en mijn innerlijk. Ik ga iedere maand dit komend jaar 1 thema uitwerken. Ik heb dan meer tijd en kan er dan echt mee aan de slag!

 • Marije Struijk

  Hoi Eveline,

  Heel erg bedankt voor de 12 heilige nachtenreis. Het was voor mij de eerste keer dat ik meedeed, en ik vond het inspirerend om te doen. Jouw aangereikte thema’s waren mooi en ik heb het als prettig, en soms ook als confronterend ervaren er mee aan de slag te gaan. De verdiepende stukken die je bij een thema toevoegde vond ik leerzaam en verrijkend.
  Het opnemen en daarna uitwerken van mijn dromen vond ik bijzonder om te doen. Sommige dromen had ik in een slaaptoestand opgenomen en kon ik me de volgende dag absoluut niet meer herinneren, anderen wist ik juist nog precies. Iedere keer konden de dromen mij iets vertellen en kon ik ze ook relateren aan het thema van die nacht. Een erg interessante en soms verrassende manier om mee bezig te zijn.
  Verder heb ik vooral beschreven en heb ik ook nog een aantal schilderingen gemaakt. Al met al vond ik het best intensief om dit 12 nachten en 13 dagen achter elkaar te doen, maar ik heb tot het einde meegedaan, en ik vond het heel fijn dat ik dit heb gedaan.
  Dank voor jouw inspirerende vragen en de begeleiding tijdens deze twaalf heilige nachten en voor je fijne rustige stem bij de ingesproken berichten.
  Ik wens jou en je gezin een mooi 2022 toe, en wellicht tot volgend jaar!

  Marije

 • Anita

  Eveline, dank je wel voor deze prachtige dromenreis en je begeleiding door deze bijzondere 12 nachten.
  Ik vond de thema’s heel prettig om aan te werken, vaak in woorden, soms door iets kunstzinnigs. Het thema mee de nacht in en daarna de dag in om het vervolgens in rust in de avond uit te werken.
  Het is het geld meer dan waard. Voor mij is het echt een kado aan mezelf.
  Het is niet klaar, ik ga met steekwoorden aan de slag de komende maanden en ben graag weer van de partij volgend jaar.
  Prettig vond ik, je eigen tempo en ‘alles is goed’ wat je ook vaak benoemde.
  Nogmaals dank en warme groet!
  Anita

 • Anne-Marie

  Hallo Eveline,

  Heel erg bedankt voor je aanbod van het Twaalf-heilige-nachten-programma. Ik heb het als heel waardevol ervaren!
  Iedere avond ging ik echt zitten voor het openen van de e-mail en nam ik de tijd om de opdracht op me in te laten werken – dat kan omdat ik ouder ben en alleen woon, ik kon er dus ook echt de tijd voor nemen. Verder nam ik de opdracht mee de nacht in.
  Dat leverde me echter geen dromen op. Ik droom uberhaupt weinig; had gehoopt dat ik nu meer zou dromen en dat die dromen me iets zouden kunnen vertellen, maar helaas… ik moest het alleen doen met de thema’s die je je opgaf.
  Mooie thema’s! Ze deden me stilstaan bij wat er tot op heden was/is en bij waarmee ik verder wil in het komende jaar.
  Ik had geen specifieke thema’s/opdrachten die gemakkelijker of lastiger waren dan andere. Nam me gewoon voor in het thema te duiken en dat lukte ook wel, de ene keer iets meer dan de andere. Eerder stond ik al stil bij thema’s als ‘liefde’ of ‘vriendschap’, maar ‘reinheid’ of ‘oplossen’ waren voor mij bv nieuw. Fijn!
  Graag was ik losgegaan op mijn creativiteit, maar… oh jee… over blokkades gesproken…. Dus helaas vooral woorden gebruikt, maar dat vind ik op zich jammer. Ik had meer beeldend bezig geweest willen zijn.
  Desalniettemin heeft de hele reis me veel gebracht. Volgend jaar ga ik zeker weer mee doen, misschien met hetzelfde thema, misschien met één van die nieuwe mogelijkheden die je wellicht gaat bieden. En de prijs? Die vind ik het alleszins waard!

  Dankjewel voor alles!
  Anne-Marie

 • Karin

  Hoi lieve Eveline,
  De 12 heilige nachten zoals die door jou zijn opgezet heb ik als een mooi en heilzaam traject ervaren. Ik vond het ook leuk om te doen. Voor mij was het deels in een vakantieweek op de Veluwe maar dat maakte het extra fijn.
  Vanaf kerstavond waren we nog thuis is feestelijke stemming en kon ik me elke dag terugtrekken. In de tweede helft, vanaf de jaarwisseling zat ik dus niet alleen maar met mijn jongste dochter die het gezellig vond dat ik mee ging “knutselen”. Juist deze twee verschillende tijdvakken heb ik als prettig en zinvol ervaren.
  Ik zie het zo: juist in de herdersnachten voelde ik mij verstillen en was de behoefte om alleen te reflecteren groot. De nachten na de jaarwisseling, de koningsnachten waren bij mij wat losser en was ik ook creatiever.
  Gek genoeg, of misschien juist niet ging ik pas diep reflecteren bij het afronden/evalueren.
  Wat ik plezierig heb gevonden vind is dat hier geen enkele druk op ligt en zo heb ik dus soms bladzijden open gelaten omdat ik die later wil invullen. Ook ga ik er met een enkeling over napraten en mogelijk leidt dit nog tot nieuwe inzichten.
  Het lastigste was om dromen te onthouden; die glipten heel snel weg. Ik kan nog niet zeggen of ik volgend jaar weer mee ga doen want hier wil ik mijn spontane impuls volgen. Ik ga het wel aanraden aan mijn oudste dochter. Het geld bedrag is heel passend. Wat heb je dit mooi in elkaar gezet. Hopelijk ben je een beetje uit de ziekenboeg en brengt het nieuwe jaar meer vrijheid! Dankjewel voor dit cadeau!
  Liefs, Karin Bakkers

 • Miranda

  De Twaalf Heilige nachten bleken een verdieping van of voor mijn “eigen tijd”. Als vrouw van, moeder van en als ondernemer, neem ik die tijd elke dag. Maar door de opdrachten van Eveline kreeg deze tijd een andere invulling. Een mooie invulling. Een liefdevolle invulling naar mijzelf toe.

  In de drie weken durende lockdown-kerstvakantie was het zo mogelijk om toch ook aandacht te besteden aan het afronden en verwerken van de afgelopen maanden voor mjjzelf. En niet alleen maar met de kinderen bezig te zijn. Ook loslaten en voorbereiden op het nieuwe jaar kwam aan bod. Maar om eerlijk te zijn heeft het proces heel wat meer aangewakkerd. Er wordt nóg driftig gesorteerd, opgeruimd en weggedaan. In materiële en emotionele zin.

  Het boekje blijf ik aanvullen.
  Sinds kort met meer kunstzunige aanvulsels.
  Die kant van mezelf herontdekken of weer toestaan is óók een opbrengst van deze mooie reis. Ik ben zo enthousiast en gevoed, dat ik mezelf meteen inschreef voor de Lentepoets. Tot snel! En bedankt. Miranda

 • Anoniem

  Hoi Eveline, het is me helemaal niet gelukt om iets tastbaars of visueels te maken van de 12 heilige nachten. Dat vind ik wel ontzettend jammer, maar ik accepteer dat het op dit moment zo is.
  Het heeft me namelijk een heleboel andere waardevolle ervaringen opgeleverd.
  – ik overweeg om voor de volgende 12 heilige nachten verlof op te nemen en oppas te regelen voor in de ochtenden, zodat ik ruimte creër om me er volledig voor open te stellen.
  – het heeft me doen beseffen dat ik erg weinig tijd en rust heb voor mezelf.
  – dat ik dromen gelijk na het wakker worden moet noteren om het niet te vergeten
  – ik ben me bewuster van de dromen die ik heb en probeer de betekenis die het voor mij heeft te ontcijferen.

  Ik ben je ontzettend dankbaar voor wat dit me tot nu toe heeft gebracht 🙏🏻 Het heeft me inzichten gegeven en ook zeker geïnspireerd.
  Ik ben pas kort bekend met de antroposofie en de jaarfeesten. En vind dat mooie betekenissen hebben.

  Wat ik het komende jaar hiermee ga doen, weet ik nog niet precies. Wel hou ik je website in de gaten en hoop dat je december weer start met de begeleiding van de 12 heilige nachten.

  Dit wilde ik nog even aan je laten weten ☺️ Bedankt en veel succes met alle mooie dingen die je gaat doen! 🤗🙏🏻

 • Hanneke

  Lieve Eveline,

  Dank je wel voor de heilige nachtenreis, ik heb het ervaren als een leerzaam proces en het gaf voldoening om met de opdrachten bezig te zijn. Het perfectionisme kwam wel in mij naar boven.
  Voor de opdracht over vriendschap heb ik nog wat langer tijd nodig.
  Ik had veel tijd en dat werkte prettig. Helaas had ik maar 1 droom waarvan ik niet veel onthouden heb.
  Een boekje met dunne blaadjes werkte niet.
  Voor mij is het zeker voor herhaling vatbaar! En het bedrag dat je vraagt is prima.

  Warme groet, Hanneke

 • Ina Heijnen

  De opdrachten van de 12 heilige nachten waren iedere keer fijne uitnodigingen om te verbinden met de tijd tussen de tijd. Mijn boekje is een mooi document geworden van waar ik nu sta in mijn leven. Ik vond het prettig dat alles mocht, schrijven, tekenen, knippen, plakken, veel tijd of weinig tijd investeren. Het was niet altijd makkelijk, zo in de Kerstvakantie, maar het is me gelukt om iedere dag 15-20min te nemen, ook met kinderen om me heen. Wellicht volgend jaar weer een stapje dieper!

 • Henrieke

  Lieve Eveline,
  Ik wil je hartelijk bedanken voor de 12 heilige nachten, wat een mooie reis heb je voor ons in elkaar gezet. Iedere ochtend schreef ik kort in een appje aan mezelf wat ik die nacht gedroomd had, soms wist ik alleen nog maar flarden, soms een heel verhaal. De droom leek niet altijd betekenis te hebben, tot ik aan het werk ging.. Ik werkte in de avond in mijn boekje, dan kon ik eindeloos de tijd nemen. Ik maakte/schreef, zocht plaatjes wat voor mij bij dat thema paste, daarna schreef ik mijn droom op en ineens zag ik dan vaak wat mijn droom me te vertellen had. Ik heb heel erg genoten van de periode en ga zeker met de thema’s door in de 12 maanden van dit nieuwe jaar,want ik kwam er ook achter dat ik het heel erg fijn vind om creatief bezig te zijn met se verschillende themas. Grote dank en tot een volgende reis. Groet Henrieke

 • Mariska Keizer

  De Heilige nachten vond ik een heel bijzondere reis om mee te maken. Waar ik terug kon kijken op het afgelopen jaar en dingen die ik belangrijk vond kon mee nemen naar dit nieuwe jaar. Ook leerde ik op een andere manier kijken naar mezelf. Soms moet een ander een deurtje voor jouw openen om te kunnen kijken met nieuwe ogen. Het voelde soms als een nieuwe bril of schoon glas. Ik leerde mijzelf op een andere manier ontspannen, ik leerde dat ik niet altijd alles maar hoef te kunnen/willen..levenslessen voor nu, maar ook voor de toekomst. Dank je wel dat ik mee mocht doen met deze bijzondere reis!

 • Andrea

  Het was een heel mooi proces. Fijn om het met deze groep te doen. Je kent elkaar niet maar de energie was echt voelbaar. De opdrachten zijn helder en zeer helpend. Leuk dat we resultaten uitwisselden. Het was verassend wat er soms boven kwam. En de donkere dagen helpen zo mee!💫 Volgend jaar weer! Dank je wel Eveline 🙏
  Groet
  Andrea

 • Rosien

  Ik heb drie keer meegedaan met de 12 heilige nachten reis via Eveline. Ik vond de opdrachten en begeleiding erg goed en prettig, en het was ook leuk om het resultaat en reflectie te kunnen delen met gelijkgestemden. Je kunt merken dat Eveline heeft er veel tijd, liefde en aandacht in heeft gestopt. Tot volgend jaar!

 • Els

  Ik deed voor de tweede keer mee met de heilige nachten. Het heeft er deze keer voor gezorgd dat ik helder kreeg wat ik wil bereiken en hoe ik dat ga aanpakken. Eveline is er weer in geslaagd om innerlijk iets in beweging te brengen bij mij.

  • Petra

   Hoi Eveline,
   Het was mijn eerste reis. Ik heb het als heel waardevol ervaren. Het is goed gelukt om met de opdrachten aan de slag te gaan. Fijn om naar je kalme rustige stem te luisteren in de audiofragmenten en heel fijn om deze momenten voor mezelf te hebben. Er zijn geen dingen die niet werkten voor mij. Ik zeg: Ga zo door!
   Wat je aanbiedt is uiterst waardevol en laagdrempelig qua prijs. Dank je wel!

   Deze 12 nachten hebben me een heel sterk gevoel van vertrouwen gegeven om de dingen te gaan doen die ik wil doen. Door de focus op mijn wortels, wie ik ben en wat ik te bieden heb, vriendschappen en ontmoetingen besef ik dat er een heel stevig fundament is van waaruit ik stappen kan zetten in de richting die ik wil. Door oude angsten los te laten is er ruimte ontstaan om mijn wens helder te verwoorden vanuit vertrouwen. Ik ben dankbaar dat deze reis op mijn pad is gekomen.

 • Sarah Reeder

  Een fijne reis! Waardevol om zo iedere dag bewust even te reflecteren en te journalen. De opdracht voor iedere nacht gaf de 12 heilige nachten meer inhoud en vorm. Mooie leidraad voor 2024! Dankjewel Eveline🙏🏼

 • Marja

  Lieve Eveline,

  Dank voor deze twaalf heilige nachten waar jij mooie opdrachten geeft met uitleg om te komen tot inzichten, mijmeren – als een lichtje in een donkere tijd die mag schijnen op dat wat is, wil zijn en mag komen. Het voelt als een soort troost waar het moeizamer gaat en als vreugde wat het laat zien. Dit was mijn derde keer en ik vindt het krachtig hoe jij vorm geeft en ons de kans geeft, binnen kaders, de twaalf heilige nachten te beleven in de stroom van eenvoud en ik voor de derde keer toch ook steeds weer een beginner mag zijn in – een mooi proces met ankers voor het begin van een nieuw jaar. Dank!

 • Jelly Zwaan

  Dag Eveline, dank je wel voor deze afgelopen dertien dagen, Wat een schat aan ideeen en inspiratie droeg je aan!
  Al lang is deze periode van het jaar bijzonder voor me en ik volgde meestal mn eigen weg, heb ik nu ook gedaan, aangevuld door wat jij liet zien en vertelde.
  vriendelijke groeten, Jelly

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder