Buiten spelen is gezond
Bewust ouderschap

Een dag niet naar buiten is een dag niet geleefd

Als vroeger kinderen een beetje te druk werden in huis, dan stuurde moeder of vader de kinderen de straat op: 'Naar buiten jullie! En als je bent uitgeraasd, mag je weer naar binnen komen.'
Tijden zijn veranderd. Waar veel dingen tegenwoordig beter zijn, missen veel kinderen nu tijd om vrij buiten te kunnen spelen.

Onze levens zijn druk met werk, vrienden, familie, sport, hobby's en andere verplichtingen. Na een lange dag werken of een volle week ben je gewoon moe! Wordt het te wild in huis of zijn de kinderen zeurderig of moe, dan is de noodknop op de TV of de tablet snel gevonden. De kinderen zitten rustig en jij kan even snel het eten koken zonder ruzies of chaos te moeten beslechten. Heel begrijpelijk.

Maar de onderzoeken liegen er niet om. Slecht 14% van de kinderen speelt nog iedere dag buiten en het aantal uur per week dat de kinderen buiten in de natuur zijn daalt jaarlijks schrikbarend. Bekijk maar eens hier het onderzoek.

En dat moet anders! Organisaties die belangen van kinderen behartigen pleiten ervoor dat elk kind minimaal een uur buiten moet zijn. Ook hele kleine kinderen. En ik zeg meer!

Waarom?Heerlijk buitenspelen in de modder

1. Buitenspelen maakt kinderen vrolijk en uitgelaten.

2. Kinderen kunnen buiten even 'loslaten', mogen luid en wild zijn.

3. Kinderen hebben bewegingsdrang (of beter gezegd: bewegingsnoodzaak), waarmee ze buiten meer tot hun recht komen.

4. Beweging is gezond en voorkomt dat kinderen overgewicht krijgen. Kinderen die genoeg buiten zijn en bewegen worden minder snel ziek en bezoeken minder vaak een huisarts.

5. Doordat je buiten bent, is het lichaam instaat meer vitamine D aan te maken, wat je nodig hebt voor de ontwikkeling van sterke botten.

6. Buitenspelen met andere kinderen is goed voor de sociale vaardigheden.

7. Kinderen hebben uitdagingen en risico's nodig om hun eigen grenzen te leren kennen.

8. Als je opgroeit met de natuur ben je meer bewust van de natuur. De aarde heeft nutuurbewuste mensen nodig.

9. Buitenspelen zorgt ervoor dat kinderen beter eten en beter slapen.

10. Door veel buiten te spelen ontwikkelt een kind een goede motoriek.

11. Schermkijken heeft een nadelige invloed op de ogen. Buitenspelen is daarentegen juist heel goed voor de ogen.

12. Buiten spelen heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben over het algemeen een betere hersenontwikkeling en een groter leervermogen dan kinderen die dat weinig doen.

12. Naar buiten in wind en weer ontwikkelt bij kinderen dat ze tegen een stootje kunnen.

13. Vies mogen worden hoort bij het kind-zijn. Met modder lukt dat natuurlijk het beste.

14. In vrijheid buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van creativiteit.

15. Door buiten te spelen leert een kind omgaan met materialen uit de natuur, met diertjes en met de elementen. Jaargetijden krijgen meer betekenis.

16. Vrij (buiten) spelen bevordert de fantasie en houdt de psyche gezond.

17. Kinderen die buiten zijn, kunnen binnen niet de boel overhoop halen. Soms is het voor ons ouders wel eens fijn als het even netjes blijft in huis.

18. En last but not least: voor ouders is het heerlijk als uitrazende kinderen buitenshuis zijn in plaats van binnen.

Hoe krijgen we kinderen meer naar buiten?

Elke dag op de fiets naar schoolGoed voorbeeld doet volgen!
Maar hoe dan? Onze levens zijn druk, we zitten vol met afspraken, tijd is schaars en we zijn moe. Door die volle agenda's lopen we tegen schuldgevoelens aan ten opzichte van onze kinderen en willen we, als we er zijn de kinderen ook onze aandacht geven door leuke activiteiten te ondernemen, samen te eten of desnoods samen een filmpje te kijken.

Kinderen hebben zelf al op jonge leeftijd drukke agenda's, vol met sport, muzieklessen en andere hobbyclubjes. Veel thuis zijn, zonder programma is er eigenlijk niet bij. En zijn ze thuis dan is binnen knutselen aantrekkelijker dan het weer buiten of hebben schermen een enorme aantrekkingskracht. Hoe bouw je dan genoeg uren buitenspelen in?

Kinderen hebben helemaal niet zoveel entertainment nodig:
Ten eerste kan je beginnen zoveel mogelijk te fietsen of te lopen. Zet desnoods de auto een stukje verder van school zodat je al een kwartiertje moet lopen.
Ten tweede zoek een kinderopvang of school waar waarde wordt gehecht aan buiten zijn en de natuur.
Ten derde reduceer activiteiten, gepland vermaak en gooi een tijdslot op de iPad en de TV. (Waarom schermkijken niet zo goed is? Lees hier.)
Ten vierde zorg ervoor dat er in het weekend genoeg tijd is voor vrij spel buiten of een wandeling met de familie.

Verveling als bron voor vrij spel

Vrij spel zowel binnen als buiten is de broodnodige voeding voor het zich ontwikkelende kind en daar mag alles voor wijken. Je hoeft als ouders niet uren je kind op straat bezig te houden of de schommel aan te duwen. Kinderen hebben genoeg aan een paar takken, bal, stoepkrijt, een step, een zandbak of een flinke dosis verveling. Van jou hebben ze vertrouwen en (passieve of actieve) aanmoediging nodig om afstand te nemen van jou zodat ze zichzelf kunnen vermaken.

Het volledig in je fantasie kunnen opgaan is een vaardigheid die alleen voor jonge kinderen is weggelegd. Alleen in het echt vrije spel, kan het kind de werkelijkheid naar zijn hand zetten. Het is het echte leven dat het kind naspeelt, vervlochten met droombeelden. In dat spel leert het kind omgaan met onder andere grote thema’s zoals verdriet, blijdschap, dood en leven. Vrij kinderspel is niet doen alsof, het is echt. En daardoor kan het kind indrukken verwerken, vaardigheden ontwikkelen en zich letterlijk gezond spelen.

Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding.

Jongetje spring in de modderWij hebben het geluk dat onze kinderen naar een Waldkindergarten (buitenschool) gaan. De jongens zijn dus per dag al 5 uur buiten. In weer en wind. Zelfs met -13 graden genieten ze van het buiten zijn, het klimmen, het vuurtjes stoken, brandnetelthee maken en het glijden en schaatsen op de ondergelopen en bevroren velden. Voor ons is het inmiddels duidelijk: Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding.

Zijn de jongens niet op school dan stuur ik ze elke dag naar buiten of maken we gezamenlijk een lange wandeling of fietstocht. We hebben gelukkig een heerlijke tuin waar ze kunnen graven, rennen en klimmen tot wel 5 meter hoog. Regent het? Geen reden tot paniek; een heerlijke regendans is goed voor het gemoed en is het te koud? Goede regenkleding aan en gaan! Slechts bij onweer en bliksem blijven we binnen, dan zetten we onze bank voor de openslaande deuren en doen we alle lichten in huis uit zodat we het prachtige natuurgeweld van onder een dekentje kunnen bewonderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder