Goede slaapgewoontes
Bewust ouderschap,  Slapenstijd

Goede gewoontes voor het slapengaan.

Slapen en kinderen zijn niet altijd een eenvoudig combinatie. Methodes werken meestal matig of zijn niet geschikt omdat de praktijk bij elk kind ander is. En toch zijn er een paar basisprincipes die aan een soepel naar bed gaan wel kunnen bijdragen.

Eerder schreef ik deze artikelen over het slapengaan, vandaag over:

Goede gewoontes voor het slapen

Het leven van een klein kind is vol avonturen en nieuwe dingen. Al die ontdekkingen en alles wat een kind leert kosten heel veel energie en daarom is het belangrijk dat een kind goed kan uitrusten en kan slapen. Tijdens de slaap groeien kinderen en verwerken zij alle nieuwe kennis. Uitgerust en vol energie kan het kind na geslapen te hebben weer de dag tegemoet.

Rustige omgeving

Goede gewoontes voor het slapengaanMaar niet alleen slapen geeft de broodnodige en gezonde rust, ook een rustige omgeving helpt het kind in de ontwikkeling. Een kind kan invloeden van buitenaf nog niet filteren, dus is het goed om bewust te zijn wat geluiden en beelden voor een impact hebben.
De rust van de ouders geven het kind vertrouwen en ondersteunen het kind zodat het ontspannen en tevreden zich kan ontwikkelen.

Als een kindje naar bed gaat, is het fijn als het kind de rust kan vinden die het nodig heeft. En rust begint al bij wat we doen in de tijd voordat het kind naar bedje moet. Een rustige stemming, knuffelen, rustige liedjes en lezen bereiden goed voor het slapen gaan. Ook helpt het om het licht al te dimmen zodat ook het lichaam melatonine kan produceren. Dat hormoon zorgt ervoor dat we in slaap kunnen vallen.

Regelmaat

Naast een rustige omgeving is regelmaat de andere pijler die een ontspannen naar bed gaan ondersteunt. Dat geldt overigens niet alleen op het gebied van slapen. Herhaling vinden kleine kinderen in het algemeen heerlijk, ze weten wat ze kunnen verwachten en dat voelt vertrouwd. Situaties of momenten die herhaalt worden, worden op den duur gewoontes. Gewoontes zijn handelingen die vanzelf gaan zonder dat je er met je volle bewustzijn bij moet zijn. Dat is prettig, want dat geeft ruimte voor iets nieuws en het ontspant.

Herhalende handelingen

Regelmaat als goede gewoonteVoor kleine kinderen is elke dag nieuw. Ze zien, horen, proeven, ruiken, voelen elke dag iets nieuws en daarom is het fijn als iets zich herhaalt. Het is vertrouwd en geeft rust.
Probeer dus altijd hetzelfde te handelen als een kleintje moe begin te worden. Leer de allereerste signalen van vermoeidheid te zien en handel dan meteen. Zing eenzelfde liedje, zeg een gedichtje, doe samen de lampen uit, knuffel nog even en dan eventueel met bakerdoek naar bed.

Ouders die de baby bij zich willen houden tijdens het slapen, nemen het kind dan in de draagdoek of geven het te drinken of een speentje zodat het in slaap kan vallen. Sommige ouders kiezen ervoor om het kind in de armen of in de wandelwagen in slaap te wiegen.
Niets is goed of fout. Fijn is het als er voor het kind een regelmaat te herkennen is waardoor het ontspant en rustig is slaap kan vallen.

Ons avondritueel

Bij ons gaan de kinderen als volgt de nacht in:

Na het avondeten gaan we direct naar boven naar de badkamer. Daar kleden de grote 2 jongens (4 en 5) zichzelf uit en brengen de vieze kleren naar de was en de nog schone kleren mogen op een tafeltje. Daarna wassen ze zichzelf en poetsen zich de tanden. Wij poetsen altijd nog even na. De jongens gaan naar de wc en trekken de pyjama’s aan die ik heb klaargelegd. Als alles gedaan is, gaan ze zelf in hun bedje liggen met een boek om in te kijken.

Intussen heb ik onze jongste ook klaar gemaakt voor het slapengaan. In de kamer brandt nog maar een klein lichtje en tijdens het omkleden en verschonen praat ik al zachter of zing.
Als onze dreumes klaar is bekijken we ons bijzondere lampje met een wisselende mooie kaart erin, doen het lampje uit en gaat hij zijn bedje in. Ik ga altijd naast het bed zitten met mijn hand op de borst van hem en zing twee slaapliedjes. Nog een kus en dan wacht ik bij hem tot hij in slaap valt.

Zingen voor het slapen

Slapen

Vervolgens ga ik naar de grote jongens, die slapen samen op een kamer. Heerlijk tegen mij aan gekropen lezen we dan nog samen een verhaal. Dan gaat het licht uit, zing ik een avondlied en zeg een spreuk. Daarna dek ik beide jongens nog fijn toe, verdeel kussen en vertel ze hoe dierbaar ze mij zijn. In een grote stoel op de kamer zing ik nog zachtjes een liedje en blijf bij ze tot ze slapen. Heerlijk om de adem langzamer te horen worden en een fijn moment voor mezelf om even tot rust ze komen.

Soms heb ik veel op de agenda, soms moet ik nog weg of liggen er nog klusjes te wachten. Dan laat ik de deur open, zing en doe tegelijkertijd iets wat nodig is.

Gewoontes

Samen slapenOnze bedrituelen zijn gestoeld op de gewoontes die de kinderen vanaf de geboorte kennen. De kinderen zijn gewend aan hoe het bij ons gaat en daardoor werkt het (meestal). Ze zijn met de jaren steeds zelfstandiger geworden waardoor ze steeds meer zelf kunnen. Ze zijn zo trots als een koning als ik de kamer inloop en complimenteer hoe netjes ze in bed leggen.

Als baby mochten mijn kinderen aan de borst in slaap vallen en liet ik ze in mijn bed of in de cosleeper liggen of ik legde ze voorzichtig in de box of wandelwagen. De wandelwagen vond ik ideaal omdat als de kleine toch even wakker werd, ik de wagen even kon wiebelen zodat de baby weer verder kon slapen. Langzaam is, door het weglaten van nachtvoedingen de gewoonte ontstaan dat het heerlijk is om al knuffelend in slaap te vallen.

En ja ook bij ons lopen de kinderen niet altijd braaf naar boven en soms zijn ze zo moe dat er gedoe komt om het verhaaltje dat om de een of andere kleuter-reden niet goed is. Soms moet ik streng zijn, soms afleidend en soms slim. Soms moet ik er langer bijblijven dan ik eigenlijk wil of moet ik vroeger naar bed omdat een kind ongelukkig is vanwege het alleen zijn of een droom. En ja dat hoort er voor mij gewoon bij.

De nacht is nu gekomen

Maantje tuurt, maantje gluurt

Helder vriendelijk sterretje

De dag is ten einde

Wanneer wij ’s avonds slapen gaan

De sterren verschijnen

Als de zon is heengegaan

De dalen zijn donker

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder