Winter 2019/2020
Lieve lezer!
Het is winter en al ziet het er buiten nog herfstig uit, wat is het fijn om koning Winter in huis te halen! Na alle poespas en tierelantijntjes van de kersttijd, nu wit en rust. De winter geeft tijd om in rust na te denken, innerlijke vuurtjes te stoken en plannen te maken die, net als de natuur, ondergronds werken en zo kunnen uitkristalliseren. De winter geeft ons een schone lei, het nieuwe jaar met een nieuw, helder begin!
Het is alweer twee maanden geleden dat ik een klein overzichtje maakte van alles wat er zo op en rond mijn blog gebeurt. Hoog tijd om jullie weer eens op de hoogte te brengen. Ik heb een super spannend begin gemaakt met niet 1, maar 3 (jaja beetje overdreven 😉 ) podcast series, op Facebook en Instagram heb ik een Nederlandse 'challenge' in het leven geroepen om 1000 uur buiten te zijn in 2020 (haal jij dat?) en ik durfde heel gewaagd een discussie te starten over of de, in begin 1900 door de gebroeders Grimm opgeschreven, oeroude sprookjes, nog wel in die vorm passen in deze tijd. Hieronder lees je een paar hoogtepunten van de afgelopen tijd.
Veel plezier met lezen en een fijne start in een nieuwe week!
Liefs, Eveline
Een juf die niet zo goed kan spellen
Vandaag ga ik eens diep door het stof.
Heb je wel eens gehoord van de juf die niet perfect spellen kan? Ik wel, ik ben haar namelijk zelf. Niet grappig en schandalig tegelijkertijd. Laat ik duidelijk zijn, het heeft niet aan mijn vrijeschoolse juf gelegen. Zij kan wel spellen en heeft me dat ook goed geleerd. Ondanks dat, was en ben ik een haastige sloddervos. In elk rapport (getuigschrift) van school staat dat ik met meer aandacht moet werken aan de spelling van mijn werk. Ik heb het helaas nog steeds niet geleerd.
Mijn hele leven lang was mijn grootste droom moeder te worden, maar daarnaast had ik altijd de grootste ambitieuze plannen. Schrijfster was daar één van. Maar zoals dat kleine meisje op de foto toen al vol fantastische ideeën was, zo is het meisje van nu (officieel vrouw van 37 jaar) nog steeds meer geïnteresseerd in de inhoud dan in de vorm. Ik kán geloof ik eigenlijk wel spellen, maar het enthousiasme, mijn interesse en mijn hart voor de zaak staan in de weg om door een nuchtere, afstandelijke bril die lelijke missers te zien.
Ik hoop van harte dat jij, als lezer, zo vriendelijk wilt zijn over de ellende heen te lezen en niet te hard te oordelen ☺️. Dan zal ik nog beter mijn best doen, als competente juf, mijn eigen werk te controleren! Belooft ⬅️😜🤪
Antroposofie voor beginners
Oh mensen dit is zo spannend en leuk! Wie goed op de hoogte is van wat ik allemaal zo doe, weet dat ik begonnen ben met het maken van podcasts. Over bewust ouderschap met de antroposofie, over de jaarfeesten en nu ook aflevering 1 van antroposofie voor beginners. Kijk hier!
Ik hoop hiermee antroposofie en dat wat op vrijescholen gebezigd wordt nog een beetje toegankelijker en meer begrijpbaar te maken.
Jullie staan aan de wieg van mijn één-vrouws-projectje, dus help me gerust met tips en tops😊❤️
Binnenkort ga ik ook leuke gesprekken opnemen. En de eerste gast is niet mis... Nederlands meest bekende antroposofische kinderarts wil met mij spreken over digitalisering en hechting. Zo heel erg leuk! Hou het in de gate 😉
Verhalen vertellen
Lichtje, lichtje ga nu schijnen,
want nu komt ons mooie verhaal,
Stil zijn, stil zijn lieve kinderen,
luister, luister allemaal .
Lichtje lichtje straal, nu komt ons verhaal.
Een van de fijnste momenten van het juf zijn vond ik het moment voor het verhaal. Elke dag, aan het eind van de eerste uren periodeonderwijs ging het kaarsje aan in de klas, de gordijnen misschien een beetje dicht en er viel een deken van rust over de kinderen. En dan begon ik te vertellen.
Meestal las ik het verhaal de dag ervoor ter voorbereiding door, schreef ik misschien iets op om niets te vergeten en legde ik het daarna opzij. Voor ik naar bed ging, overdacht ik nog eens het verhaal. De volgende ochtend las ik het nog kort door en dan wist ik genoeg.
Het bijzondere is, als je een verhaal niet voorleest maar ‚by heart’ vertelt, dat je vanuit je verbeelding direct tot de kinderen spreekt. Je kan je lichaam inzetten om het verhaal te ondersteunen en je maakt oogcontact met de luisteraars. Juist door dat interactieve vertellen komt het verhaal werkelijk tot leven. Niet alleen de oren en het verstand krijgen input, maar het innerlijk (de ziel) komt in beweging. En zo wordt het verhaal meer dan mooie woorden, maar rijke voeding voor de ziel.
Alles over de vertelstof op de vrijeschool vind je hier.
Als moderne vrouw en moeder ben ik me opnieuw aan het verdiepen in de sprookjes en durf mij heel brutaal af te vragen of de sprookjesbeelden specifiek in de versie van de gebroeders Grimm uit begin 1900 nog wel het juiste beeld geven van waar ik achter sta.
De mooiste boeken
Heb jij een favoriet boek of verhaal voor kinderen? Omdat ik ontdekte dat veel mensen opzoek zijn naar boekeninspiratie, maakte ik deze verzameling. De boeken op de foto zijn verzamelingen van verhalen die passen bij de verschillende jaarfeesten. Ze zijn gebundeld door Ineke Verschuren en uitgegeven door Uitgeverij Christofoor
Je kinderen zijn je kinderen niet
Je kinderen zijn je kinderen niet.
Zij zijn de zonen en dochters van 's levens hunkering naar zichzelf.
Zij komen door je, maar zijn niet van je,
en hoewel ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.
Je mag hen je liefde geven, maar niet je gedachten,
want zij hebben hun eigen gedachten.
Je mag hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen,
want hun zielen toeven in het huis van morgen,
dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen.
Je mag proberen gelijk hun te worden, maar tracht niet hen aan jou gelijk te maken.
Want het leven gaat niet terug,
noch blijft het dralen bij gisteren.
Jullie zijn de bogen, waarmee je kinderen als levende pijlen worden weggeschoten.
De boogschutter ziet het doel op de weg van het oneindige,
en hij buigt je met zijn kracht opdat zijn pijlen snel en ver zullen gaan.
Laat het gebogen worden door de hand van de boogschutter
een vreugde voor je zijn:
want zoals hij de vliegende pijl liefheeft,
zo mint hij ook de boog die standvastig is."
Kahlil Gibran
Luister nou eens even!
Heb je ook wel eens het idee alsof je tegen de lucht staat aan te praten in plaats van tegen je kind?
Ik vandaag nog, meerdere keren! Wil je even die snippertjes in de papierbak gooien? Komen jullie aan tafel, het eten is klaar? Trek je alsjeblieft even je pyjama aan? JOEHOE hoort er hier iemand wel wat ik zeg?
De neiging om steeds harder te praten is groot. Mijn juffentip: probeer juist eens te fluisteren, praat alsof je een geheim hebt. De kans zit er dik in dat je opeens wel de aandacht krijgt (doen voordat je al gefrustreerd bent geraakt 😉 )
En nog een tip, gebruik de 5 A’s. Het helpt!
AANDACHT: Wil je iets bereiken dan moet je aandacht onverdeeld zijn. Dus niet multitasken, maar even alles opzij.
AANSPREKEN: Noem het kind bij de echte naam. „Ja jij wordt nu aangesproken!“
AANKIJKEN: Maak oogcontact, ook al is het maar even.
AANWIJZING: Nu komt de aanwijzing. Duidelijk en bondig.
AANHOUDEN: En nu volhouden; vriendelijk maar standvastig, totdat de opdracht is volbracht.
We zijn veel te vaak geneigd om met onze halve aandacht dingen van onze kinderen te willen. Door het kind op een bewuste manier aan te spreken, kan jij ook veel beter de keuze maken of het echt wel zo belangrijk is wat je wil, of het ook leeftijdsadequaat is wat je wil en zijn onnodige dreigementen overbodig.
Deze tip is niet van mij, maar van Christiane Kutik die o.a. het boek Ontspannen opvoeden in 12 stappen schreef van Uitgeverij Christofoor. Ik schreef er al eerder een blog over.
Wij snijden gewoon niet. Amen.
De opvoeding van onze kinderen is een heel individuele weg. Overtuigd van het feit dat iedereen het beste voorheeft met het kind, ben ik altijd geïnteresseerd in de overtuiging van de ander. En toch...
Slechts op enkele punten ben ik zeer halsstarrig met mijn mening. Kinderen besnijden uit geloofsovertuiging is daar 1 van. Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat er een God bestaat die perfecte kinderen aan ons toevertrouwd en dan blij wordt als we een stuk van dat kind verwijderen.
Het zonder toestemming snijden in het lijf van een kind en het willens en wetens reduceren van seksueel genot op latere leeftijd vanuit geloof of hygiënisch oogpunt, vind ik ernstig in gaan tegen de rechten van het kind. Bij meisjes vinden we dit mishandeling, waarom staan we dit bij jongetjes nog toe?
Medisch besnijden is natuurlijk een iets ander verhaal! Een arts zal mij er zeker van kunnen overtuigen dat het soms niet anders kan. Maar ook daarbij is het naar mijn mening én ervaring belangrijk zelf te blijven nadenken en zelf te durven handelen.
Nog geen half jaar geleden zat ik bij de uroloog en kreeg ik het advies mijn zoon te laten besnijden. Het was niet de eerste keer, al mijn zoons hebben een te strakke voorhuid waardoor relatief snel ontstekingen kunnen ontstaan die zorgen voor pijn bij het plassen. Al 2x eerder heb ik het advies voor een besnijdenis gekregen en al 2x heb ik het kunnen voorkomen! Kamille, liefde, geduld en oplettendheid waren bij ons de toverwoorden.
Wat vind jij van (religieus) besnijden?
Ps. Het moge duidelijk zijn dat ik hier schrijf als moeder en niet als arts.
Kindjespizza bakken
Heb je wel eens van je kind een pizza gebakken? Nooit gedaan? Zeker doen! Niets zo fijn om, heel liefdevol natuurlijk, je kind eens flink door te kneden. Gegarandeerd goed voor een stralende lach, een fijn bindingsmoment tussen jullie en een boost voor de ontwikkeling van de tastzin.
Het is een alternatieve vorm van massage waarbij je voorzichtig en altijd goed uitgaand van dat wat je kind fijn vindt de rug (of misschien zachtjes de buik) aanraakt. Daarbij kan je je fantasie laten gaan.
Het deeg moet goed gekneed en uitgerold worden alvorens er saus en andere ingrediënten op komen. Rollen, kneden, strijken drukken en met de vingertoppen kloppen als de kaas eroverheen komt. Knuffelen voor de ovenwarmte, blazen om af te koelen en dan heerlijk gierend van het lachen de pizza opeten🍕😋!
Je hoeft er geen hele ceremonie van te maken met olie enzo. Wij doen dat gewoon met kleren aan en onze pizza’s zijn ook altijd in 3 minuten klaar, ideaal!
En voor wie meer zin heeft in een aardbeientaart… the sky is the limit😊.
Tastzin
Aanraking is een vorm van emotionele communicatie. Lees daar meer over in mijn blog over de 12 zintuigen.
Vrijeschoolleerlijn
Kijk eens wat ik heb gevonden: een prachtig overzicht van de leerlijn op de vrijeschool gemaakt door Amber de Grauw en Rinske Kreukniet.
Wil je het in A3 formaat kunnen afdrukken, stuur me dan een berichtje met je mailadres. Ik heb ook nog een mooie Engelse versie liggen voor de liefhebber.
Al is het niet altijd mogelijk dat de gehele leerlijn gevolgd wordt door een leerling, ik word zo enthousiast van het vrijeschoolonderwijs. Wat een rijkdom!
Voorjaarsfeesten
Na alle feesten in november en december is januari een rustige maand. We beginnen met een schone lei en bereiden ons langzaam voor op de komende lentefeesten. Op de grote voorjaarspoets in huis, de reiniging in ons lichaam en in de natuur en heel veel pannenkoeken.
Voor wie meer wil weten over de komende feesten, wie boekentips wil, verhalen, leuke tradities, wie liedjes wil leren; in de volgende blogs kan je je hart ophalen. Veel inspiratie en leesplezier gewenst!
Vergeet niet op mijn YouTube kanaal te kijken. Je vindt daar een steeds grotere verzameling knutseltips, liedjes, verhalen en podcasts over de jaarfeesten en de antroposofie.
Op mijn nieuwe Everyday Mommyday YouTube kanaal zal ik in de komende tijd al mijn hier gedeelde blogs in podcastvorm delen. Vind je het prettiger om mijn lappen tekst te beluisteren dan ze te lezen, dan is dit de ideale tip.
2 reacties
Yvette van der Wijck
Hoi Eveline!
Wat een ontzettend fijne, leerzame en inspirerende blog!!!!
Zeer waardevol voor mij!!!!
Ik ben moeder van 3 meiden, waarvan 2 op de vrije school zitten en werk als begeleider met mensen met een verstandelijke beperking in een antroposofische zorginstelling.
Vraag mij wel af waar je de tijd vandaan haalt om dit allemaal te doen? 😉
Hartelijke groet!
Yvette
Eveline Clignett
Haha! Dank je wel voor je enthousiasme! Ik heb eerlijk gezegd ook geen idee waar ik de tijd vandaan al. Het is waarschijnlijk vooral het resultaat van heel enthousiast zijn en te weinig slaap 😉
Dank voor je bericht!
Hartelijke groet,
Eveline