Everyday Mommyday augustus 2019
Magazine

Zomer 2019

Lieve lezer!

Het is middenin de zomervakantie en zoals eerder aangekondigd vier ik een paar weken vakantie met een minimaal telefoon en computer gebruik. Dus het is wat stil vanaf mijn zijde. Het is heerlijk om nu even hele dagen zonder smartphone onderweg te zijn en te genieten van de échte wereld.

Zelfs al ben ik vooral moeder, vrouw-van en mezelf 🙂 én schrijf ik er vaak zelf over dat digitale middelen het liefst met mate te genieten zijn, het leven als blogger is natuurlijk behoorlijk digitaal. Het is altijd een uitdagende zoektocht naar een mooie middelmaat in het gebruik van de o zo fijne digitale middelen en het zonder schermpjes genieten van het werkelijke leven. Dat ken jij vast ook?!

Ambities

Ondanks deze digitale zomerpauze merk ik dat het schrijven en het andere mensen inspireren, mij ongelooflijk dierbaar zijn geworden het afgelopen jaar. Nu het einde van mijn ouderschapsverlof in zicht komt, maar ik deze schrijfdroom nog niet wil laten varen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een donatiesite aangemaakt. Ik wil geld inzamelen om in de toekomst een boek uit te kunnen geven en om materiaal te kunnen kopen waarmee ik mijn werk hier en op YouTube professioneler aan kan gaan pakken. Ben je enthousiast over mijn werk en wil je me steunen, dan kan dat hier. Alles kan, maar niets moet!

Ik wens je heerlijke, ontspannen zomermaanden! ❤🍀☀️

Liefs, Eveline

 

Hieronder lees je een paar van mijn miniblogs:

Slapen met kleine kinderen

SamenslapenSlapen en kinderen; ik geloof dat er geen onderwerp in de opvoeding van kinderen is waar zoveel ouders mee worstelen. Ja er zijn altijd die uitzonderingen, maar veel ouders kennen het fragiele moment op de dag, waar iedereen moe is maar kinderen weigeren zo te gaan slapen, zoals wij ouders ons dat hadden voorgesteld.

Kinderen klagen over angsten, huilen, willen niet alleen zijn en klampen zich aan hun ouders vast en ouders raken oververmoeid, gefrustreerd of voelen soms zelfs groeiende agressiviteit. Hoe kan het toch dat inslapen zo lastig is? Wat is de oorzaak en is er een manier om de ingewikkelde situatie te verbeteren?

Ik schreef in het afgelopen jaar 4 blogs met als thema slapen:

1. Waarom is in slaap vallen zo moeilijk?
2. Alleen slapen, maar ik ben bang!
3. Kindjes slaapje is heilig, maar waar?
4. Goede gewoontes voor het slapen gaan.

De mooiste winkeltjes van Nederland

De mooiste winkeltjes van NederlandZoals beloofd HIER een handig overzichtje met mooie winkels voor houten speelgoed, jaartafelspulletjes, natuurlijke en eerlijke kleding, mooie boeken, tijdschriften en andere mooie ecologisch, biologische en/of antroposofische producten.

De stenen winkels vind je in een overzichtje per provincie/stad en de online winkels heb ik ingedeeld per categorie.

Veel zoek en vind plezier!

Hoe voed ik mijn zoons op tot goede mensen?

Goede manIk hou van mannen. In mijn leven ben ik veel leuke, boeiende en lieve mannen tegengekomen. Een deel daarvan heb ik zelfs van heel dichtbij mogen leren kennen. Mannen vind ik vaak prettig gezelschap en wat een geluk, mijn persoonlijk universum bestaat momenteel uit 4 geweldige mannen (1 grote en 3 kleintjes).

Toch is de mannenwereld helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn...

Lees verder

Hoewel natuurlijk ook anderen bijdragen aan ellende in de wereld, zijn het toch vooral mannen die volgens de statistieken ernstig over de schreef gaan. Verkrachtingen, huiselijk geweld, moord, oorlog, kindermisbruik, eerwraak, patriarchale onderdrukking en machtsmisbruik, zijn veelal voor de rekening van mannen. Duidelijk is dat, ondanks de vele stralende uitzonderingen, er veel mannen op deze wereld met flinke problemen rondlopen.

Wat voor een probleem hebben zij toch? Waarom is macht en eer zo’n grote drijfveer? Wat is er mis? Teveel testosteron? Te weinig liefde ontvangen? Te weinig erkenning voor emoties? Ontwrichte gezinssituaties? Zelf slachtoffer van ellende? Gebroken? En hoe kunnen we helpen of verandering te weeg brengen?

Het is een lastig thema, sommige mensen zullen me nu misschien in de categorie ‘feministische mannenhater’ stoppen. Dat ben ik niet. Ik ben een gevoelig mens en veel leed in de wereld om mij heen raakt me diep en zet mij aan het denken. Nu ik zelf moeder ben van 3 kleine mannen, denk ik regelmatig na over hoe ik mijn kinderen zo kan opvoeden dat zij goede mensen zullen worden. Wat leer ik mijn zoons zodat het de stralende uitzonderingen worden? Wat vind jij de belangrijkste normen en waarden om onze mannen van de toekomst te leren?

Ik heb de hoopvolle overtuiging dat alle mannen die dit lezen, zich niet herkennen in het bovenstaande beeld. Maar wellicht kunnen zij ook helpen inzicht te geven in de wereld van de man.

———
Leestip:
Een blog over emancipatie voor nieuwetijds gezinnen:
http://blog.bientje.com/het-nieuwe-feminisme-en-de-emancipatie-van-man-en-kind

Huilen is communicatie

kindje troostenStel je voor dat je partner moet huilen, zou jij het in je hoofd halen te denken, ik vind dit te lastig, ik heb geen tijd, ik laat je even alleen, dan gaat het vanzelf over? Nee toch?

Gek genoeg doen we dat met kinderen soms wel. Dat kinderen vaker moeten huilen dan een volwassene is logisch. Kinderen hebben nog geen woorden voor de emoties die ze voelen of kunnen zelf hun emoties nog niet reguleren. Huilen is communicatie. Als kinderen huilen hebben ze jou nodig, altijd!

Lees verder

Mijn kinderen hoeven nooit alleen te huilen. Niet als ze zich pijn hebben gedaan, niet als ze verdrietig zijn, niet als ik streng ben geweest, niet als ze in bed liggen, nooit! Daarmee creëer ik geen watjes, daarmee creëer ik kinderen die goed leren omgaan met hun emoties, zelfvertrouwen ontwikkelen en zich gezien en veilig voelen.

In de praktijk

De eerste stap is om huilen te leren begrijpen en accepteren als gezonde emotie. We zijn geconditioneerd huilen lastig te vinden; iets wat zo snel mogelijk moet stoppen. Lees maar eens dit artikel: http://tiny.cc/wk8n8y

Pijn

Een kind dat bijvoorbeeld valt heeft geen baat bij overbezorgde ouders. Kinderen huilen soms juist door de geschrokken ouders. Kijk even of een kind zich alleen weet te redden. Zo niet, vertel het dan niet, dat er niets gebeurd is of dat het stil moet zijn. Een kind mág huilen. Neem het in je armen, zeg niet zoveel, zing, doe een tovertruc en troost. Je zal zien dat het kind zich gezien voelt en snel weer verder kan met spelen.

Woedebui

Als mijn peuter een driftbui heeft om iets wat niet gaat zoals hij wil, dan kan hij woedend op de grond gaan liggen huilen. Ik snap dat hij boos is en dat benoem ik ook. Daarna troost ik hem door naast hem te gaan zitten en wat te zingen. Meestal is hij dan snel afgeleid en de woedebui verdwenen.
Met 3 jongens heb ik intussen geleerd dat ertegenin gaan, boos worden en zeggen dat het moet stoppen, averechts werkt. Meeveren, de emotie benoemen en vriendelijk afleiden helpen vele malen beter.

Slapen

Kinderen in slaap laten huilen is een slecht idee omdat het kind weliswaar stopt met huilen, maar het stresslevel in de ogenschijnlijk rustige slaap ongezond hoog blijft. Je leert je kind dat het niet van belang is. In slaap vallen moet een mens leren, misschien helpt dit artikel daarbij om dat beter te begrijpen. http://tiny.cc/fl8n8y

Een baby zichzelf in slaap laten pruttelen is niet erg. Elke keer de baby uit bed halen, werkt vaak zelfs averechts. Ik bleef vaak wel in de buurt van mijn pruttelende baby. Bleef lekker naast mijn kind liggen of legde bij het in slaap vallen mijn hand op de borst van mijn kind.

Een kind dat huilt in bed, heeft hulp nodig. Misschien was het al té moe, overprikkeld of heeft het ergens last van? Wij ouders zijn verantwoordelijk dus dragen daarvan de consequentie en moeten het kind helpen.

Tijd

Vaak hebben ouders geen tijd om te veel in te gaan op het huilen van hun kind. Soms voelen ouders zich zelfs gegeneerd tegenover ander dat uitgerekend hun kind weer aan het huilen is. Het maakt de situatie niet makkelijker.
Ik geloof erin dat kinderen die de vrijheid krijgen om uit te mogen vliegen, maar altijd op hun (niet multitaskende) ouders kunnen rekenen als er echt iets is, zich emotioneel gezond ontwikkelen. Als je je namelijk gezien voelt, hoeft je niet overdreven te huilen om aandacht te vragen en als je de wereld mag ontdekken, ontwikkel je genoeg zelfvertrouwen om ook met eigen emoties om te gaan.

Ben je het met me eens? Of juist heel erg oneens? Ik hoor het graag.

Mag jouw kind huilen en mag jouw kind dat in jouw armen?

Glorieus, alleenstaand ouderschap

Modderdag 2019Afgelopen dagen was ik met mijn 3 jongens een weekendje weg naar Nederland. Alleen.

We hadden een heerlijk, geslaagd, warm weekend! De 2x4 uur durende reis liep zoals gewoonlijk soepeltjes. Ik heb weer vriendinnen-energie getankt. De bbq in Amersfoort was top. De jongens hadden dikke lol in een reuze speeltuin en thuis met de tuinsproeier. Vandaag een fijne verkoelende wandeling in het bos, een lekker lunch bij Buitenplaats Plantage en heel veel gezelligheid met mijn grote familie om mij heen.

Behalve dat ik mijn liefste man miste, ben ik een gelukkig mens. Wat ik natuurlijk niet op social media vertel is:

Lees verder

Social media censuur

Wat ik natuurlijk niet op social media vertel is:

– Dat opeens het raam van de auto niet meer dicht ging en er dus dag en nacht én bij 130 km/h een raam open stond.
– We 4 teken hadden op de raarste plekken…
– Ik niet geslapen heb; veel te warm en vanochtend met hoofdpijn wakker werd.
– Mijn jongste zoon zich compleet onder had gepoept in de speeltuin en ik de schoonmaakdoekjes was vergeten.
– Ik ongesteld werd
– Het avondeten vanavond bestond uit een banaan, een pak koekjes en een McFlurry.
– Mijn peuter zijn McFlurry omkeerde over zijn schoot in het autostoeltje en
– Ik een smartphoneslinger maakte op de snelweg omdat mijn zoons zich opeens, vanwege de tekst van een liedje, in de haren vlogen en ik er uit reflex tussen wilde vliegen.

Wat is het een zegen om al dit soort dingen normaalgesproken samen te kunnen doen. Respect voor alle ouders die er altijd alleen voor staan! Petje af.

Wij zijn gelukkig veilig thuisgekomen. Moe maar voldoen. Niks met glamour, dit is ouderschap. En ik ben er trots op.

Herkenbaar?

Fijne zomer

Zomer op de jaartafelOp onze jaartafel is het zomer geworden. Die tafel laat ik twee maanden heerlijk verstoffen, want wij zijn buiten. Vanaf eind augustus mag de oogsttijd op de jaartafel zijn intrede doen. Een fijn overzichtje over de jaarfeesten maakte ik HIER en een overzichtje voor hoe je de jaartafel zou kunnen maken door het jaar geen vind je HIER.

Op YouTube vind je alle de liedjes die passen bij de jaarfeesten of gewoon zomaar door de dag heen.
Ik verzamel al een tijdje moed om mijn eerste vlog op te nemen, maar ik durf nog niet. Wie weet komt dat na deze zomer ergens 🙂

Ik hoop dat je veel leesplezier hebt gehad en nieuwe inspiratie hebt kunnen opdoen. Heerlijke, lange, zomerse dagen gewenst!

Liefs, Eveline

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder