bewust ouderschap met de antroposofie
Levensovertuiging

Welke voetsporen laat jij na?

Het is een aparte tijd. We zitten middenin de coronacrisis, het leven staat gevoelsmatig stil en het wachten is op een nieuw begin; op een nieuw normaal. Daarbij hebben we net Pasen achter de rug. Pasen dat zowel voor gelovigen als ongelovigen het feest van het nieuwe leven. Een uitstekend moment om weer eens goed te overdenken hoe we ons leven het meest zinvol kunnen leven!

Welke sporen laat jij achter?

Luister deze tekst via YouTube of Spotify.

Denk jij er wel eens over na over waarom je elke dag opstaat, doucht, ontbijt, kinderen laat opschieten, naar je werk gaat, luncht, verder werkt, boodschappen doet, kinderen ophaalt, kookt, eet, poetst, kinderen voorleest en naar bed brengt, sport, hangt voor de tv, social media checkt en gaat slapen?

Bestaat er een doel achter het elke dag ouder worden? Wat is voor jou de zin van het leven?

Hamsterwiel

Mij overvalt soms wel eens de melancholische gedachte dat als ik in de wereld om mij heen kijk, ik mensen zie die eerder geleefd worden door het leven, dan dat zij zelf het leven werkelijk leven. Burn outs zijn aan de orde van de dag, veel mensen zijn niet gelukkig op hun werk, de balans tussen gezin en werk is uit evenwicht en depressiviteit lijkt volksziekte nummer 1 te worden. De drukte, het meedoen met de standaard, het werken om het ideale plaatje te kunnen financieren; men is vaak gedachteloos bezig het 'hamsterwheel' draaiende te houden.

Onze kinderen leven, omringt door bergen speelgoed en agenda's vol verplichtingen en educatief entertainment in een al net zo doordraaiende wereld. De druk neemt toe. Kinderen moeten vroeg zelfstandig worden, worden getoetst om optimaal binnen de normen te passen en worden klaargestoomd om als brave schaapjes het werk van hun ouders over te nemen.

Uitzonderingen en rariteiten zijn niet gewenst, kritische vragen stellen over het systeem evenmin. Ken je dit prachtige filmpje?

(Tekst gaat onder filmpje verder)

Stil staan

Als mij zo'n ietwat grauwe gedachte overvalt, is het voor mij tijd om even stil te staan. Natuurlijk zie ik de pareltjes op een dag, maak je geen zorgen! Een fijn gesprek, een leuke opmerking van mijn kind, mijn man die in liefde spontaan mijn hand vastpakt of een geslaagde dag voor mijn werk, wat hebben we het ook goed. Maar wat is het overkoepelende doel? Waar zijn we allemaal mee bezig? Wat zijn jouw prioriteiten? Wat wil je bereikt hebben als je jouw 100ste verjaardag vier? Wat wens je jouw kinderen toe voor hun heden en hun toekomst en hoe kan je elke dag zin geven?

Misschien ben je spiritueel en voel je een hoger doel voor je bestaan, misschien ben je gelovig en is jouw leven in de hand van God, misschien ben je een materialist en wil je dat het leven zoveel mogelijk een feest is of misschien doet mijn vraag er voor jou niet toe?  Voor jou zal ik natuurlijk nooit deze vragen kunnen invullen; ik denk er (op dit moment) zo over:

Liefde

Ster je voor wat we kunnen bereiken met puur liefdeIk ben een pion in een groter spel dat als doel liefde heeft. De weg naar die 'alomvattende' liefde is de weg van het inzicht. Het spel kan alleen gewonnen worden als elke pion, elk individu meespeelt voor de gezamenlijke winst.
Ik denk het bewijs te kunnen zien in de beschavingsontwikkeling, hoe meer inzicht de mens heeft en zijn animale driften beheerst, hoe liefdevoller we om kunnen gaan met onze medemens, de dieren en de natuur.

Stel je voor wat 7,5 miljard mensen kunnen bewerkstelligen als zij enkel zouden leven met respect en liefde...

Mijn materiële leven met mijn fysieke jas is eindig, maar mijn wezenlijke kern mag zich ontwikkelen en leeft door. Het feit dat ik mijn man en vader van mijn kinderen heb leren kennen op de plek waar mijn moeder 11 jaar eerder overleed, draagt bij aan mijn overtuiging dat er zoiets bestaat als een (karmisch) levensplan.

Bijdragen aan een betere wereld

Mijn gezin is in dit materiële bestaan mijn basis. Door mijn kinderen bewust en met liefde groot te brengen hoop ik mijn idealen door te geven.

Door positief en bewust in het leven te staan hoop ik een stukje bij te dragen aan een betere wereld. Ik heb dat gepoogd in de zorg voor gehandicapten en in mijn werk voor de klas. Tegenwoordig ben ik, naast de focus op mijn gezin, natuurlijk een beetje messiaans bezig via mijn blog😊. Daarbij altijd met het bewustzijn van mijn eigen onvermogens en het respect voor de overtuiging en het levensinzicht van de ander. Hopende dat we elkaar vinden in het respect of de liefde voor elkaar.

Is kinderen krijgen zingevend?Gezinsleven als eerste prioriteit

"If you want to change the world, go home and love your family" Moeder Teresa

Wij stellen in ons gezin financiële prioriteiten* waardoor we een leven kunnen leven waar veel tijd is voor ons gezin, onze persoonlijke doelen en elkaar. We besteden weinig tijd aan het volbrengen van de ons van buitenaf opgelegde normen. We maken veel uitstapjes samen, gaan naar buiten of besteden tijd aan tradities thuis. We leven graag met de natuur en vieren jaargetijden-gebonden-feesten om bewust en feestelijk te genieten van de cyclus van het jaar en het verstrijken van de tijd.
Mijn man en ik barsten van de ambities en gelukkig is er tijd om onze dromen na te jagen.

In mijn optiek kan je als je bewust en met je ogen geopend leeft, de liefde en de zin des levens in de kleinste dingen zien. Sommige dingen horen erbij en moeten volbracht worden, maar we moeten er voor zorgen dat er tijd genoeg is om het leven werkelijk te leven en al onze (niet materiële) idealen te verwezenlijken.

En jij?

Heb jij duidelijk voor ogen waarom jouw zon elke dag opgaat? Wat geeft jou zin om te leven? Welke sporen laat jij na als jij er niet meer bent?

 

* Geen hoge hypotheek door gunstiger te wonen, maximaal 60 uur werken samen, goedkopere vakanties, gebruik maken van Marktplaats en de Kringloopwinkels i.p.v alles nieuw enz..

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder