Alarm! Het gaat niet goed met onze kinderen!
Terwijl ik naar mijn 2 jarige zoontje kijk die dicht bij mij op de grond zit en voor de zoveelste keer een knikker in de prachtige knikkerbaan van Grimms stop, lees ik een boek over hoe slecht het gaat met de kinderen. Ik kijk nog eens naar mijn stralende zoontje en vraag me af wat er dan in hemelsnaam niet goed gaat
Het is de Oostenrijkse wetenschapper Michael Hüter die in zijn werk Kindheit 6.7 Ein Manifest (Edition Liberi & Mundo, 2018) aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken weerlegt hoe slecht het gaat. Het is een behoorlijk zware tekst, maar ja, ik herken de zorg zeker wel. Sterker nog, regelmatig schrijf ik er zelf over. Daarom deel ik hierbij mijn interpretatie.
Luister dit blog hier.
De kindertijd is allesbepalend! Het is het fundament waarop het hele leven gebouwd is. De kinderjaren zijn bepalend hoe we geluk en tevredenheid ervaren, hoe we omgaan met stress, hoe we met lastige situaties omgaan, hoe empathisch we zijn naar anderen en onszelf en of we in staat zijn ons te binden. Maar het gaat de kinderen in westelijke landen niet goed en steeds meer wetenschappers en experts luiden de alarmklok.
Wat gaat er dan niet goed?
1. Ziekte
In Europa heeft inmiddels elke tweede kind een chronische ziekte. Hoewel de medische ontwikkeling enorm is, waren er in de gehele mensheid nog nooit zoveel zieke kinderen. De oorzaak daarvoor valt op meer gebieden te vinden (denk aan stress, voeding, de omgang met ziektes en medicijnen en het binnenzit-syndroom). Hüter staat niet alleen met zijn zorgen. Een steeds groter groeiend aantal psychologen, sociologen, artsen en neurobiologen uit zich bezorgd over de lichamelijke- en psychische gezondheid van kinderen.
2. Ouderliefde
Kinderen worden veel te snel uit hun familie getrokken en naar de kinderopvang gebracht. Een kind heeft zowel neurobiologisch, psychologisch, als evolutionair gezien de liefde en omhulling van zijn ouders nodig. Wordt het te vroeg ergens anders verzorgd, komt het kind te kort.
3. Hersenontwikkeling
We jagen de paar kinderen die we hebben in een ernstig tekortkomend opleidings- en opvangssysteem.
Onderwijsdeskundige Karl Heinz Brisch zegt dat de levenservaringen in de eerste jaren van het kind de structuur vormen van het brein in ontwikkeling. Veelvuldige stress (waaronder verlatingsangst, vreemde handen en een te drukke omgeving) schaadt de hersenen en zet zich snel vast in de structuur. Voldoende, compenserend emotioneel contact met de ouders ontbreekt.
4. Prestatiedruk
Scholen leggen door hun toetsdrang een veel te grote druk op de kinderen. Kinderen moeten constant presteren en elke misser slaat direct een gat in het zelfbewustzijn. Kinderen die op die manier constant bestraft worden voor hun goed bedoelde pogingen, verliezen met de dag de moed en zin in het leren.
Kinderartsen zeggen hoe opvallend het is dat steeds meer jongeren de school met een hoge stressgevoeligheid en een laag zelfbewustzijn verlaten. De gevolgen daarvan zijn dramatisch volgens Professor Dr. Holger Ziegler. Hij liet zien dat 2/3 van de kinderen met typische burn-outklachten rondlopen zoals slaapproblemen en (hoofd)pijn. Ouders zien het vaak niet eens en vinden zelfs dat hun kinderen meer op het programma zouden kunnen hebben.
5. Vrije tijd
Kinderen hebben vrije tijd nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen; tijd om te spelen en te ontspannen. Helaas ontbreekt het kinderen tegenwoordig aan genoeg tijd daarvoor. Volgens neurobioloog Gerald Hünther hebben de hersens een gigantische potentie aan verbindingsmogelijkheden. Om dat potentieel te benutten moeten kinderen zoveel mogelijk gelegenheid hebben te spelen. Ook kinderartsen in de VS hebben alarmgelagen dat kinderen te weinig vrije tijd hebben. Vrij spel wordt door veel ouders als onbelangrijk gezien, terwijl het het fundament is voor de gezonde, algehele ontwikkeling van mensen.
6. Natuur
Kinderen die de hele dag binnen zijn kunnen niet gezond opgroeien. Niet genoeg buiten zijn heeft een direct effect op bijvoorbeeld de weerstand, de motoriek en de ogen. Kinderen zijn evolutionair niet gemaakt om '70 urige werkweken' binnen te hebben.
Oplossing
Er bestaat slechts 1 oplossing voor dit probleem. We moeten onze maatschappij opnieuw opbouwen, waarbij we focussen op de kinderen en families. Wetenschapper Michael Hüter en anderen met hem zijn van mening dat we dit uiterst serieus moeten nemen. De ontwikkeling van de mensheid is in het geding.
Wat denk jij?
Meer lezen:
Een dag niet naar buiten is een dag niet geleefd
Kinderen: radertjes voor de economie of innovatieve mensen?