Warmte, onze bron van energie
"Alles begint met warmte. In de kou valt alles stil. Kou vatten is iets wat we in ons kikkerlandje maar al te goed kennen. ‘Warm vatten’ zou het omgekeerde kunnen zijn: gezondheid opbouwen."-Edmond Schoorel
Als ik mijn jongste zoon naar bed breng voor zijn middagslaapje, zijn mijn oudste twee jongens alleen beneden. Een hele verantwoordelijkheid voor die twee en de ultieme gelegenheid om gekkigheid uit te halen. Meestal spelen ze gewoon braaf hoor, maar soms staan ze op het aanrecht om bij de koektrommel te komen en soms zetten ze, heel stiekem en zachtjes de televisie aan.
Op een van die momenten alleen hadden mijn kleuters besloten naar buiten te gaan. Dat is geen probleem, behalve dat ze deze keer in hun pyjama in de tuin stonden terwijl het buiten 3 graden was. De twee mannen stonden in hun laarsjes wild te graven in de zandbak, maar waren natuurlijk binnen een paar minuten compleet koud geworden. Ik heb de enthousiaste gravers gauw naar binnen gehaald, in bad gestopt en ze verteld dat een jas toch wel het minste is wat ze zouden moeten aantrekken met dit weer 🙂
Psychische en fysieke warmte
Dat wij als volwassenen een baby op temperatuur moeten houden is logisch, maar dat een 4 en een 6 jarig kind nog geholpen moeten worden met hun warmtehuishouding is voor veel mensen toch wat meer verrassend. En toch is het zo. Jonge kinderen hebben nog lang de hulp nodig in wat passende kleding is voor de temperatuur binnen of buiten.
Warmte, een interessant fenomeen, omdat warmte bij ons mensen direct verbonden is met gezondheid, verbinding en leven. Zijn we te warm of te koud, dan zijn we niet gezond. Warmte voelen voor een ander mens is liefde of verbinding, warm lopen voor iets, wekt onze interesse. Zonder warmte, kunnen wij mensen niet gelukkig en gezond functioneren, zonder warmte kan het opgroeiende lichaam zich niet goed ontwikkelen. Als teveel energie wordt onttrokken voor het opwarmen van ons lichamelijk systeem, is er niet genoeg energie over voor de ontwikkeling van andere belangrijke zaken. Kou laat ons stil staan. Het is zelf zo bizar dat vaak mensen die verkleumen van de kou, zich eerder oprollen, onderkoelen en sterven, dan dat zij opstaan en in beweging komen.
Zorgen voor warmte
Warmtezorg bij kleine kinderen is van groeibelang. Na de geboorte is het intussen gewoonte om een pasgeboren baby een mutsje op te zetten. Via het hoofdje, vaak nog maar licht bedekt met haartjes, verliezen wij mensen de meeste warmte. Jammer eigenlijk dat we vaak zo snel stoppen met die mutsjes; door onze goed geïsoleerde huizen zijn de mutsjes binnen misschien niet altijd meer nodig voor de kou, maar buiten is toch echt een ander verhaal. Hoevaak ik kleintjes zonder muts in guur weer buiten zie…. Brrr ik krijg het al koud door er naar te kijken.
Onze kinderen hebben onze figuurlijke en letterlijke warmte nodig om groot te worden. Kinderen hebben onze warmte nodig in de vorm van onze omhullende armen, onze liefdevolle leiding, betrokkenheid, interesse, enz.. Maar bij de dagelijkse verzorging is het ook goed om te kijken naar warmte. Een warmtelamp, warme verzorgende handen, schoonmaakwatjes gedrenkt in warm water, wollen dekens of kleding die warmte geven of absorberen, een warme badkamer; het is voor ons doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg Nederlanders misschien soms wat onpraktisch, maar voor onze kinderen is het een warme deken van weldaad.
Ook voetjes en handjes moeten warm zijn.
Men zegt wel eens dat koude handen en voeten niet erg zijn, zolang het nekje maar warm is. Ik ben het daar niet mee eens, de warmte huishouding is goed zodra het nekje prettig warm is én de handje en de voetjes! Veel ouders hebben bij hun baby zowaar angst gekregen voor warmte. Warmte zou dan zorgen voor een vergrote kans op wiegendood. Té warm is natuurlijk niet goed, dus hou je kind in de gate. Zodra je kind gaat zweten, moet er iets uit. Heeft een kind koorts, dan moet het lichaam de kans krijgen de warmte kwijt te raken.
Het gekke is alleen dat ik het vaak de andere kant op zie slaan. Ik zie regelmatig met slecht of koud weer kinderen gekleed in een vrolijk, maar dun jasje en een legging aan de benen en dat terwijl de ouders er zelf wel behoorlijk ingepakt naast lopen. Oorzaak is dat ouders niet zo bewust stilstaan bij de temperatuur van de kinderen, willen dat hun kinderen er modieus gekleed bijlopen of aanlopen tegen het gevecht met kinderen die weigeren nog een laagje aan te trekken.
Antroposofie en warm, wollen kleding.
Mensen met affiniteit voor de antroposofie zweren bij de werking van wol of de combinatie van wol en zijden (mits goed geproduceerd). De combinatie van die materialen zorgt ervoor dat de stof aangenaam op de huid voelt. De regulerende werking van wol zorgt voor een gereguleerde warmtehuishouding, daarbij omhult het materiaal het kind ook nog op een andere manier. De fontanel is bijvoorbeeld het eerste jaar nog open, slechts een laagje huid scheidt de tere hersenen van de buitenwereld. Daarnaast kunnen kleine kinderen indrukken van buitenaf nog niet filteren. Een mutsje geeft kinderen een extra laagje en dus bescherming tegen overprikkeling.
Ik kleed mijn kinderen heel bewust aan. Elke avond leggen we een setje neer met bovenop de stapel dat wat ze als eerste aan moeten trekken en onderaan wat als laatste aan moet. In de winter pak ik mijn kinderen graag goed in, daarbij rekening houdend met dat zij zich prettig voelen en nog goed kunnen bewegen. Onze kinderen spelen per dag vele uren buiten, ook in de vrieskou, dus is goed kleden bittere noodzaak. Ik laat mijn kleintjes ook graag overdag buiten slapen. Heerlijk warm in een lekkere deken, maar met genoeg buitenlucht voor een frisse neus. Warmte en frisheid in een juiste balans.