Everyday Mommyday,  Vrijeschool

Een vrijeschoolse kleuterschool in het bos

Mijn kinderen gaan naar een Duitse Waldkindergarten, ofwel een kleuterschool in het bos. Het boskleuterschoolconcept komt oorspronkelijk uit Scandinavië en verspreidt zich nu in een rap tempo over de rest van de wereld. Dit geweldige concept stel ik graag aan je voor. Welkom op ons schooltje!

Even voorstellen:

Ons schooltje bestaat uit 2 groepen van 15 kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 7 jaar, met elk een juf en een meester. Elke groep heeft een bouwkeet met veranda en een klein toiletgebouwtje. Verder is er een schuur als opslagruimte en een werkplaats. Op het buitenterrein vind je twee moestuintjes, twee zandbakken, een steenoven, een cirkel met boomstronken en een vuurplaats.
Het schooltje staat aan de rand van het bos grenzend aan een groot veld, waar een boer zijn paarden en maïs heeft staan. Het schooltje ligt net buiten de bebouwde kom van de stad Oldenburg in Duitsland. Sternenmoos is een paradijsje op aarde.

Kom je ’s ochtends je kinderen brengen, dan springen de hertjes aan je neus voorbij. Kom ik de kinderen ophalen, dan zijn ze onherkenbaar door de modder of ze zitten prinsheerlijk om het kampvuur. Daar bakken ze stokbroodjes, eten zelfgemaakte soep met groente uit eigen tuin, bakken aardappelen boven het vuur of pizza in de oven.

Bos kleuterschoolDagprogramma

De kinderen beginnen om 8 uur in de heel sfeervol ingerichte (verwarmde) bouwkeet. Daar is een klein ochtendprogramma. Ze spelen in de speelhoek, bouwen torens, lezen, zingen, maken brooddeeg of tekenen. Om half 9 komen de kinderen samen in de ochtendkring, alwaar ze een kaars aansteken, kijken wie er is en wie mist en jaargetijdengebonden liederen en versjes met elkaar zingen en zeggen. Vanaf 9 uur gaan ze naar buiten.

De dag, de week en het jaar verloopt volgens een standaard ritme en baseert zich op de vrijeschoolpedagogiek (aangezien onze boskleuterschool een Waldorf Waldkindergarten is).

De kinderen mogen zich in het vrije spel ontwikkelen, ze gaan op ontdekkingstocht en bouwen, graven en klimmen in de hoogste bomen tot het tijd is voor een boterham en wat fruit en groente in de kring gemaakt van boomstammen. Na de kring volgt nog meer vrij spel waar de kinderen mogen snijden met echte messen, timmeren of zagen. Aan het eind van de dag komen de kinderen nog een keer samen voor speciale opdrachten zoals boetseren, schilderen of doen gemeenschappelijk een kringspel, totdat het om 13 uur ophaaltijd is.

Vertel het zaadje nietEr bestaat geen slecht weer

Natuurlijk regent het af en toe pijpenstelen, maar dat is geloof ik meer een probleem voor volwassenen. De kinderen vinden het heerlijk om urenlang in de modder te roeren, of waterbanen te graven in de zandbak. Men zegt hier: Er bestaat geen slecht weer, er bestaat alleen slechte kleding.

Kinderen in Duitsland zijn pas vanaf 6 jaar schoolplichtig. Dat betekent dat de hele bedoening rondom leerplannen, testen en soortgelijke stress niet op het programma staat. Kinderen mogen nog spelen om zich te ontwikkelen. Vanaf het jaar voor de overgang naar groep 3 (hier de 1ste klas) komen er kleine opdrachtjes, zodat de kinderen kunnen oefenen met basale schoolvaardigheden zoals planmatig werken en concentratie.

Het grootste deel van de dag in een bos kleuterschool speelt zich logischerwijs in het bos af. Ze hebben verschillende stukken bos waar ze kunnen spelen. Een stuk klimbos, een stuk met veel struiken waar de kinderen hutten kunnen bouwen en een stuk bos waar ook schommels hangen en stronken staan waarop de kinderen kunnen zitten als ze takken willen snijden. Elke stuk bos kent een niet zichtbare grens, al is die grens voor de kinderen zo duidelijk dat die wel zichtbaar lijkt te zijn.

De kinderen werken in de moestuintjes en zien bijvoorbeeld hoe uit een zaadje een wortel ontstaat, die ze eruit mogen trekken om op te eten. De kinderen werken in de werkplaats met echte hamers en echte spijkers. Als het flink gevroren heeft, ontstaat op het naastgelegen veld een ijsvlakte waar de kinderen kunnen schaatsen. Dan komt de boer met een paard voorbij en laat de kinderen sleetje rijden.

Kind in boom bosschoolLeven in de natuur

De kinderen zien de jaargetijden komen en gaan, ze zien de eerste knoppen openbarsten en het eekhoorntje zijn winterse voorraad verzamelen. De boer rijdt met zijn landbouwvoertuigen langs en de kinderen kijken verwonderd toe hoe geploegd, gezaaid, bemest en geoogst wordt.

Ooit dacht ik, wat een gekkigheid al dat bosgebeuren! Maar intussen ben ik ervan overtuigt dat het heerlijk is voor de jongens en meisjes. Soms baal ik van die ellendige hoeveelheid modder en takken die de kinderen mee naar huis slepen 😉 . Soms vind ik de winterse kou wat heftig en vermoeiend voor 5 uur buiten zijn. Maar de natuur is tegenwoordig zo ver te zoeken in het dagelijkse stadse leven, terwijl het voor mij nu zo zichtbaar is hoe gelukkig en in hun element de kinderen juist daar zijn.

Waarom buitenspelen zo gezond is lees je in het artikel: Een dag niet naar buiten is een dag niet geleefd.
Een prachtig filmpje van dit concept vind je hier. Dit is exact wat mijn kinderen beleven.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder