Kind in boom bosschool
Bewust ouderschap

De bosschool – een paradijsje op aarde

Wist je dat momenteel 56% van de kinderen wereldwijd minder tijd buiten door brengt dan een gevangene in een van de meest beveiligde gevangenissen van de VS? En deze trend neemt toe, terwijl het ten bate van onze kinderen en de toekomst van onze aarde absoluut anders zou moeten!

Bosschool

Kijk eens naar onderstaand filmpje. Zo breng ook ik elke dag mijn kinderen naar school. Mijn kleuters zijn elke dag uren in de natuur. Ze klimmen in de hoogste bomen, graven, wandelen, struinen, bouwen, snijden met echte messen en eten en zingen om een kampvuurtje. En geloof me, dat is werkelijk een paradijsje op aarde. Ik schreef al eerder een kennismaking met onze vrijeschoolse bosschool, kijk maar hier.

In Scandinavië weten ze al lang hoe fantastisch dit concept is en langzaam verspreidt dit zich verder in de wereld. Waar openen we het volgende bosschooltje in Nederland? Ik help graag mee!

Waarom er meer van dit soort kleuterscholen zouden moeten zijn?

Het blijkt dat kinderen die vaak in de natuur zijn een betere lichamelijke- en geestelijke gezondheid hebben dan binnenspelende leeftijdsgenootjes. Ze hebben een uitstekende motoriek, een beter uithoudingsvermogen, zijn minder ziek en hebben minder overgewichtsproblemen.

Spelen in de natuur maakt kinderen nieuwsgierig, onderzoekend, creatief en bevorderd de ondernemingszin en de fantasie. En uit onderzoek in Finland blijkt zelfs dat kinderen die op een bosschool zaten later hoger scoren bij cognitieve vakken dan hun leeftijdsgenootjes die niet zoveel buiten waren.

De sterke band die kinderen opbouwen met de natuur is juist in de huidige tijd waar het klimaat in nood is, noodzakelijk voor de toekomst van onze kinderen!

Meer?

Lees ook mijn artikel:
Een dag niet naar buiten is een dag niet geleefd
Wat kan mij die ene plastic fles schelen
Kindheit is een prachtige film gemaakt over een vrijeschoolse bosschool in Noorwegen. De film kan je via deze link kijken.

Ben jij vandaag al (met de kinderen) buiten geweest?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder