Helikopterouder - Vasthouden en durven loslaten
Bewust ouderschap

Ben jij een helikopterouder?

Wie kent ze niet: de helikopterouders? Docenten op school, sportinstructeurs en huisartsen en dokters bij de eerste hulp kunnen er boeken over schrijven. Want wat zijn ze interessant die helikopterouders! Zo vol liefde voor hun kinderen, maar o, wat zijn ze soms vermoeiend!

Wat is een helikopterouder?

"Dokter, dokter! Mijn dochter slikte een ijsklontje in en zij keek zo raar!" 
"Goedemorgen, u spreekt met de moeder van Gijs. Mijn zoon is gezakt voor zijn tentamen. Ik zou graag een afspraak met zijn mentor willen."
"Liefje, daar niet omhoog klimmen! Veel te gevaarlijk. Laten we maar weer naar binnen gaan."

Helikopterouders zijn ouders die hun kroost zeer beschermd opvoeden. Die ouders zouden het liefst alles willen overzien wat het kind op zijn ontwikkelingspad tegen komt. Ze zouden graag alles sturen en elk negatief puntje in het leven van hun kinderen voorkomen. Helikopterouders worden gezien als overdreven beschermend en begeleidend. De ouderlijke aandacht is overvloedig gericht op het kind, in de hoop het kind het allerbeste te begeleiden en mee te geven.

Ben ik een helikopterouder?

HelikopterouderHet moment dat ik de eerste keer ontdekte dat ik zwanger was zal ik nooit vergeten. Wat een vreugde! En direct een 'BAM‘, want een diep besef maakte zich van mij meester: Vanaf dit moment ben ik moeder en heb ik naast een gevuld hart, er een enorme verantwoordelijkheid en een zorg bij gekregen.

Ik ben een bewuste moeder en denk veel na over de opvoeding van mijn kinderen. Ik kijk veel naar mijn kinderen, naar andere kinderen en lees veel over kinderen. Ik ben nog in ouderschapsverlof en dus bijna altijd thuis voor de kinderen. Een ideale prooi dus voor het helikopterouderschap.

Afstand nemen

Toch ben ik mij er zeer van bewust dat mijn kinderen ruimte nodig hebben om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Dat gun ik ze ook en daarom neem ik regelmatig een beetje afstand. Ik gun mijn kinderen grote avonturen, ik geef mijn kinderen het vertrouwen en kijk stiekem om een hoekje of alles goed gaat 🙂

Om ontspannen te kunnen ontwikkelen heeft een kind namelijk die ruimte nodig. Wat het is fijn als het kind de gelegenheid krijgt dingen zélf te proberen. Door afstand te nemen en de ontstane ruimte die daardoor ontstaat, kan het kind zich vrij bewegen en zelfstandig experimenteren en de wereld ontdekken.

Levenscompetent

Door te betuttelen en obstakels weg te nemen, kan een kind niet leren ‚levenscompetent‘ te zijn op de dag dat jouw helpende hand niet meer aanwezig is. Help je kind door in jouw veilige omgeving te mogen oefenen de eigen ruimte in te nemen.

Kleine kinderen leren door na te bootsen. Als ouder is het niet altijd even handig als je kleintje alles mee en na mag doen. Voor kleintjes daarentegen is niks heerlijker dan de ruimte te krijgen om mee te mogen rommelen als papa staat te koken, mama een kast in elkaar schroeft, oma in de tuin werkt of opa de schuur opknapt.

Geef je kind ook de ruimte tot zelfexpressie. Laat een kind op eigen initiatief spelen, laat het bewegen, muziek maken, tekenen; laat het groeien op de scheppersvreugde.

Leren loslaten

Leren loslaten De kunst voor ouders met helikopterneigingen is om te leren los te laten. Opvoeding is namelijk zelfopvoeding. De angst die je voelt voor wat er mis kan gaan, is een slechte raadgever. Vertrouwend op de goed ontwikkelde hechting, kunnen we onze opgroeiende kinderen nu vrij laten.

Ook ik ken persoonlijk de leren-los-laten obstakels. Want hoe vol vertrouwen ik ook ben, als de kinderen ruzie maken vind ik het ongelooflijk moeilijk om mij er niet mee te bemoeien. En ruzie maken kunnen mijn twee oudste jongens als de beste. Te bang dat de jongens elkaar pijn doen en te geïrriteerd over het feit dat de stemming dan zo ongezellig is, zit ik er bovenop. Ja, ook al als ik zie dat het dreigt mis te gaan.

Ik moet echt nog leren daarbij afstand te nemen en er op te vertrouwen dat ze het ook geregeld krijgen zonder mij. (Lees mijn 10 tips bij ruzie). Broertjes en zusjes hebben, is de beste sociale training die je je kinderen kan geven en nee, daarbij hebben ze meestal niet mijn helikopter-achtige inmenging bij nodig!

Mijn bescheiden zelfdiagnose: Ik ben een oplettende moeder, moet ook nog leren, maar ben geen helikoptermama. Ben jij een helikopterouder?

 

Meer lezen?
Naast helikopterouders die de hele dag boven de hoofden cirkelen zijn er ook de curlingouders die de hele dag de weg schoon poetsen voor hun kinderen. Hoe overleeft een kind van curlingouders in de echte wereld?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder