De geboorte een levensvoorspeller?
Bewust ouderschap,  Zwangerschap en geboorte

De geboorte – Een levensvoorspelling?

Bevallen is het meest heftige en het meest bijzondere wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Mijn jongste zoon is deze week 4 jaar oud geworden! Met weemoed kijk ik terug naar de drie keer dat ik het leven gaf aan mijn zoons. Zouden die momenten waarop zij hun eerste adem haalden mij iets kunnen vertellen over hun levensweg? Mijn jongens blijven altijd een beetje anoniem op mijn blog. Ik gun ze zelf de mogelijkheid te kiezen op welke manier zij aanwezig willen zijn in de digitale wereld. Toch stel ik jullie ze graag eens voor aan de hand van hun geboortes.

De keizersnee van een directeur

Grote broerMijn eerste zoon werd 8 jaar geleden geboren. Na 48 uur weeën en 1,5 uur persweeën bleek dat mijn zoon niet de normale geboorteweg kon gaan. De weeën werden gestopt, ik werd als een Jezus op een operatie tafel gebonden en mijn lijf werd een stukje opengesneden. Een onwerkelijke ervaring waarbij het voelde alsof er een olifant op mij duwde, totdat tadaa, mijn zoon als een tovertruc vanachter het groene gordijntje verscheen. Hij schreeuwde zijn ene schreeuw des levens en lag vervolgens in mijn armen en keek mij aan. Hij keek en keek en keek.

Mijn oudste zoon is een zeer harmonisch, ontspannen kind. Hij is eenvoudig in de opvoeding, richtinggevend onder zijn leeftijdsgenootjes en uiterst sociaal competent. Als ik een voorspelling zou doen, vermoed ik dat mijn zoon iets leidinggevends gaat doen.

De circusgeboorte van een kunstenaar

IjszwemmenMijn tweede zoon werd 6 jaar geleden geboren zoals het voor mij hoorde. Ik moest er wel voor werken, 12 uur lang met zorgen of het wel natuurlijk zou lukken, of ik het zonder verdoving zou kunnen en met zoveel acrobatische trucs dat ik in het circus niet zou misstaan. Dat gevoel van die eerste haartjes zal ik nooit vergeten, het ging lukken, hij was er bijna! Mijn zoon kwam pruttelend in mijn armen en ik zong. Zong ik dan luisterde hij, zong ik niet dan pruttelde hij.

Mijn middelste zoon is een zeer gevoelige jongen. Hij is kwetsbaar, emotioneel en kunstzinnig. Hij is de zoon die mij mijn grenzen laat verleggen. Hij laat mij zwemmen in ijswater en leert mij dat het waar is - opvoeding is zelfopvoeding! Mijn zoon wil zijn haren laten groeien, draagt het liefst zijn roze regenlaarzen en knutselt de hele dag. Als ik een voorspelling zou doen, denk ik dat mijn zoon iets kunstzinnigs of creatiefs gaat doen. Hij zal, denk ik,  graag werken aan soloprojecten en zal vast een gevoelige en zorgzame partner zijn.

De watergeboorte van een topsporter

In verwachting Mijn jongste zoon kwam 4 jaar geleden zwemmend op de wereld. Nadat bleek dat mijn ongeboren kind geen vruchtwater meer had, moest de geboorte opgewekt worden. Ik kreeg een infuus en ging aan de slag. De geboorte was bijzonder vredig en gecontroleerd. Behalve dat ik zoals elke keer onder de indruk was van de oerkracht, wist ik exact wat ik moest doen. De geboorte duurde vanaf de eerste wee tot de laatste 4 uur, waarvan ik het laatste uur in bad zat. Het moment dat ik dat kleine bolletje onder water kon liefkozen voor de laatste wee, staat op mijn netvlies gebrand.
En daar was hij, eerst onder water en daarna stevig, sterk en hard brullend in mijn armen. Hij brulde de eerste 2 minuten en daarna was hij tevreden en huilde niet meer. Een geboorte om in te lijsten.
Mijn Benjamin is een krachtig kereltje, zowel fysiek als qua karakter. Hij weet wat hij wil. Mijn zoon is motorisch opvallend sterk, hij kon met 10 maanden al lopen en is van ’s ochtends tot in de avond in de weer met een bal. Hij schiet als een volleerd voetballer, vangt, springt en leert zichzelf nu dribbelen als een basketballer. Mijn jongste zoon gaat voor topsport denk ik 🙂

Via Facebook deelde ik dit filmpje van 1 minuut na de geboorte van mijn jongste zoon.

Bewondering voor moeders

Terugkijkend naar die geboortes groeit mijn ontzag voor het leven én de bewondering voor mij zelf en álle moeders om mij heen! Zo'n geboorte is toch een knap staaltje werk!

Ik ben gezegend met 3 fantastische kinderen! Mijn directeur, mijn kunstenaar en mijn voetballer ??? (en als ze besluiten om putjesschepper, pianist of programmeur te worden vind ik dat natuurlijk net zo goed!)

Hoe kijken jullie terug op de geboortes van jullie kinderen? En zou je ook al in de geboorteweg een levensweg kunnen herkennen of vermoeden?

Meer lezen over bevallen en de kraamtijd:
De geboorte van een moeder (met kwaaltjes)
Het ideale kraamcadeau

2 reacties

  • Femke

    Prachtig! Ik heb de bevalling en zwangerschappen van mijn (4) kids magisch gevonden.

    De oudste, nu 22, kwam ter wereld na een lange, moeizame & pijnlijke bevalling. Met veel hulp en regie van buitenaf, ik was compleet weggeblazen en niet voorbereid op wat me te wachten stond. Een ruggeprik hielp me door de weëen heen, en na een paar keer krachtig persen was hij er. Lief en meegaand als baby, eigenzinnig, muzikaal, creatief, uniek als (jong-)volwassene. Een solist ook wel. Altijd geweest.

    Ons meisje, bijna 12, kwam na een razendsnelle bevalling thuis ter wereld. Ik was voorbereid op het ergste, maar het viel zo mee. Het was vredig & magisch. Ze heeft me zo goed geholpen, dat doet ze nu nog. Behulpzaam, lief, gevoelig, sociaal, creatief. Een prachtig mensje, van binnen en van buiten!

    Onze derde, opnieuw een jongen, kwam op klaarlichte (zon-)dag, razendsnel in een bevalbad ter wereld. Wauw! Ik had intussen vertrouwen in het proces, maar dat het zo soepel en snel zou verlopen? Het is een energiek, vrolijk ventje is met een ijzersterke wil. Wat hij zal gaan doen weet ik niet, maar ik weet wel dat het hem zal lukken. Geboren voor het geluk! Hij geeft ons gezin nog meer kleur. Hij is soms ook niet bij te houden, haha! Hij vraagt me om liefdevol duidelijk te zijn en grenzen te stellen.

    9 maanden geleden beviel ik van onze derde zoon. De zwangerschap en bevalling kwamen op een moment dat we het eigenlijk niet verwachtten. Ik werd ’s nachts wakker van de weëen, de andere 3 kondigden hun komst overdag aan. Het was heerlijk, rustig, thuis, van het warme bad naar het bed. Er waren momenten dat ik het even niet meer wist, en dat ik niet leek te weten/voelen wat hij nodig had. In de vroege morgen had ik een prachtig, sterk mannetje in mijn handen. Vrolijk, volhardend en dol op muziek en gericht op contact. Hij daagt me uit goed te kijken en luisteren wat híj́ nodig heeft. Zo heeft ie vanaf de eerste maanden met een koemelkallergie (via de bv) te kampen gehad, het duurde even voor ik dat in de gaten had omdat hij ook tevreden was, goed groeide enz. Hij is enorm levenslustig en veerkrachtig. Ik kijk naar hem terwijl hij zich overal aan optrekt en klimt en klautert. Wat hij later zal worden? Wie zal het zeggen. Ik geniet optimaal van alles dat hij nu is. Het gaat zo snel!

    Proficiat met je jongste. Liefs, Femke

  • Claudia

    Onze oudste (nu 3) kwam ter wereld met een droombevalling, perfect volgens alle wensen die ik had omtrent mijn bevalling. En nog steeds is zij het brave meisje dat graag binnen de lijntjes kleurt. Ze reageert goed op mij en onze dynamiek is er meestal eentje van ‘samenwerking’. Zij spiegelt mij en voedt mij inderdaad ook op.

    Bij de tweede (nu 1) had ik complicaties. Daarom werd hij prematuur gehaald met een geplande keizersnede. Hij startte zelf de bevalling niet dus in mijn ogen was hij er nog niet klaar voor en werd zomaar een “andere wereld” in getrokken. Hij had alle hulp nodig die beschikbaar was en lag nog een week in de couveuse. Hij is een echte ontdekker, heel erg lijfelijk, heeft een sterke onderzoeksdrang en wil alles uitproberen. Daarnaast komt hij steeds terug bij mij, papa en zus; hij is een enorme knuffelkont!

    Waar ze in overeen komen is dat ze vrij ‘laat’ zijn in vroege ontwikkelingen en dan opeens als een speer gaan. Een soort perfectionisme? Wachten tot ze zeker weten dat ze het kunnen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder