Zuurdesem brood bakken
Jaarfeesten

Bakken en koken met de jaarfeesten

Voor iedereen die fijne inspiratie nodig heeft voor lekkere gerechtjes, heerlijk brood en fijne baksels voor de jaarfeesten is op deze pagina op het juiste adres! Rozemarijn van der Velden - Rietbergen, oud-vrijeschoolleerling, moeder en kunstzinnig therapeut neemt je het komende jaar mee in haar keuken en deelt eenvoudige, snelle, lekkere, bijzondere bak- en kooktips. Houd deze pagina in de gaten zodat je niets mist van de beste Michaels drakenbroodrecepten, kerstkoekjes, herfstsoepen en ander heerlijks!

Ik wens je alvast veel plezier in de keuken en eet smakelijk.

Leestips: Een overzicht van de vrijeschoolse jaarfeesten.

Bruidstaart Pinksteren vrijeschool

"Hier komt onze fiere pinksterblom en ik zou hem zo graag eens wezen”

Met deze eenvoudige cupcakes kan iedereen een fiere pinksterblom, pinksterbruid of bruidegom zijn! Cupcakes zijn makkelijk uit te delen, iedereen heeft een mooie versiering, en een heleboel cupcakes op een etagère zien er heel feestelijk uit!

Verder lezen

Wanneer bakken nog niet echt je ding is, maar je wel graag zo’n feestelijke schaal pinksterbruidstaartjes wil maken neem dan een basis cake mix en voeg eventueel wat vanille en citroen toe aan het beslag voor een lichte voorjaarssmaak. Voor het basis recept hieronder geldt dat je de hoeveelheid suiker natuurlijk kan aanpassen, ik gebruik altijd minder dan de standaard recepten en ik heb nog nooit iemand horen klagen dat de cakejes niet zoet genoeg waren. De roomboter kan vervangen worden door plantaardige boter.

Je merkt misschien al dat het bij deze traktatie niet zozeer gaat om uitmuntende bakkwaliteiten, maar dat het vooral gaat om het feest van het versieren! Om één of andere reden zie ik bijna altijd wel een etagère in de kringloop winkel staan, ik heb er dan ook al een stuk of vier! Leg op ieder bordje een kantje, een lint aan het handvat en het feest kan beginnen! Heb je nou geen etagère maar wel een leuke mand, dienblad of schaal, versier die dan met lichte voorjaarslinten, servetten, bloemen enz.

Leestip: Zo vieren wij Pinksteren.

Pinksten jaarfeesten bakken Bakken!

Ingrediënten

180 gram ongezouten roomboter
120 gram suiker
8 gram vanillesuiker
4 eieren
180 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout
citroenrasp naar smaak

Instructies

Mix in een kom de zachte boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen. Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, blijf mixen tot de droge ingrediënten zijn opgenomen. Voeg eventueel een beetje citroenrasp toe. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 25 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.

Versieren

Muffinvormpjes
De tulp vormpjes zien er uit als een bloem, maar je hebt bijvoorbeeld ook vormpjes van kant.

Rolfondant of marsepein en fondantbloemetjes
Rol de fondant dun uit en steek er rondjes uit met een glaasje. Druk deze op de cakejes en maak het af met een fondant bloemetje. Alles bij elkaar veel suiker, maar ja, als je als pinksterbuid of bruidegom geen bruidstaartje mag…

  Pinksterduifje Jaarfeesten BakkenPapieren duifjes
Een andere variatie is de cupcake met een wit duifje van papier. Zelf knip ik ze uit dubbel gevouwen bakpapier, zo heb je er met één keer knippen een gelijk een stuk of vier.

Extra tips!

Er ontstaat een heel bijzonder boeket wanneer iedereen voor één bloem zorgt. Een bloem in je lievelingskleur, een bloem die nu op z’n mooist is, of juist pas over een paar dagen, een bloem die heerlijk ruikt, een bloem die ergens verstopt stond achter een struik en nu een prachtig plekje krijgt! Wanneer het boeket klaar is kan je het weggeven of nog extra versieren met papieren duifjes.

Boekentip: Voor meer ideeën kan ik je het boek Schipper mag ik overvaren van Juul van de Stok van harte aanbevelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *