Verjaardagsfeestje partijtje
Bewust ouderschap

Kinderfeestjes organiseren

Verjaardagspartijtjes zijn met de jaarfeesten de leukste evenementen in het jaar. Tenminste voor de kinderen. Maar niet alle ouders tellen net als hun kinderen de dagen af tot het zover is en voor sommigen is het gewoon stress. Nergens voor nodig wat mij betreft! Daarom deel ik graag ons, al meerdere jaren lange, succes recept voor kinderen tot zeker een jaar of 7.

Rituelen worden nooit saai

Social media maakt het ons er niet makkelijker op, want bij anderen zijn de feesten ogenschijnlijk top verzorgd, lijken partijtjes nooit de mist in te gaan en is het allemaal reuze geslaagd. Al dat moois zorgt voor druk bij ons ouders, gek genoeg willen we vaak ook niet mindere feestjes organiseren dan de anderen en hebben onze kinderen ook bepaalde eisen. Daar waar anderen de feestjes steeds grootser maken of zelf het liefst uit handen geven, ben ik een grote voorstander van 'back to basic'. Lekker simpel, beetje duurzaam, niet te duur en toch gezellig en feestelijk.

Een kinderfeest is voor kleine kinderen zo spannend en zo leuk dat het uitnodigen van kinderen, taart en cadeautjes eigenlijk al voldoende is voor spektakel en stralende ogen. Wij hebben inmiddels een standaard afloop van het feest, het enige wat veranderd is het thema en de moeilijkheidsgraad van de spelletjes. Onze kinderfeestjes zijn rituelen geworden waar de kinderen naar uitkijken  En wat een geluk, kleuters houden van rituelen en herhalingen en daarom wordt het nooit saai!

Uitnodigingen

uitnodigingDe uitnodigen worden 3 weken van te voren uitgedeeld. We maken ze meestal zelf met inspiratie van Pinterest. Houd het simpel hoor. De kinderen mogen zoveel kinderen uitnodigen als er kaarsjes op de taart staan.

Laat je kind ballonnen knippen uit gekleurd papier, schrijf op de voorkant de naam en op de achterkant de uitnodiging. Niet er een lintje aan, misschien nog een stickertje erop: klaar!
Of koop blanco kaarten en maak een handafdruk met het aantal vingers als het kind oud is geworden. Op de achterkant de uitnodiging en klaar. Kopen kan je dit soort kaarten natuurlijk ook, maar zelf maken is leuker: hier nog wat ideeën.

Minder feestelijk, maar wel heel duurzaam is ook gewoon een berichtje te sturen. Laat je kind voor de aardigheid op verzenden drukken 😊.

Tijdsplanning

VerjaardagstaartHier een tijdsindeling die wij meestal hanteren.

15.00 uur: Aankomst kinderen
15.15 uur: Zingen en samen aan een mooi gedekte tafel taart eten
15.30 uur: Een spelletjes voor de cadeautjes.
15.50 uur: Activiteit of spelletje
16.30 uur: Speurtocht
17.15 uur: Vrij spelen samen
17.45 uur: Nog even iets eten
18.00 uur: Ophaal tijd

Spelletje voor de cadeautjes

Flesje draaien:
De kinderen zitten in een kring en de jarige draait een flesje in de kring. Het kind waarnaar de flessenopening wijst mag het cadeautje geven en nadat het is uitgepakt de fles draaien voor het volgende kind. Enz.

Cadeautje verstoppen:
Laat de gasten hun cadeautjes verstoppen. De jarige mag daarna op zoek gaan naar de cadeautjes - misschien helpen de anderen wel met warm/koud zeggen als het kind in de buurt is van een presentje.

Deze (ouderwetse) spellen vallen altijd in de smaak

1. Pannetje tik
Een kind krijgt een blinddoek om en een pollepel in de hand. Een 2e kind mag ergens in de kamer een pan onderste boven neerzetten met iets lekkers eronder. Een 3de kind draait het geblinddoekte kind 3x. Daarna mag het geblinddoekte kind op de knieën met de pollepel kloppend op de grond zoeken naar de pan. Is de pan gevonden dan is het lekkers de beloning.

2. Blikken gooien
Maak een mooie stapel van 6 of 10 blikken en laat elk kind vanaf een bepaalde streep 3 keer met een (zachte) bal of pittenzakje gooien.

3. Hindernisbaan
Maak in huis of door de tuin een baan met dingen waar ze overheen moeten lopen, onderdoor moeten kruipen, in moeten springen, omhoog moeten klimmen, stukje moeten fietsen, achteruit moeten lopen, hinkelen in slalom, springtouwen, enz..

4. Edelsteentjes zeven
Verstop kleine edelsteentje in een zandbak en laat de kinderen met een zeefje op zoek gaan.

5. Eierlopen
Leg een (gekookt) ei op een lepel een laat elk kind een klein parcours lopen. Het gaat hierbij niet om snelheid maar om zorgvuldigheid.

6. Koekhappen
7. Kringsspelen zoals zakdoekje leggen
8. Spijkerpoepen
9. Cakejes versieren met slagroom, een parapluutje en lekkers.

Knutselen

Een leuke knutsel maken valt vaak ook goed in de smaak. Pinterest biedt daar ook een heleboel inspiratie. Maar je kan denken aan het versieren van een houten schattendoosje, het schuren van speksteen, een masker of kroon maken van karton of het beschilderen van een jute tasje.

Speurtocht

Een kleuterschool in het bosEen speurtocht begint leuk als je een klein verhaaltje vertelt over iets wat kwijt is geraakt of dat iemand iets heeft verstopt, waardoor de kinderen moeten helpen zoeken. Plan het einddoel waar de schat begraven/verstopt wordt en deel de weg ernaar toe in zoveel stukken als het kind oud is geworden. Wordt je kind 6 dan komen er onderweg 6 opdrachten. Onderweg hang je lintjes op of iets anders wat goed te herkennen is.

Voorbeelden van opdrachten:
1. Iedereen een hand geven en hallo zeggen,
2. 6x zo hoog springen als je kan.
3. 6 grote stappen achteruit zetten.
4. Happy birthday zingen
5. 6x hinkelen
6. Naar het volgende lintje op je tenen sluipen.

Maar denk ook aan taalgrapjes zoals een rebus, rekensommetjes, een raadsel oplossen, iets tekenen... je kan het zo gek niet verzinnen.

In de schatkist stop ik altijd kleine papieren zakjes met iets lekkers en iets leuks om mee te nemen. Denk aan een mooi kleurenpotlood, een miniboekje, edelsteentjes, een papieren vliegtuigje, knikkers of een zakje met zaadjes om te planten.

Duurzaam kinderfeestje

Mocht je in liefde voor de natuur nog een duurzaam feestje willen organiseren, denk dan aan het volgende: Gebruik vlaggetjes gemaakt van stof, dek de tafel met een wasbaar tafelkleed, gebruik bloemen als versiering, stuur een digitale uitnodiging, gebruik wasbare bekers en bordjes, bak cupcakes in een cupcake vorm, koop je producten bij een 'goede' winkel, pak de cadeautjes in met mooie stofjes en geef aan dat cadeautjes ook tweedehands mogen zijn. Onze kinderen zijn ook altijd reuzeblij met een actie-cadeau zoals bijvoorbeeld samen ijs eten of een middag naar de grote speeltuin.

Bedenk dat kinderen in deze leeftijd het liefst zoveel mogelijk willen spelen, spelen, spelen en het liefst buiten. Geen zorgen dus, het wordt sowieso een fijn feest. Heel veel plezier en ik hoor graag hoe het is geweest!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder