Leven met de antroposofie

In gesprek over antroposofie

Ben jij antroposoof? Ben jij lid van de antroposofische vereniging? Nee, natuurlijk niet! Ik ben echt geen soof en al helemaal geen diehard versie.

Herkenbare antwoorden? Gek is dat toch, lid van het Wereld Natuurfond durven we te zijn omdat we het doel daarvan belangrijk vinden voor de wereld. Maar lid van de Antroposofische Vereniging? Ho maar, dat gaat te ver. Dan moet ik kleur bekennen ofzo en dat voelt niet goed. Toch?

In de jaren dat ik mijn huidige werk doe, kwam ik veel varianten van bovenstaande tegen. Mensen die bang zijn voor een dogmatisch keurslijf, mensen die zich niet vast willen leggen. Ik kwam grote bedrijven tegen die opgericht zijn vanuit antroposofische visie, maar nu liever niet meer willen worden gezien als dusdanig. Liever holistisch, dan antroposofisch omdat het anders zo'n stempel krijgt. Een negatief stempel betekent dat, als ik het goed begrijp. Hoe kan het toch dat de behoefte aan antroposofisch geïnspireerd leven (school, persoonlijke ontwikkeling, voeding) zo gigantisch in de lift zit, maar dat het antroposofisch zijn of lid worden van zo'n vereniging voor velen niet goed voelt?

Vragen

6 jaar lang bestaat dit blog al en 6 jaar lang zet ik mij in om op een zo prettig mogelijke manier te vertellen over de vrijschool en mijn ouderschap geïnspireerd door de antroposofie. Mijn blog groeide en groeide, ik ontdekte, ontwikkelde me en groeide. Nog steeds weet ik niet waar ik precies naar op weg ben met dit gecreëerde werk, maar elke dag komen vragen binnen en die vragen zijn als een soort leidraad voor mij. Vragen van mensen met persoonlijke kwesties. Maar ook steeds meer scholen, instituten en bedrijven vragen mijn hulp om te helpen uitleg te geven over wat we nou eigenlijk allemaal doen en willen in die antroposofische beweging en op welke manier we dat 'doen en willen' het beste de wereld in kunnen dragen. Prachtige vragen. Actuele vragen. Vragen voor de toekomst. Vragen waar ik warm van word en die ik meteen daadkrachtig wil omzetten in initiatieven. Soms is dat veel wat hier binnen komt - Eerlijk ik voel me soms de VOK, de Vereniging voor Vrijescholen, de begeleidingsdienst en de Antroposofische Vereniging (AViN) in 1  😉

Bruggenbouwers

Dat gevoel van veelheid, maar ook het gevoel dat het ergens niet klopt dat ik dat allemaal 'moet' doen vanachter mijn laptop in Duitsland, gaf de aanleiding om aan te kloppen bij bovenstaande instellingen. Het bestuur van de AViN ontmoette ik in Dornach (gekscherend: het clubhuis van de Vereniging in de wereld) en ik riep daar spontaan uit: "Ik solliciteer graag naar een functie bij jullie bestuur, hebben jullie toevallig nog een bruggenbouwer nodig?" Er is, volgens mij, namelijk een team bruggenbouwers nodig, die op al die vragen over het nu en de toekomst antwoorden heeft - of tenminste kan helpen de richting te vinden. En dat is niet Waldorf Inspiration, dat is de functie van de AViN om dat te doen - en daarbij wil ik graag helpen!

AViN

Inmiddels heb ik die bruggenbouwster functie in het bestuur gekregen. Dat is fijn (want dat bestuur is super fijn...niets ivoren toren zoals ik altijd dacht 😉 ), fijn en nog wat onwennig geef ik toe. Maar mijn willen en wensen voor de toekomst borrelt in mij door, wat resulteerde in heel veel vragen en een uitnodiging.

Hoe kan de Vereniging de spil worden in het enorme antroposofische netwerk? Hoe kunnen we van al die eilanden van inspiratie een archipel maken? Hoe kunnen we werken aan een positiever imago van de antroposofie en de Antroposofische Vereniging? Wat is eigenlijk antroposofie? Bestaan er een handvol begrippen die antroposofie in de kernwaarden kunnen samenvatten? Is er een soort van basis voorwaarde te noemen voordat iets antroposofisch mag worden genoemd? Zijn er dogma's? Hoe kunnen we de antroposofie middenin de maatschappij laten staan, niet als niche, maar als uitnodigend onderdeel? Waarom zou je lid worden van de Vereniging en waarom niet? Mogen er verschillen zijn hoe we met de antroposofie als inspiratie omgaan? Hoe ben jij verbonden met de antroposofie? Wat betekent antroposofie in jouw leven en op welke manier word jij geïnspireerd? Welke wensen leven er?

Uitnodiging

Clarine en Petra (AViN), Heleen en Dineke (perspectiefproject) en Eveline (Waldorf Inspiration) slaan de handen ineen en willen je graag uitnodigen voor een ontmoetingsdag, waar we in een open en ontspannen sfeer op zoek willen gaan naar verdieping en verbinding. Graag willen we met jou in gesprek komen over de toekomst van antroposofie en jouw rol en die van de antroposofische vereniging hierin. We zien voor ons dat er een rijke uitwisseling ontstaat tussen leden die langer lid zijn, bestuursleden, nieuwe leden, mensen die werken in de verschillende werkvelden en mensen die niet lid zijn van de vereniging en zich wel degelijk verbonden voelen met de antroposofie.

Wat verbindt ons met elkaar en wat willen we met elkaar in de samenleving dragen? Waar verschillen we van mening en kunnen we naar elkaar luisteren en van elkaar leren? Wat kan de vereniging voor jou betekenen en wat kun jij betekenen voor de vereniging? Wat kan de vereniging betekenen voor de antroposofische beweging in Nederland en in de wereld? Welke rol kun jij hierbij spelen? De wereld is constant in beweging en we willen tijdens deze ontmoetingsdag met alle aanwezigen kijken op welke manier wij als vereniging van mensen onze bijdrage aan de wereld kunnen versterken. We willen samen zorgdragen voor onze wortels van waaruit we werken, en tegelijkertijd meebewegen met het leven nu, om samen te bouwen en geïnspireerd de vleugels te spreiden voor de toekomst. Ben jij erbij?

Datum: 10 maart 2024
Tijd: 13:30 tot 17:00 uur 13:00 uur inloop met koffie/thee/wat lekkers
Locatie: Vrije Hogeschool Zeist,  2e Dorpsstraat 56, Zeist
Kosten: Vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 15 voor de onkosten.
Aanmelden via: Ontmoeting en in gesprek over antroposofie

Belangrijk!

Deze dag, waarvoor ik je van harte uitnodig, is erg belangrijk voor mij, en ik hoop ook voor jou! Belangrijk omdat ik hoop dat het een startpunt mag zijn voor een nieuwe impuls aan samen werken. Ik zie zoveel mensen zo hard werken met hoofd, hart en handen. Maar ik zie ook zoveel eilandjes van geïnspireerde mensen, mensen die studeren, mensen met de handen uit de mouwen, mensen die vanuit hun gevoel het juiste willen doen, oudere mensen, jongere mensen, mensen met oordelen over elkaars manier van omgaan met de antroposofie, allemaal mensen die het goede willen.... En ik weet zeker dat het zo helpend zou zijn als we echt naar elkaar zouden luisteren, elkaars wens zouden horen en de handen in één zouden slaan! Ik hoop, als nieuwbakken bruggenbouwster, met deze dag dat het lukt om samen de fundering te verstevigen die ons bindt, elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan en plannen te maken voor de toekomst. Een dag die we dan gewoon elk jaar opnieuw samen vieren en samen verder bouwen. Maar nu eerst 10 maart. Doe je mee?

Heb je antwoorden op bovenstaande vragen? Ideeën of gedachten die je wilt delen? Laat het graag hieronder in de reacties weten!

Lieve groet,
Eveline

8 reacties

  • Jacqueline

    Ja ik doe mee 10 maart. En ben benieuwd of ik aanluiting vind met mijn misse, ouders van moedige ‘moeilijke’ kinderen wakker maken voor hun e-n-o-r-m-e intuitieve potentieel. Het ontwikkelen ervan is niet alleen belangrijk voor hun kind en henzelf, Nee, het is veel groter dan dat. Ik zie ouders met uitdagende kinderen als wegbereiders voor de zesde cultuurperiode en dus belangrijk voor het voortbestaan van de mensheid. Een grootse klus die veel oplevert!

    • Gerda

      Hoi Eveline,
      Ik vind je blogs en digitale activiteiten superfijn en inspirerend,onze kinderen zitten inmiddels op de vrije school. Ik herken wat je zegt over dat dit alles dan toch geen reden is lid te worden van de vereniging. Voor mij is dat omdat ik mijn inspiratie uit meer bronnen haal dan de antroposofie en het voelt alsof lid worden betekent dat je dan antroposofie als ‘de weg’ ziet en niet als een weg. Ik stel me voor dat mensen die er wel voor kiezen nog veel meer weten van de materie van Steiner en ik merk dat stukken over antroposofie toch vaak overtuigend of standvastig gebracht worden als ‘de waarheid’. Lid worden voelt alsof je die waarheid dan onderschrijft en dat is nu in elk geval niet als iets waar ik volmondig ja op kan zeggen. Ik weet niet wat de tijd doet natuurlijk, maar kan nu ook zien dat ik die behoefte mogelijk niet krijg. Voor mij geldt dat ik er denk ik überhaupt niet aan toe ben ja te zeggen tegen iets. Ik ben kerkelijk opgevoed en het is best een proces geweest voor ik dat helemaal los kon laten ondanks dat ik me er nooit helemaal thuis voelde. Ik vind het heel fijn te merken dat er zoveel verschillende stromingen zijn waar ik wel mooie inspiratie vandaan kan halen zonder verplichtingen. Ik hoor aan, kijk mee, ervaar, maar voel weerstand te kiezen inderdaad. Ik denk dat er mogelijk te vaak in de wereld zichtbaar is dat juist hokjes zorgen voor conflicten en daar wil ik niet aan mee werken. Ik denk dat er een individueel maar mogelijk ook wel een collectief trauma kan spelen vanuit de kerk wat hiernaast speelt. Voorwaardelijke liefde en tegelijkertijd alle schandalen die er zijn waarin uit naam van de kerk van alles gedaan is wat niet door de beugel kunnen zorgen misschien voor terughoudendheid. Ik weet ook niet goed waarom je wel zou moeten kiezen? Is dat een financiële kwestie? Of wil je meer verbondenheid zodat mensen zich ook inzetten? En voor wat dan? Om de vereniging groter te maken of het gedachtegoed uit te dragen? Want op zich denk ik dat ook die mensen en bedrijven die je beschrijft als niet willen verbinden maar meer holistisch willen zijn, op hun eigen manier wel degelijk gedachtegoed doorgeven? Wat maakt dat je het nodig vindt dat ze het dan echt antroposofisch noemen?

  • Anouk Bots

    Beste Eveline
    Als coach in de kinderopvang vind ik de antroposofie een fijne bron om inspiratie bij te halen. Jouw blogs zijn hier erg fijn voor, omdat ze helder zijn over de loop van het jaar en mij goede ideeen geven hoe kinderen hier in mee te nemen.
    Wij zijn geen antroposofische kinderopvang, maar zien wel de waarde van antroposofische invloeden.
    groetjes Anouk

  • Peter Oterdoom

    Dag Eveline,
    In mijn ogen zijn de woorden die we kiezen belangrijk. Net zoals de beweging die zich met het slavernijverleden bezighoudt tot de conclusie kwam dat je niet van ‘slaven’ kan spreken, en er nu van ‘ tot slaaf gemaakte’ wordt gesproken, zo kan je ook niet van ‘ antroposofen’ spreken. Het is een etiket dat wordt opgeplakt waar kennelijk een heimelijk checklistje aan vast zit. Zo voelt het. Laten we spreken van ‘door antroposofie geïnspireerde’. Het zet de antroposofie stevig neer, maar laat open hoe de mens er zich mee verbindt. En dat de mens misschien daarnaast ook nog door heel andere wegen en bronnen geïnspireerd kan zijn.
    En in wezen is ‘antroposofisch’ ook een onwerkbaar bijvoeglijk naamwoord. Heeft ook de waarde van een etiket. Bijvoorbeeld ‘een antroposofische jaartafel’ , die bestaan helemaal niet. Er bestaan slechts jaartafels van juf X of meester Y. En dat geld voor veel dat met ‘antroposofisch’ wordt aangeduid.
    Overigens waarom zijn er zoveel verenigingen en stichtingen voor doelgroepen, afnemers, belangengroepen, beroepsgroepen? De Antroposofische Vereniging en zeker de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap is ingedeeld in secties die elk hun eigen leiding en staf kunnen benoemen. Bij de ANWB kan je toch ook van één club lid worden voor je fiets, je auto, kamperen, reizen? De VOK, BD, NVAZ enz. enz. Kan toch allemaal onder de rechtspersoon Antroposofische Vereniging ( of misschien beter Vereniging voor Antroposofie) vallen.
    ? Dat werkt wel zo verbindend.
    Vriendelijke groet,
    Peter Oterdoom

  • Lieske Verhoeven

    Goed, mooi initiatief. Die middag kan ik er niet bij zijn, vanwege ’n famieliefeest, maar ik blijf graag op de hoogte.
    hartelijke groet van Lieske Verhoeven

  • Jan-Thijs

    Hoi Eveline,

    Vandaag ontdekte ik jouw rijkelijk gevulde website, toen ik op zoek was naar de kleuren bij de dagen van de week. Die wilde ik graag toepassen op mijn digitale agenda. Gelukt; bedankt!

    Ik zou graag deze dag die jullie organiseren deelnemen en bijdragen. Is er toevalig ook een kinderprogramma?

    Mijn spruiten van 4 en 10 zijn immers de AViN-leden van morgen. Sowieso erg mooi om kinderen wat meer te betrekken vanuit de Vereniging!

    Warme groet,
    Jan-Thijs

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder