Liefde zomer
Levensovertuiging

De 5 talen van liefde

Ken je dat gevoel dat je in je relatie wel eens een andere liefdestaal lijkt te spreken dan de ander? Jij neemt kleine attenties mee die de ander niet echt lijkt te waarderen, terwijl hij je juist overstelpt met knuffels terwijl je net wat behoefte hebt aan wat meer ruimte? Waarschijnlijk spreken jullie daadwerkelijk andere liefdestalen. Hoe dat zit lees je hier!

Liefde is de basis van alles. Wie zich geliefd voelt, heeft in het hart een soort levenskrachtbron wonen, waaruit elke dag de levensenergie vloeit. Ben je in staat een ander onvoorwaardelijke liefde te geven, dan is dat als het vullen van een tank met de broodnodige brandstof. Maar om verstaanbaar uiting te geven aan onvoorwaardelijke liefde voor onze kinderen en partner, is het interessant om kennis te maken met de verschillende soorten liefdestalen. Want die zijn er!

Er bestaat namelijk niet één manier van liefde communiceren, er bestaan wel vijf talen, en nog eindeloos veel dialecten die wij mensen in het land der liefde spreken. Elke volwassene en elk kind heeft natuurlijk alle vormen van liefde nodig, maar elk mens spreekt in ieder geval één primaire liefdestaal, die het de mens mogelijk maken de liefde niet alleen aan te kunnen horen of aan te kunnen zien, maar ook werkelijk te voelen!

Hoe voel ik jouw liefde?

Lukt het ons om de liefdestaal van onze partner te ontdekken, dan kan het de relatie extra diepgang geven. Lukt het om de taal van onze kinderen te ontdekken, dan kan je veel ingewikkelde situaties met je kind voorkomen is het een stuk eenvoudiger om een stevig fundament te leggen onder een geslaagde opvoeding.

De talen van liefde

Fysieke/lichamelijk liefde.
Deze vorm van liefde zie je bij mensen die veel fysiek contact nodig hebben. Daarbij gaat het niet alleen om seks. Het zijn de mensen die eindeloos willen knuffelen, die dicht tegen je aan in bed willen slapen en die door de dag heen je regelmatig even aanraken. Even wat fysieke ruimte willen als partner, voelt voor deze mensen als afwijzing.

Dienstbare liefde.
Deze vorm van liefde zie je bij mensen die graag verzorgd worden of graag anderen in de watten leggen. Het zijn de mensen die het heerlijk vinden als er voor ze wordt gekookt of die graag een helpende hand willen, ook al zouden ze het klusje eenvoudig zelf kunnen klaren. Door voor iemand ongevraagd iets lekkers in de schenken in een act van liefde.

Verbale liefde.
Sommige mensen vinden het heerlijk om eindeloos complimenten te krijgen en te horen dat er van ze gehouden wordt. Pas als je werkelijk zegt wat je voor diegene voelt, komt de boodschap aan.

Liefde door aandacht en tijd.
Kinderen die deze liefdestaal spreken, laten wel erg graag zien wat ze allemaal kunnen. Het meest geliefd voelen deze mensen zich als je even meeloopt, even meekijkt of even meedoet. Afgeleid zijn door je telefoon of het afzeggen van afspraken worden als kwetsend ervaren.

Tastbare/gedachten liefde.
Cadeautjes krijgen vindt niemand erg. Toch zijn er mensen die het extra heerlijk vinden als je op vakantie of tijdens een zakenreis aan ze denk en even wat meeneemt. Het materiële is niet van belang maar het feit dat je met je gedachte bij hen was. Het zijn de kinderen die voor iedereen een tekening maken of schelpjes meenemen van het strand om iemand gelukkig te maken. Een vergeten verjaardag kan heel pijnlijk zijn.

Liefdestalen verstaan

Weet jij al welke taal jij, je partner en jouw kinderen spreken?

Dit blog is geïnspireerd op het boek van De 5 talen van liefde door Gary Chapman. Na het lezen van dit boek keek ik met andere ogen naar mijn man en mijn kinderen. Opeens begreep ik beter waarom mijn man het zo heerlijk vindt mij te betuttelen. Hij kookt voor me, haalt nog wat lekkers, biedt altijd aan te helpen en zet ook zonder het te vragen een drankje voor me klaar. Ik vind het soms wel eens storend betuttelend, want ik kan het toch ook wel heus zelf! Nu weet ik het, ook al kan mijn man prima alleen een band plakken, het is voor hem een uiting van liefde/het zich door mij geliefd voelen, als ik er even bij kom staan en hem even help om het plaksel even aan te geven.

Ook al is mijn man niet de allergrootste knuffelaar, nu hij niet alleen weet dat ik ervan houd tegen hem aan te liggen en hou van zijn aanrakingen, maar ook weet dat het mijn liefdestaal is, is het veel makkelijker voor hem om mij die liefde te geven waarnaar ik hunker.

En van onze kinderen weten we het nu ook. Het is zo fijn om bewust de liefde te geven waarnaar elk afzonderlijk kind zo verlangt.

En weet je het al? Wat is jouw liefdestaal?

Mocht het je nog niet duidelijk zijn, doe dan HIER de liefdes-taaltest 🙂

 

Meer lezen:
Liefde als levensdoel

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder