Everyday Mommyday

Seizoener

Wat mij betreft kan de zomertijd eindeloos duren. Uitvliegen naar fijne oorden, vakantiedagen zonder einde, uren lezen, mijn gezin kabbelend om mij heen, de stekker uit alle digitale afleiding en de stralende zon die mij tot op het bot verwarmd, ontspant en alles doet loslaten. Maar… zoals we weten van de midzomerfeesten, is er een moment dat de levensspiraal niet enkel naar buiten beweegt. Net als bij een schommel is er een keerpunt – een moment dat we weer de andere kant op gaan, en de spiraalweg naar binnen volgen. Binnenwerk staat op het programma; dat betekent nieuwe ontwikkelingsdoelen uitstippelen voor onze levensweg en vol moed op pad gaan naar ons groeiend innerlijke licht.

Zo startte ik afgelopen september de herfsteditie van Seizoener. Het tijdschrift voor de waldorfwereld waar ik mij vol trots de hoofdredacteur van mag noemen. We zijn momenteel hard aan het werk met Seizoener. Seizoener wordt namelijk nog mooier, nog toegankelijker, nog inspirerender en nog meer voor jou. Kwaliteit is heel belangrijk, dus goede, inhoudelijke artikelen blijven naast wat meer lekker leesbare interviews en columns bestaan. Omdat ik zo trots ben dat het team van Seizoener zo'n mooie vernieuwde herfstseizoener heeft uitgebracht en nu druk is met een nog mooiere wintereditie, deel ik heel graag mijn moederachtige-hoofdredacteuren-geluk met jou.

Afgelopen week kwam de allereerste nieuwbrief van Seizoener uit, dat zo goed past bij het nieuwe gezicht van Seizoener. Ik wil je van harte uitnodigen om die te komen lezen en wellicht heb je wel zin om je op de nieuwsbrief te abonneren zodat je die altijd in je postvakje ontvangt.

Veel leesplezier, ook namens het enthousiaste team van Seizoener,

Eveline

Nieuwsbrief  |  Herfst

Robin Pieterse | 'Paddenstoelenexpeditie'  | 'Gedroogde appeltjes'  | 'Blauw Goud' | 'Dr. Hauschka welkomstkado'  |  'Sint Maarten'  | 'Into the Soil'  |  Give Away!  |  'Oudvrijescholieren'  |  Now playing  |  Jaarmarkt Agenda

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

——————————————————————————————

Lieve jij, lieve Seizoenerlezer,

Inmiddels is het volop herfst en weten de laatste zonnestralen ons nog steeds te vinden... Ladingen kastanjes zijn jullie huis via jaszakjes binnengeslopen en herfstschatten liggen te pronken in raamkozijnen... En waarschijnlijk ligt op jouw leestafel of nachtkastje de nieuwe herfst editie van Seizoener. Hoe vind jij het nieuwe papier ruiken? En voelen? Heb jij al een momentje voor jezelf kunnen vinden om wat stukjes te lezen?

En hoe was jouw Michaelstijd? Heb jij flink gestoeid met je draken? Een stevige herfstwind door alles laten waaien? Of gewoon simpelweg genoten van de veranderende kleuren, de laatste zomeroogst en de herfstgeuren. Wij hebben genoten van heel veel gedroogde appeltjes en pompoenen. En ondertussen zijn we achter de schermen alweer druk bezig met de wintereditie van Seizoener... Lichtjes in de donkere nachten ontsteken tijdens de 12 Heilige Nachten, een kerststalletje op de jaartafel en Olle in het kasteel van Koning Winter voorlezen... Herken je dat? En dat je bij het zien van een klein jaarfeestelement alweer kriebels krijgt voor het aankomende seizoen, soms al maanden van te voren. In Japan hebben ze een toepasselijk woord voor: 'Fuubutsushi' – wat staat voor de zintuigprikkelende ervaring die instinctief het gevoel van een bepaald seizoen oproept. Mooi hè.

Welkom bij deze eerste nieuwsbrief. Met het thema mediawijsheid en digitale draken vonden wij het wel een mooi moment om Seizoener nu ook te delen via de digitale weg.

Veel leesplezier!

 

Nu dorren de blaadjes ook in onze tuin.

De herfst kleurt ze allemaal rood , geel of bruin.

En de wind blaast ze weg, en dan dwarr’len ze neer.

Nu hebben de bomen hun blaadjes niet meer.

zing mee

WALDORF ARTIST  |  Robin Pieterse

In Seizoener herfst zijn ware schatten verborgen. Wat dacht je van de prachtige illustratie hierboven van oudvrijescholier Robin Pieterse. Heb jij het al gevonden? Volg de link hieronder als je wil weten wat haar inspiratie is voor dit kunstwerk.

Lees het hier

DE NATUUR IN  |  Paddenstoelen expeditie

 

Hoe herken je paddenstoelen, hoe ruikt een stinkzwam en waar groeit een vliegenzwam eigenlijk? Verwonder je over de vele paddenstoelen, struin door de afgevallen bladeren en knabbel tussendoor op een beukennootje. De boswachters van Natuurmonumenten hebben de mooiste plekken op een rij gezet en organiseren de leukste herfstavonturen voor het hele gezin.

Ga op ontdekkingsreis in het bos. Kijk hier.

 

RECEPT  |  Gedroogde appeltjes

 

Fruit en vruchten drogen is dé manier om jaarrond te genieten van de allerlaatste zomeroogst vol zonnekracht en die op te slaan als gezonde snoepjes voor de wintermaanden. Gedroogde appeltjes zijn een bron van vezels. Door het drogen bevat het wel meer suikers. Echter is het daardoor ook heel lekker als zoetmaker door je yoghurt, kwark of havermoutpap, of door een salade of warm gerecht. Als tussendoortje kan je het ook mengen met wat noten.

** Recept op onze Instagram

AMBACHT  |  Blauw goud

Claudy Jongstra en biodynamische Odin boerderij De Beersche Hoeve brengen de natuurlijke verfplant 'wede' terug op de Nederlandse akkers, in de kunst en in de mode. De plant die in de tijd van de Hollandse meesters op onze velden groeide, is de grondstof voor de levendige diepblauwe kleur die schilders als Vermeer en Van Gogh beroemd maakte. Ook in de wereld van het kleuren van textiel duiken? Bezoek de tentoonstelling ‘Kleurstof’ en ontdek de oorsprong van kleurstoffen tot de verhalen die erachter schuilgaan en de impact die het heeft op mens en milieu.

** T/m 13 November 2022 in het Textiel Museum

ABO ACTIE  |  Handcrème van Dr. Hauschka

Wil jij ook elk seizoen genieten van mooie artikelen, jaarfeesten, inspirerende vondsten, lerarenverhalen, binnenkijken bij ouders en opvoeders, achtergronden van het vrijeschoolonderwijs, uitneemplaten en nog veel meer? Neem dan nu een jaarabonnement op Seizoener en ontvang deze heerlijke hydraterende biodynamische welkomstgeschenk: Dr. Hauschka handcreme* (t.w.v. €13,95) op basis van 100% natuurlijke planten extracten (*zolang de voorraad strekt).

Neem hier je abonnement!

Ben jij al lid en tip jij iemand anders voor een Seizoener jaarabonnement?Dan ontvang ook jij deze heerlijke Dr. Hauschka handcrème*!

Daarvoor is nodig dat de getipte persoon het jaarabonnement bestelt met actiecode 2203NB1 en als opmerking jouw naam vermeldt.

*zolang de voorraad strekt

JAARFEEST  |  Sint Maarten

 

 

Daar rijdt door de avond een ridder te paard

Zo wijd hangt zijn mantel, tot over zijn zwaard

't is ridder Sint Maarten op weg naar de stad

Soldaat van de koning, met God in zijn hart.

Zing alle coupletten mee

 

Deze prachtige illustratie is van de hand van Kapitein Kalk

HUIDIGE EDITIE:  Seizoener herfst #70

 

 

DOCU  |  Into the Soil

Brigid LeFevre: 'Vrijheid voor mij is het besef dat alles leeft en verbonden is!' Brigid runt in het Zweedse Jarna een bijzondere 'community supported farm'. Een biodynamische boerderij die hun gehele oogst fermenteert om deze te verrijken met levende bacteriën en bovendien zo langer houdbaar is. Een inspirerend portret van Brigid die opgroeide in een Camphill geïnspireerde community in Noord-Ierland.

Kijk hier 'Into the Soil'

BEELDSCHERMBEELDEN  |  Give Away!

In 'Lezen' staat in het herfstnummer dit must-have boek 'Beeldscherm beelden' van Uitgeverij Christofoor. Het boek – uit de serie ‘Opgroeien’ – geeft een rondleiding langs achtergronden, werking en bijwerkingen van moderne media door antroposofisch kinderarts Edmond Schoorel. Hij geeft handvatten om je eigen keuzes te kunnen maken. Dat is nodig, want er zijn veel bijwerkingen (vooral voor kinderen) zoals concentratieproblemen, slaapproblemen en kans op verslaving. En wat betekenen deze media eigenlijk voor de geestelijke ontwikkeling van de mens? Helder boek dat je – vanuit het antroposofisch mensbeeld – laat nadenken over de gevolgen van het gebruik van moderne media.

Van Uitgeverij Christofoor mogen wij 3 exemplaren van 'Beeldschermbeelden' verloten onder onze nieuwsbrieflezers

Om in aanmerking te komen is een mailtje sturen naar nwsbrf@seizoener.nl met vermelding ‘Give-away Nieuwsbrief’ voldoende. De winnaars worden op 1 december getrokken en per email geïnformeerd. De uitslag wordt bekend gemaakt in de volgende nieuwsbrief. Ken je iemand die dit boek ook zou willen winnen? Stuur dan deze nieuwsbrief door!

Meer boeken van Christofoor.

PODCAST  |  Oudvrijescholieren

Hoe ontwikkelt een oudvrijescholier zich? Hoe ontvouwt dit onderwijs zich in zijn of haar leven? Vaak mondt een conversatie met een oudvrijescholier uit in interessante, diepgaande gesprekken en voert het je mee langs spannende avonturen. Zo ervaren wij het vaak zelf als wij iemand interviewen voor onze rubriek ‘oudvrijescholier'. Laurens Knoop - voorzitter van de Vereniging voor Vrijescholen - interviewt in deze podcast-reeks bekende en minder bekende oudleerlingen. Hij onderzoekt welke rol de vrijeschool heeft gehad in hun persoonsvorming en carrièrepad. Prachtige en eerlijke gesprekken zijn het geworden over hun bijzondere herinneringen, favoriete leraren, vakken en hoe de vrijeschool terugkomt in hun idealen, dromen en werk.

Meer info op Vereniging voor Vrijescholen.

NOW PLAYING  |  @ Seizoener

Op ons kantoor in Zeist komt vooral tijdens vormgeefsessies fijne muziek uit de luidsprekers. Dit is onze huidige favoriete track: Cosmic Interlude - LTJ Bukem

 

Seizoener wenst je een vurige herfst!

[ de volgende uitgave 'Seizoener winter' verschijnt rond 15 december ]

============================================================

T IJ D S C H R I F T   V O O R   D E   W A L D O R F W E R E L D

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Eén reactie

 • Ria Geraerts

  en zo zal ik eeuwig zingen
  er gebeurt iets
  keer op keer
  de acrobaten in de ringen
  die pendule stopt niet meer

  dit stuk uit een liedje kwam in me op 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder