Gastblog

Natuurlijk genezen en het gebruik van wikkels

Elke keer als ik een kaars uitblaas en een wens mag doen, wens ik me een gezond en gelukkig leven met mijn liefsten. Een goede gezondheid is zo'n ongelooflijke rijkdom en het gekke is dat je dat pas beseft als je het niet meer hebt. 

Dankbaar voor het feit dát er reguliere medicijnen zijn voor ernstige situaties, maar in het bewustzijn dat elke werking van medicijnen bijwerkingen hebben, probeer ik mijn kinderen zoveel mogelijk 'natuurlijk' te begeleiden tijdens gezondheid en ziekte.

Niet bewezen? Wel werkzaam!

Sommige mensen geloven niet in dat natuurlijke gedoe, voor mij is natuurlijk heel natuurlijk en helemaal niet vaag of kwakzalverij. Trots ben ik dan ook op het feit dat mijn 3 kinderen in de afgelopen acht jaar niet eens op één hand te tellen allopathische medicijnen hebben gekregen. Vaccinaties uitgesloten. Mijn kinderen hebben nog geen paracetamol gezien en daar ook niet onder geleden. Ik hoop van harte dat mijn (op)voeding een goede voedingsbodem is voor een leven lang lichamelijke- én geestelijke gezondheid voor mijn kinderen.

Heb ik geluk? Werkt mijn aanpak? Wat doe ik dan wel?

- Kamillebadjes bij beginnende ontstekingen (Ik heb er al 3x een besnijdenis mee weten te voorkomen!)
- Lavendelolie bij belaste luchtwegen, overprikkeldheid en slecht slapen.
- Propolis bij huidkwaaltjes
- Arnicazalf bij bulten
- Calendulazalf bij wondjes
- Ui bij insectensteken en oorpijn
- en veel drinken, knuffelen, geduld en slapen.

Wat is jouw beste natuurlijke medicijn? Ik hoor graag je tip!

Marianne Draaijer - Luiten is expert in het gebruik van wikkels als natuurlijke begeleider tijdens 'huis-tuin-en-keuken' ziektes. Ze vertelt er graag over en laat zien dat wikkels gebruiken helemaal niet ingewikkeld is! Lees hieronder haar gastblog.

Wikkels - Geneeskracht uit de natuur

Koorts natuurlijk genezen.Ziek zijn; over het algemeen vinden we het vervelend, want het komt vaak niet uit, met werk, school of opvang. Toch is ziek zijn wel heel nuttig! Het is zinvol om je lichaam zelf de ziekteverwekkers aan te laten pakken, zodat het immuunsysteem sterker kan worden.

Ziek zijn kan in veel gevallen dienend zijn, het schoont je lichaam lekker op en helpt je om sterker uit het proces te komen. Is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen dat je kind iets nieuws kan na een periode van koorts? Of dat het een persoonlijke groei heeft doorgemaakt? Allemaal waardevolle elementen om te behouden!

Natuurlijke geneeskracht

allopathie vs natuurlijke geneeskrachtOm mij heen zie ik steeds meer interesse komen voor het natuurlijk ondersteunen van een ziekteproces. Ik heb het dan over klachten zoals koorts, oorontsteking, hoofdpijn, keelontsteking, buikklachten en meer 'alledaagse' huis- tuin- en keukenklachten. Hoewel we massaal nog grijpen naar de bekende paracetamol, het onderbreken van een ziekteproces is vaak niet nodig of zelfs niet wenselijk.

Wist je dat er tal van natuurlijke oplossingen voor handen zijn? Zelf werk ik al jaren met wikkels. Wikkels zijn doeken die je plaatselijk om je lijf bindt, waar je dan een natuurlijk ingrediënt aan toevoegt. Denk aan kamille bij pijn of aan citroen om de koorts te begeleiden. Dan heb je al twee dingen ondervangen waarbij je mogelijk medicijnen zou geven.

Wikkelen, zo doe je dat!

Wikkelen is niet zo ingewikkeld als het soms lijkt. Iedereen kan dit thuis toepassen na een goede voorlichting. We gebruiken in de therapie verschillende doeken, het liefst van biologische kwaliteit. Afhankelijk van de locatie kies je een setje doeken; voor de buik zijn ze bijvoorbeeld groter dan voor de hals.
Afhankelijk van de klacht kies je een natuurlijk ingrediënt uit. Deze haal je bij de natuurwinkel, denk aan ui, citroen, tijm of knoflook.

Je kunt ook kiezen voor bijenwasplaten waar een ingrediënt in is verwerkt. Denk aan bijenwas met citroen of tijm. Een bijenwasplaat warm je eenvoudig op door middel van een natuurrubberen kruik.

De doeken zijn kant & klaar te krijgen in een setje, voor de drukke ouder 😉 . Een handige ouder kan eventueel zelf de doeken maken van mooie lappen stevige stof van katoen of linnen. Een wollen laag is aan te raden bij warme wikkels, zo blijft de warmte een tijd behouden.

Lichaamsvriendelijke ondersteuning

Wikkels natuurlijke geneeskrachtHet krachtige van wikkelen is dat je het lichaam op een vriendelijke manier een handje helpt. Denk bijvoorbeeld aan kuitwikkels met citroen bij koorts: je past dit toe om de warmte van het hoofd naar het onderlichaam te verplaatsen waardoor er meer ruimte of zin komt om te eten, drinken en slapen. Dit zijn elementen die het lichaam tijdens koorts zo hard nodig heeft!

Ik zal een voorbeeld geven van een wikkel waar ik veel positieve reacties op krijg. De meeste ouders zien weleens oorpijn bij hun kind. Je kunt je dan zo machteloos voelen. Wat een verademing om dan een natuurlijk antibioticum in te kunnen zetten zonder bijwerkingen! Een eenvoudige ui doet de truc. Een ui is rijk aan antioxidanten en vitamine C. Allebei ruimen ze vreemde indringers en schadelijke deeltjes in je lichaam op.

Een handleiding bij een oorwikkel:

Inzetbaar bij:
- Hevige oorpijn (voor pijnvermindering, afname van zwelling of ontstekingsvocht)

Niet inzetbaar bij:
- Kinderen onder de 1 jaar
- Loopoor

Wat heb je nodig:
- Biologische ui
- Oorkompres (Wickel&Co)
- Heilwolle
- Sjaal/muts voor fixatie (een halswikkel werkt ook!)
- Mesje
- Warmwaterkruik

Zo ga je te werk:
- Vul een warmwaterkruik met warm water.
- Snijd een stukje van de ui, net zo groot als de oorschelp.
- Voeg dit toe aan de dunne kant van het kompres (zit een opening in).
- Verwarm het kompres met de dunne kant op de kruik.
- Voeg heilwolle toe aan de “teddy” kant, deze kant zit niet tegen het oor aan.
- Pers het kompres vervolgen stevig tussen je handen.
- Leg het uikompres op het aangedane oor, met de dunne kant richting de oorschelp.
- Bedek de hele oorschelp.
- Fixeer met een (wollen)sjaal of muts, of eventueel met een halswikkel.

Aandachtspunten:
- Laat minimaal 30 minuten zitten of in ieder geval zolang het prettig voelt.
- Herhalen mag tot 2 à 3x per dag, waar nodig.
- Bedek na de behandeling nog enkele uren met een doek/band/sjaal tegen tocht.
- Deze wikkel mag toegepast worden bij buisjes maar niet bij een loopoor.

Voor kinderen én volwassenen

Marianne Draaijer Luiten van Indewikkels.nlNu lijkt het misschien net alsof wikkelen alleen voor kinderen is. Maar niks is minder waar. Denk maar eens aan menstruatieklachten, wat zou een buikwikkel met kamille dan aangenaam zijn tegen de krampen. Een stevige hoest pak je aan met een borstwikkel en bijenwas in tijm. Wikkelen is voor de leeftijd van 0 tot 100+ en inzetbaar bij de meeste 'alledaagse' gezondheidsklachten.

Mocht je meer willen leren dan ben je welkom in deze groep op Facebook.

Warme groet,
Marianne - Wikkeldeskundige en orthomoleculair therapeut

www.indewikkels.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Waldorf Inspiration

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder