Heiligenachtenreis – Nacht 4

Opdracht voor 28 december:

Vriendschap

Heilige nachten 4Morgen mag je aan de slag gaan met ontmoeting en vriendschap. De mensen die we in ons leven tegen komen, kunnen soms een grote invloed hebben op onze levensweg. Dat begint al bij het gezin waarin je bent geboren, maar gaat verder in de ontmoetingen die je in het verdere leven hebt. Leerkrachten in je schooltijd, vrienden, liefdes, collega's, kennissen - zelfs mensen die het je lastig maken of de mensen met wie je een vluchtige ontmoeting hebt, kunnen van grote betekenis voor je zijn. Ze kunnen je een nieuwe richting op je levensweg geven, invloed hebben op de ontwikkelingen die je doormaakt, de keuzes die van belang voor je zijn en op wie jij bent.

Voor deze opdracht voor morgen kan je jezelf laten inspireren door de volgende vragen:
Welke mensen zijn belangrijk voor mij?  Welke vriendschappen doen mij goed? Welke contacten wil ik verdiepen? Wie geeft mij energie en helpt mij groeien? Welke ontmoetingen waren richtinggevend in mijn leven?

Je kan als je dat fijn vindt een lijstje maken met de mensen die in jouw leven van betekenis zijn geweest. Je kan de mensen met wie je echt contact wilt houden of met wie je het contact wil intensiveren omcirkelen. Je kan erbij schrijven waarom juist zij je zo dierbaar zijn en waarom zij jou positieve energie geven.

Dromen en kinderen

Terwijl ik zo bezig ben met het voorbereiden van dit programma met jullie, kijken af en toe mijn jonge zoons over mijn schouders mee. "Wat ben je aan het doen mam?" Ik heb ze verteld over dat ik een dromendagboek bijhoud en elke dag probeer te herinneren wat ik gedroomd heb. Dat vonden ze reuze interessant en nu willen ze meedoen. Ze mogen ook in mijn schrift werken door te tekenen over hun dromen. In de ochtend vertellen we elkaar onze dromen en daarna maken de jongens daar een vrije tekening van. Als dat nodig is zullen we er iets bij schrijven en als het klaar ik mag het in mama's dromenboek.

Ook als je grote kinderen in huis hebt, kan je ze al goed betrekken bij dit nachtenproject door met ze in gesprek te gaan of ze uit te nodigen zelf een schrift te maken. Eventueel kan je het verbale compleet loslaten en vooral kunstzinnig aan het werk gaan door te tekenen, boetseren of te schilderen. En doe dan gerust mee! Samen bezig zijn en elke dag iets moois creëren. Dat is goed voor onszelf en de liefdevolle verbinding met onze kinderen.

Goede nacht!

Audiobericht: