Heiligenachtenreis – Nacht 3

Opdracht voor 27 december:

Liefde

Heilige nachten Voor de derde opdracht mag je de aandacht richten op liefde. Lees vandaag de opdracht, print de tekst uit en neem de vragen over liefde mee in de nacht. Morgen ga je aan het werk in je boek. Bij deze opdracht is het heel fijn om eerst iets kunstzinnigs te doen. Misschien een tekening of schildering maken waar je bijvoorbeeld slechts met kleuren aan het werk gaat. Zonder er echt over na te denken probeer je (op een abstracte manier) liefde weer te geven. Wellicht ken je of vind je een mooie tekst, songtekst of gedicht over liefde die op deze pagina's over liefde zeker niet mag ontbreken. Als je wil kan je woorden geven aan of je laten inspireren door de volgende vragen:

Wat is liefde voor mij? Hoe geef ik liefde? Hoe ziet mijn liefde eruit voor mijzelf? Hoe ziet mijn liefde eruit voor mijn familie, mijn dierbaren en mijn medemens? Van wie houd ik? Hoe voel ik mijn liefde? Wie schenkt mij liefde? Wat maakt mijn hart warm? Ben ik in staat een ander onvoorwaardelijke liefde te geven? Kan ik mijzelf onvoorwaardelijk lief hebben?

Aan het werk

Als de thema’s confronterend voor je zijn, weet dan dat jij de keuze mag maken hoe diep je op de vragen in gaat. Misschien houd je het bij een kunstzinnige verwerking van de opdracht en misschien wordt het een compleet hoofdstuk met meerdere pagina's. Kies de vorm waar jij je goed bij voelt. Je boek hoeft ook niet perfect te zijn, het is een werkboek waar juist ook je zoektocht zichtbaar mag zijn. Deze opdrachten doe je niet voor mij of voor iemand anders. Je doet ze voor jezelf en dus mag je lief voor jezelf zijn.

Inspiratie

Liefde is de basis van alles. Wie zich geliefd voelt, heeft in het hart een soort levenskrachtenbron, waaruit elke dag de levensenergie kan vloeien. Liefde kunnen geven, is als het vullen van de tank van een ander met de broodnodige levensbrandstof. Maar om verstaanbaar uiting te geven aan onvoorwaardelijke liefde voor bijvoorbeeld onze kinderen en partner, is het interessant om kennis te maken met de verschillende soorten liefdestalen. Want die zijn er! Lees hier over De talen van liefde.

Liefde

Liefde is een kracht die verwarmt en geneest. Wie uit liefde handelt, heelt en helpt de ander. Wonderlijk genoeg schenkt de liefde niet alleen de ontvanger, maar ook de gever nieuwe levenskracht. Het is niet zo dat je naderhand pas merkt dat je je beter voelt. Het is een onmiddellijke, automatische reactie. Liefdeskrachten zijn levenskrachten. Liefde is dus onlosmakelijk verbonden met onze vitaliteit en levenshouding. Daarin liggen onze gezondheid en ons geluk opgeslagen.

Jet Nijhuis

Slaap goed en tot morgen!

Audiobericht: