Heiligenachtenreis – Nacht 5

Opdracht voor 29 december:

Oplossen

Heilige Nachten nacht 5Vandaag heb ik weer een pittige opdracht voor morgen voor je. Kijk zelf hoe diep je in deze opdracht wil duiken. In deze heilige nachten neem ik jullie in een sneltreinvaart mee langs een hoop intensieve thema's. Je kan nu ook een klein beginnetje maken met deze 12 nachten thema's en verder aan het werk gaan en verdiepen in de komende 12 maanden. Loop je vast, schroom dan niet mij even om hulp te vragen.

Bij de opdracht voor morgen wil ik je vragen of je durft te kijken naar oude blokkades en daarnaast of je jezelf de vraag kan stellen of die blokkades op te lossen zijn? Zijn er obstakels uit het (recente of verre) verleden die je in de weg zitten om verder te kunnen groeien? Zit er iets in je persoonlijke, relationele of opvoedkundige rugzak wat er nodig eens uit moet omdat het je tot last is? Heb je de moed om innerlijke conflicten aan te gaan en te zoeken naar oplossingen? Heb je de moed conflicten met anderen in de ogen te kijken en op te lossen? Is het tijd om (drastische) beslissingen te nemen? Kan je en wil je vergeven?

Regen en zonneschijn

Aan de slag gaan met dit thema kan natuurlijk op verschillende manieren. Je kan bij het kunstzinnige blijven door bijvoorbeeld een tegenstelling of overgang te creëren, te tekenen of te schilderen - bijvoorbeeld van gesloten naar open of van donker naar licht. Ik stel mij persoonlijk een onweersbui voor die overgaat in stralende zonneschijn. Onderaan deze tekst vind je een linkje naar een versje voor kinderen dat voor mij symbool staat voor de transformatie van chaos naar orde. Letterlijk gebruikte ik dit als juf in de klas om rust en concentratie te creëren als het mij te druk was.

Durf je een stap verder te gaan, dan kan je woorden of korte zinnen verzamelen van punten in jouw leven die nog om oplossingen vragen. Sinds ik de eer heb via deze weg mensen te mogen begeleiden, is het me nog duidelijker geworden dat iedereen rondloopt met obstakels, innerlijke conflicten en dat in bijna elke familie een spreekwoordelijk lijk in de kast te vinden is. Niets om je voor te schamen dus, zo is het leven. De pracht van de mensheid ligt niet in mens zijn, maar in menselijk zijn. Wel goed om af en toe de tijd te nemen om alle facetten van onze menselijkheid onder ogen te durven zien. Ook de blokkades! Het oplossen, loslaten of vergeven is o zo lastig, maar werken o zo gezondmakend op heel veel lagen.

Voor mij werkte het goed om de woorden en zinnen aan de onweerskant te verbinden met oplossingen aan de zonkant. Sommige punten vragen berusting, de andere punten vragen actie. Wat kan jij doen om obstakels op te ruimen? En hoe werkt het omgaan met dit thema voor jou het beste? Geeft deze heilige nachtentijd je een zetje in de richting van berusting, loslaten, oplossen of vergeving?

Ik wens je een heerlijke nacht! Tot morgen.

Audiobericht:

Handgebarenspel: Regen en zon