Heiligenachtenreis – Nacht 2

Opdracht voor 26 december:

Wie ben ik?

Heilige Nachten programmaVoor de tweede opdracht kijk je niet meer naar je wortels en je eigen verleden, maar naar het heden. Deze opdracht mag je weer mee in de nacht nemen. Morgen neem je een (dubbele) bladzijde voor je in je boek en schrijf je in het midden je naam op. Misschien zorg je dat je naam echt goed zichtbaar is zo in het midden en wellicht extra mooi verzorgd. Om je naam heen schrijf je, bijvoorbeeld in steekwoorden, wie jij bent. Je kan natuurlijk er ook kleine plaatjes bij tekenen of fotootjes bij inplakken, afhankelijk van je tijd en de energie die je morgen aan jezelf wil geven.

Stel jezelf de vragen:
Wat zijn mijn rollen op dit moment in het leven? Wat hoort nu echt bij mij? Wat zijn de dingen die mij gelukkig maken? Wat of wie is mijn inspiratiebron? Wat of wie leidt mij? Wat maakt mijn innerlijke leidraad sterker?

Als je zo naar jezelf kijkt, probeer je je echt alleen te richten op het positieve. Kijk eens in de spiegel, gewoon neutraal zonder die kritische blik. Zie jezelf! Misschien vraag je je partner om in een paar woorden jou iets te vertellen of iets in jouw schrijft op te schrijven over jou. Niet een brief vol complimenten, maar gewoon dat wat jou, tot de unieke jij maakt. Je kan ook een brief aan jezelf schrijven over wie jij bent. Als je je boek dan later weer eens oppakt, heb je weer opnieuw een kleine ontmoeting met jezelf.

Nare dromen

Soms kan het voorkomen dat je slechte dromen hebt, ook die horen er natuurlijk bij. Zo vertelde iemand mij dat ze juist in deze nachten opeens droomde over een verkrachting en droomde ik zelf afgelopen week dat mijn man vreemd ging. Help! Waarom droom ik zoiets naars? Het kan natuurlijk zijn dat je iets te verwerken hebt uit het verleden, waarmee je nog in je dromen geconfronteerd wordt. Maar meestal hoef je de gebeurtenissen in je droom niet letterlijk te nemen.

Afstand nemen

In mijn geval verklaar ik het zo. Mijn moeder is overleden toen ik jong was en daaruit is een flinke (onbewuste) verlatingsangst ontstaan. Mijn man gaat niet vreemd, maar omdat hij mij zo dierbaar is, zie ik de droom zo dat ik toch altijd nog die angst in mij heb om verlaten te worden. Dat is dus een thema waar ik mee aan het werk mag.

Kijk naar het gevoel achter de gebeurtenis. Misschien voel je je machteloos of heb je het gevoel dat iemand anders teveel invloed op je uitoefent waardoor je niet jezelf kan zijn. Is de ander in je droom iemand met wie je het momenteel of in het verleden moeilijk hebt gehad? Door zo naar mijn droom te kijken kan je het in een perspectief plaatsen en kan je verder aan het werk op jouw levensweg.

Om de narigheid een beetje van je af te schudden is het fijn om het op te schrijven en vervolgens van je af te schudden door even een frisse neus te halen of te gaan sporten. Op een later moment kan je dan op een afstandje en een meer analytische manier kijken naar of je kan begrijpen wat de droom jou eigenlijk wilde vertellen.

Licht en luchtigheid

Stel geen te hoge eisen aan jezelf. Teveel druk kan ervoor zorgen dat het niet lukt de volle 12 nachten te volbrengen. Zorg dat het krampachtig je dromen vasthouden je niet uit de slaap houdt. Goed kunnen slapen is (met kleine kinderen die je al genoeg wakker houden) heel belangrijk. Ben vergevingsgezind naar jezelf als het eens een dagje niet zo goed lukt of als je de opdracht alleen in gedachte doet. Wellicht komt het later alsnog op papier. Laat ook luchtigheid en licht toe in dit traject  waar jij mee aan de slag bent gegaan.

 Slaap goed na deze eerste kerstdag!

Audiobericht: