Heiligenachtenreis – Nacht 1

Opdracht voor 25 december:

Mijn wortels

De allereerste opdracht van deze nachtelijke reis gaat over jouw basis. Deze opdracht ontvang je vandaag op 24 december en mag je lezen en meenemen in de nacht. Morgen, op 25 december ga je dus pas aan de slag in je nachtenboekje met deze opdracht en laat je je inspireren door de volgende vragen:

Wat zijn jouw wortels?Heilige Nachten
Waar zijn je wortels?
Waar kom je vandaan?
Wie waren je voorouders?
Wat verbindt jouw basis met jezelf?
In hoeverre ben je nog verbonden met die wortels?
Zijn er dingen uit jouw basis waar je afstand van wil nemen?
Wat van jouw wortels maakt je trots en wil je in jou verder laten groeien?

Bekijk zelf welke manier je het prettig vindt om met de vragen bezig te zijn en hoe je ze wilt beantwoorden. Wil je meteen gaan schrijven of begin je eerst met een kunstzinnige activiteit die je helpt bij de wortels en op woorden te komen? Schrijf je een vloeiende tekst of maak je een lijst steekwoorden? Het is fijn om te beginnen bij je ouders en voorouders en daarna over te gaan naar hoe jij bent opgegroeid. Wat weet je van jouw basis? Wat zou je nog eens nader moeten onderzoeken?

Ik raad je aan deze opdracht te beluisteren of te lezen totdat je de opdracht goed weet. Je kunt deze teksten ook uitprinten en in je schrift erbij plakken. Zorg er in ieder geval voor dat je morgen, tijdens het maken van de opdracht geen digitale afleiding meer hebt zodat het je lukt om echt op jou en de opdracht te focussen.

Dromen

Vergeet niet in de ochtend als allereerste kort stil te staan bij je dromen. Schrijf op wat je je nog herinnert, wie je tegenkwam, wat er gebeurde, wat jij te doen had en wat jouw stemming was in de droom en je stemming nu bij het wakker worden. Schrijf het ook op als je niets kan herinneren. Als je het lastig vindt je dromen te onthouden of om de droom op papier te formuleren, kun je je droom ook even inspreken op je telefoon. Elke glimp van je droom is belangrijk en de moeite waard om opgeschreven te worden. En let ook eens of je met een bepaald gevoel of plan wakker wordt. Misschien begrijp je pas later als je terugkijkt wat deze droom of behoefte tot actie je wilde vertellen.

Een goede kerstnacht gewenst!

Leestip: Zo vieren wij kerstmis

Audiobericht: