Voorbereiden

Op deze pagina zul je alles vinden dat je nodig hebt om aan onze reis te beginnen.

We gaan bijna beginnen

12 Heilige NachtenDe 12 nachten die doorgaans vanaf de kerstnacht tot de viering van Driekoningen op 6 januari worden beleefd, zijn bijzondere, magische nachten. Met noemt ze ook wel de 12 heilige (wie)rooknachten. Maar nog voordat de kerk de nacht van 24 op 25 december als geboortedatum van Christus vastlegde, vierde men de geboorte van het licht tijdens de winterzonnewende. Om die reden nemen wij dat moment als startpunt van onze maanden & zintuigenreis.

Het is een belangrijk moment in het jaar dat ook wel de tijd tussen de tijd wordt genoemd. Men rekende vroeger in maan-maanden, die 29,5 dagen duurden. Aan het einde van het jaar bleef daardoor tijd over om gelijk met het zonnejaar van 365 dagen te komen. Oorspronkelijk kregen deze ruim elf dagen en 12 nachten geen datum. Wanneer de 12 nachten beginnen is discutabel. Veel mensen kiezen voor de tijd tussen Kerstmis en Driekoningen, waardoor het eigenlijk 12 nachten plus de heilige kerstnacht of Driekoningen nacht zijn. Anderen kiezen voor de nachten vanaf de langste nacht van het jaar (20/21 december) tot oud & nieuw. Dat zijn de niet gekerstende 11 dagen en 12 nachten.

Het zonlicht is nog maar zwak, het is lang donker en het voelt alsof de tijd stil staat. Het wachten is op het moment dat het ‘zonnerad’ weer gaat draaien en we opgelucht kunnen ademhalen dat het licht weer in kracht toeneemt. De grens tussen de materiële en immateriële wereld is dun. Oude volkeren voelden de geestelijke wereld en dus ook hun overleden dierbaren in deze tijd van het jaar dichtbij. Het leven stond stil en alles wat op aarde draaide moest stilstaan om ongeluk te voorkomen.

De mens van deze tijd is door het elektrische licht en het hebben van de klok niet meer zo aangewezen op dit keerpunt in het jaar. Stel je voor dat je in de ochtend niet even dat lichtknopje zou kunnen indrukken! We leven in een tijd waar alles (bijna) altijd doordraait. En toch is fijn om juist nu in onze levens waar het altijd druk is en stress op de loer ligt, zo goed mogelijk proberen het werk neer te leggen, stil te staan en te reflecteren. Zo kun je je voorbereiden op het nieuwe jaar en wellicht voel ook jij dan die andere - geestelijke -wereld dichterbij.

Dit heb je nodig

12 sterrennachtenVanaf 25 december tot 5 januari krijg je elke dag een berichtje van mij waarmee je aan het werk mag gaan. Elke dag krijg je een linkje naar een YouTube video waar Maaike je zal laten zien hoe je een ster maakt - elke dag een nieuw project voor jouw groeiende sterrenhemel op het raam. Daarbij zal ik je elke keer inspiratie sturen over de sterren. Natuurlijk is er genoeg ruimte voor je eigen creativiteit! Wij geven slechts ideeën die je zelf naar eigen voorstelling kan omzetten. Om aan het werk te kunnen gaan, heb je wel een aantal dingen nodig.

1. Vouwblaadjes
Wij gebruiken tijden de 12 sterrennachten het volgende materiaal en raden je aan dat aan te schaffen:
1 x pakketje met 100 vel regenboogkleuren vliegerpapier
1 x een pakketje met vouwpapiertjes in de kleuren rood, oranje en geel

Het goede nieuws is dat je niet zelf hoeft te zoeken, we hebben namelijk een hele fijne samenwerking met Aurora van Pippiluna. Doorgaans vind je Pippiluna op markten en als pop-up inclusieve waldorfwinkel in vrijescholen, maar speciaal voor ons kan je de materialen voor de 12 sterrennachten online bij haar bestellen. Je kan daarbij kiezen voor een basispakketje of het extra leuke, luxe pakketje als cadeautje aan jezelf. Kom je even kijken?

Ga HIER naar de instagrampagina van Pippiluna. Via een persoonlijk berichtje kan je de bestelling doen. Je kan ook direct een mailtje sturen via haar contactformulier.

2. Knutselspullen
We gaan er vanuit dat je schaar, lijm en een lineaal of geodriehoek in huis hebt.

3. Schrijfspullen
Mocht je het leuk vinden dan kan je natuurlijk ook een dromenboekje bijhouden. Daarvoor is het fijn om een dagboekje te hebben, prettig schrijfmateriaal en als je het leuk vind nog oude tijdschriften om leuke plaatjes of quotes erbij te plakken. Het is zo waardevol om na afloop van de heilige nachten een naslagwerk te hebben wat je in de kast zet om te bewaren – iets waar je graag in terug kijkt en waar je elke keer weer opnieuw door geïnspireerd raakt.

4. Een kaars
Meedoen aan dit programma betekent tijd in jezelf investeren. Om die reden is het fijn om een kaars te kopen die je elke keer aan mag steken als jij aan het werk gaat. Als je van mediteren houdt, kan het ook fijn zijn om voor of na afloop van de opdracht een kaarsmeditatie te doen. Kijken in de vlammen en even ruimte maken in je hoofd kan helpen te ontspannen.

Een fijne voorbereiding!