Nacht 9 – oktober

Opdracht voor 28 december:

September

September Heilige NachtenIn september is nog duidelijk het getal 7 te horen, september was oorspronkelijk de zevende maand van het jaar.

September, een echte nazomermaand, kenmerkt zich door de overgang van de zomer naar de herfst. Eind september wordt het grote oogstfeest (in de van oudsher christelijke cultuur in Nederland ter ere van aartsengel Michael) gevierd. Het is de maand die ons uitnodigt om te reflecteren - om te kijken wat jouw oogst is. We vieren uitbundig het leven en wat de aarde ons heeft geschonken en we staan stil bij het feit dat de nachten weer langer worden dan de dagen.

Aarde droeg het in haar schoot, zonlicht bracht het rijp en groot. Zon en aarde die ons dit schenken, wij willen dankbaar aan u denken.

Voor morgenochtend mag je eerst tijd maken voor je morgenpost. Mijn dromen zijn het meest levendig als ik zonder (kinder)wekker wakker mag worden en direct een paar steekwoorden inspreek of opschrijf. Lukt het jou om je dromen vast te houden? Je mag na het openen van de post uit de nacht ook even stilstaan bij september.

Gehoorszin

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de gehoorszin. Wellicht neem je tijd om de oefening te doen voor het slapengaan.

Audiobericht:

 

Met onze oren nemen we verschillende soorten geluiden waar. We horen geluiden in onszelf, we horen dagelijkse geluiden zoals het tikken van de regen en de wind die ruist door de bomen. We horen ook muziek wat uit verschillende klanken bestaat en we horen mensen die spreken. We horen de geluidssterkte, de toonhoogte, de ‘kleur’ of stemming van dat wat we horen en de afstand tot het geluid. Doordat onze oren aan de zijkant van ons hoofd zitten, kunnen we geluiden rondom ons waarnemen.

Werkelijk luisteren is een sociale activiteit, je moet er zelf even voor stil zijn en je focus verleggen op het andere. Je ogen kunnen daarbij helpen om je gehoorsaandacht te richten. Als je naar een orkest luistert en je wil de trombone horen, dan helpt het om ook naar de trombone te kijken.

Oefeningen:

1. Luister als je in de avond in bed ligt naar de geluiden die je kan waarnemen. Luister naar wat je in jezelf hoort, luister wat dichtbij te horen is en probeer steeds verder van je vandaan te luister.
2. Ga eens in een heel drukke omgeving zitten of staan en probeer ongefilterd waar te nemen als een baby. Probeer niets met de geluiden te doen, alleen maar te luisteren.

Een goede nacht gewenst! ✨
Eveline