Nacht 8 – augustus

Opdracht voor 27 december:

Augustus

augustus Heilige NachtenAugustus is de eerste oogstmaand, ook wel zomeroogstmaand genoemd. Al het graan staat goudgeel in de hitte die augustus kan meebrengen: tijd om de ‘wagens aan te spannen’ en het goud naar binnen te halen. Hoor je de roep om weer naar binnen te gaan, weer terug te komen van je uitvliegen, te kijken naar je oogst en weer te focussen op nieuwe stappen van jouw levensweg?

Augustus heette oorspronkelijk sectilis/sextilis ofwel de zesde maand. Later werd de maand vernoemd naar keizer Augustus ‘de verhevene’ en de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Hij haalde in deze maand zijn belangrijkste overwinningen en werd in augustus consul.

Morgenochtend kan je in je nacht-dagboekje iets over je dromen schrijven. Lukt het om ook even stil te staan bij augustus? Wat gebeurde er het afgelopen jaar in deze maand, wat betekent deze maand voor jou en wat mag er komend jaar gebeuren?

Temperatuurszin

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de temperatuurszin. Wellicht neem je tijd om de oefening te doen voor het slapengaan.

 

De temperatuurzin geeft je de mogelijkheid om de temperatuur van je omgeving of een voorwerp waar te nemen. De temperatuurzin en de tastzin zitten op de hele huid. Maar waar de tastzin alleen een plaatselijke aanraking voelt, is de temperatuurzin afhankelijk van je eigen temperatuur en aan hoe groot de oppervlakte is die in contact komt met de warmte of kou. Een teen in het water geeft je brein nauwelijks informatie over minimale verschillen in temperatuur, terwijl een heel lichaam in het water wel degelijk voelt of het 0,5 graden warmer of kouder is.
Waargenomen temperatuur raakt je niet alleen op de huid, maar het doordringt de huid ook. Het staat in direct verband met je eigen temperatuur en welbehagen, dus wat je aan warmte of kou voelt, is een relatieve temperatuur. Kou laat stilstaan, warmte zet in beweging. Een fysiek-, maar ook psychisch gevoel van warmte zijn een eerste levensbehoefte.

Oefeningen:

1. Vul een bad met water dat een beetje aan de koude kant is. Ga in het bad zitten en laat nu warm water uit de kraan erbij lopen. Voel wat het met je doet als het warme water om je heen komt.

2. Vul 2 bakken met water waarvan de ene bak gevuld is met ietsje kouder water. Steek eerst alleen een vingertop in de ene bak en daarna in de andere bak. Voel je verschil? Steek nu de hele vinger in het water. Merk je nu verschil? Steek steeds meer van je lichaam in het water en ervaar wanneer de gevoelde verschillen steeds groter worden.

Ik wens je een dromenrijke nacht ✨
Eveline