Nacht 10 – oktober

Opdracht voor 29 december:

Oktober

oktober Heilige NachtenDe naam oktober komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Er is een Romeinse keizer geweest die geprobeerd heeft de maand naar zichzelf te vernoemen, maar dat is niet langdurig gelukt. Oktober korte de mensen lange tijd af als 8ber. Het is in de volksmond de wijnmaand - ik noem het zelf graag de herfstmaand.

‘Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud.’ ‘maar is hij nat en koel, 't is van een zachte winter 't voorgevoel.’

Met oktober is de herfst echt begonnen. Oktober laat de opgeslagen warmte van de zomer in de blaadjes nog 1 keer zien, het bos glanst als van goud als de lage zonnestralen door de bomen de grond aanraken. Oktober kan ook woest en wild zijn, ons gemoed wordt uitgedaagd door flinke najaarsstormen en neerslaande regenbuien. Je voelt aan alles dat er schoon schip gemaakt moet worden, de balans moet worden opgemaakt en de oogst naar binnen gehaald. De energie van Moeder Aarde roept alle levenskrachten (wortelkindjes) weer bij zich.

Wanneer lukt het jou om tijd te maken voor het opschrijven van je dromen? Schrijf jij de post uit de nacht direct op of komt dat pas later op de dag? En dan is ook oktober aan de beurt. Wat gebeurde er afgelopen oktober, is er iets dat je meteen paraat hebt of ga je langs je foto’s om je herinnering te helpen? En wat betekent oktober voor jou? Is mijn beeld kloppend voor jou? Wat zal oktober het komende jaar gaan brengen?

Spraakzin

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de spraakzin. Wellicht neem je tijd om de oefening te doen voor het slapengaan.

Audiobericht:

 

Met de spraakzin neem je gesproken taal waar. Waar het oor de akoestische klanken hoort, neemt de spraakzin ook de gedachten, de oordelen, de ervaringen van de andere persoon achter de woorden waar. In het ritme, in de intonatie, in de klankkleur hoor je meer dan alleen de inhoud van gesproken woorden. Met de spraakzin luister je achter de woorden en neem je dus een stuk van het innerlijk van de ander waar.

Oefening: Probeer eens na een gesprek met iemand na te gaan wat deze persoon je nog meer heeft gezegd dan de woorden die hij heeft uitgesproken. Zat er achter de woorden een stemming, een mening of een overtuiging?

Een hele fijne avond en slaap zacht! ✨
Eveline