Nacht 7 – juli

Nacht 7

Opdracht voor 26 december:

Juli

juli Heilige NachtenJuli is voor mij de maand van het zinderen en als ik mijn ogen sluit zie ik het strand of uitgestrekte velden met een slingerende weg in het landschap waarboven je de lucht ziet trillen van de hitte.

De legendarische Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar gaf in het jaar 44 voor Christus zijn eigen naam aan zijn geboortemaand. De maand heette oorspronkelijk quintilis, oftewel ‘vijfde’, omdat oorspronkelijk de eerste maand van het jaar de maand maart was, dus juli de vijfde.

Juli is voor mij echt een zomermaand, de tijd van zomervakantie en geen binnenwerk. Veel naar buiten: buiten eten, buiten wandelen, buiten slapen, zoveel mogelijk zwemmen in ons meertje om de hoek en wellicht op reis de wereld in. Ik maak mijn wereld groot en ik geniet van de warmte en de ontspannen ruimte die ik om mij heen voel. Niet te veel nadenken, maar gaan - voor inademing sluit ik nog even mijn oren en ogen. Ik ben in het nu.

Morgenochtend kan je in je nacht-dagboekje iets over je dromen schrijven en wellicht lukt het je om stil te staan bij de maand juli. Wat gebeurde er het afgelopen jaar in deze maand, wat betekent deze maand voor jou en wat mag er komend jaar zomeren en zinderen?

Zien

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over het zien. Lukt het je om de oefening te doen voor het slapengaan? HIER vind je linkje waarover ik vertel in de audio.

Audiobericht:

 

De ogen zijn de enige zintuigen die we ook werkelijk kunnen waarnemen. De ogen als zintuig kunnen alleen kleuren en de hoeveelheid licht waarnemen. Door de inmenging van bewegingszin en evenwichtszin, zien we ook vormen, verhoudingen en bewegingen.
Behalve het enkel waarnemen van iets, wekt het zien van kleuren ook een bepaalde stemming op. Rood is bijvoorbeeld een levendige, krachtige kleur, geel maakt vrolijk en groen werkt rustgevend. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van kleuren effect heeft op de gezondheid.

Oefening: Doe hier ene paar leuke oogtestjes.

Een fijne avond nog deze kerstdag en goede nacht! ✨
Eveline