Nacht 6 – juni

Nacht 6

Opdracht voor 25 december:

Juni

Juni Heilige nachtenDe 6e maand van het jaar is juni. Juni, de maand van de zomerzonnewende en het toppunt van uitademing in de cyclus van het jaar. Juni is het keerpunt op de schommel - het hoogste punt waarna onomkeerbaar een verandering nodig is. Vanaf 21 juni wordt de lengte van het zonlicht op de dagen weer korter, we leven weer inademend toe naar het kerstpunt.

Juni is vernoemd naar Juno, de beschermgodin van de vrouw, het huwelijk en de geboorte - ook een moedermaand dus net als mei.

Voor mij persoonlijk is het meer de midzomermaand. De maand van manifesteren, nog even dát de wereld in brengen wat je te geven hebt, voor dat we de zomervakantie in gaan en op weg gaan naar de herfst.
De uitdaging deze maand is meebewegen met de krachtige levenskrachten energie, zonder de regie te verliezen. Het is een beetje oppassen geblazen 😊 Rondom de winterzonnewende ligt de zwaarte op de loer; de materialistische, naar de aarde trekkende neiging die zelfs tot een flinke winterblues kan zorgen.
Daartegenover staat in de zomer juist het gevaar op losbolligheid; de zweverige, zelfingenomen ruimte innemende neiging. Teveel doorslaan in de in- of uitademing zorgt voor ongezonde spanning of leeglopen, waardoor het moeilijker is gefocust te blijven op je levenspad.

Morgenochtend kan je in je nacht-dagboekje iets over je dromen schrijven en wellicht lukt het je om stil te staan bij de maand juni. Wat gebeurde er het afgelopen jaar in deze maand, wat betekent deze maand voor jou en wat wil je komend jaar in de wereld zetten?

Smaakzin

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de smaakzin. Wellicht neem je tijd om de oefening te doen voor het slapengaan.

Audiobericht:

 

Je smaakzintuig zit op je tong en achterin je mondholte. Met de smaakzin proef je de dingen die in je mond komen. Je smaak- en je reukzin werken veel samen. Zonder de geur zou je alleen zoet, zuur, zout, bitter en umami proeven (vetsmaak wordt tegenwoordig als 6de smaak genoemd). Elke smaak heeft een apart plekje op de tong. Kinderen hebben nog een zeer gevoelige smaakzin en verdragen behalve zoet vaak niet goed de andere smaken. Door de geurzin hebben we secundaire smaken, die ervoor zorgen dat we een veel rijker smakenpakket hebben.

Oefening: Doe je ogen dicht en laat iemand je verschillende smaken proeven. Beschrijf wat je waar proeft. Wat is het verschil als je dezelfde dingen proeft met je neus dicht?

Slaap goed deze nacht! ✨
Eveline