Heiligenachtenreis – Nacht 7

Opdracht voor 31 december:

Voorbereiden

Heilige NachtenMorgen is het dan zover, morgen is de laatste dag van het jaar 2023. Hoe was dit afgelopen jaar voor jou? Had je de wind in de rug of moe(s)t je veel stormen doorstaan.

"What's the best thing you've learned about storms?" That they end, said the horse."

Bij ons thuis creëren we tijd voor de fijne tradities die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Van samen oliebollen bakken, spelletjes spelen, onder de kerstboom slapen, in de koude badkuip springen tot een wensontbijt. We hebben ook graag een grote pot in huis staan waarin we gedurende het jaar kleine briefjes verzamelen van mooie dingen die we willen onthouden. In de pot komen herinneringen aan leuke gebeurtenissen, kaartjes van museumbezoekjes, visitekaartjes, leuke uitjes, werkjes of uitspraken van de kinderen en mooie teksten van anderen die ons inspireerden. Op oudejaarsdag is het een groot feest om onder het genot van lekkere drankjes en hapjes terug te kijken op de mooie herinneringen van het afgelopen jaar.

Als het mij lukt, schrijf ik ook een brief aan mezelf met mijn plannen en mijn wensen voor het komende jaar. De brief gaat bij de kerstversiering in de doos en mag pas volgend jaar weer geopend. En dat brengt mij bij de opdracht die ik je graag als inspiratie voor morgen wil meegeven. Want durf je al een beetje vooruit te kijken? Verheug je je op het nieuwe jaar dat voor je ligt - die schone lei voor jou? Wat zal er in het toekomende jaar voor jouw weggelegd zijn? Neem deze gedachten mee de nacht in en kijk morgen eens iets langer in de vlam van je kaarsje. Komen er al wensen en plannen in je naar boven geborreld waar je echt warm van wordt?

Je kunt je laten inspireren door de volgende vragen:
Wat wens ik mij? Welke doelen wil ik bereiken? Welke weg wil ik voortzetten? Waar zoek ik nieuwe wegen? Misschien lukt het je om naast het verwoorden of verbeelden van je wensen ook al voorzichtig te kijken op welke manier je je doel zou kunnen verwezenlijken. Wat heb je nodig? Kun je misschien een stappenplan maken? Wat kan je in het komende jaar al actief en praktisch doen en wat zijn dromen en plannen voor de lange termijn?

Herder en koningen

We zijn inmiddels op de helft van de heilige nachten. En de overgang van het oude naar het nieuwe jaar kenmerkt ook een overgang in deze bijzondere nachten. De eerste 7 nachten voor de jaarwisseling worden ook wel de herdersnachten genoemd. De tijd zo kort na kerstmis is nog vol van de kerstwarmte en gezelligheid net als eigenlijk de herders zijn - gezellige, jolige, goede lui. Het zijn de nachten die in het teken staan van het hart. De nachten na de jaarwisseling zou je de koningsnachten kunnen noemen. De insteek verandert, de weg is niet vanuit het hart, maar vanuit het hoofd. Je kijkt naar de toekomst - verwachtingsvol naar het jaar wat voor je ligt. Je hebt misschien behoefte aan overzicht, doelstellingen en nieuwe plannen.

Het is een hele klus om nu nog vol te blijven houden om de opdrachten van deze 12 heilige nachten te volbrengen. Maar denk eraan wat een ongelooflijk trots en licht gevoel het geeft als het je wel lukt. Misschien ben je niet precies op 6 januari klaar, maar dat geeft niet. Laat het schrift op tafel liggen zodat het je herinnert om door te blijven werken en daag jezelf uit echt vol te houden tot 12 nachten volbracht zijn.

Goede laatste nacht in dit jaar 2023!

Audiobericht: