Nacht 5 – mei

Opdracht voor 24 december:

Mei

Mei Heilige NachtenMei is vernoemd naar Maia, die in de Romeinse mythologie de moedergod van Mercurius is. Is het niet mooi dat deze moedermaand - deze maand van verbondenheid en bevruchting samenvalt met de kerstnacht? Ik vertelde al tijdens de livestream dat de geboorte van kerstmis geen aardse geboorte is, maar eigenlijk een geestgeboorte. De geboorte van de eerste kiem van het nieuwe leven - het keerpunt in de nachtelijke reis na het sterven om weer terug te keren naar een nieuw leven op aarde. In de fysieke, aardse vertaling van deze kiemgeboorte kunnen we spreken van de bevruchting. Mei: we vieren het huwelijk tussen hemel en aarde en dansen om de meiboom als oersymbool van de bevruchting.

Voor mij is mei de maand een uitnodiging om mijzelf en de wereld te laten zien wie ik werkelijk ben. Zichtbaar worden is een spannend proces, net als het durven uitspreken waar je voor staat en waarin je geloofd. In ons mensen schuilt een grote angst voor afkeuring, afwijzing en sociale uitsluiting. We willen zo graag geaccepteerd worden, dat we ons maar al te graag conformeren aan de sociale normen. Maar zoals de pinksterroos ervoor kiest om een roos zonder doornen te zijn en een vlijtige bij geen olifant is, zo mogen ook wij zijn wie we werkelijk zijn en dát de wereld laten zien. Wellicht mag in mei de basis worden gelegd voor die durf naar buiten toe, zodat we in juni allemaal samen kunnen komen in alle kleuren die we rijk zijn....

Morgenochtend kan je in je nacht-dagboekje iets over je dromen schrijven en wellicht lukt het je om stil te staan bij de maand mei. Wat gebeurde er het afgelopen jaar in deze maand, wat betekent deze maand voor jou en wat ligt er komend jaar in het verschiet?

Reukzin

Ik vertel je in onderstaand audiobericht iets over de reukzin. Wellicht neem je tijd om de oefening te doen voor het slapengaan.

Audiobericht:

 

Geuren neem je waar via de neus. Mensen kunnen een hele hoop verschillende geuren onderscheiden, die we direct classificeren in bijvoorbeeld lekker of niet lekker. Naast de standaard geuren, kunnen we ook iemands gemoedstoestand (angst) onbewust ruiken. Geuren zijn sterk verbonden met herinneringen.
In vergelijking met dieren is ons menselijke reukvermogen erg onderontwikkeld. Doordat mensen niet zo goed kunnen ruiken, oordelen we minder instinctief dan bijvoorbeeld een hond dat doet.

Oefening: Ga naar een plek in de natuur of ga naar de keuken en ruik aan verschillende dingen. Onderzoek of je geuren ook zonder oordeel kan ruiken.

Ik wens je een fijne kerstavond en bijzondere geschenken uit de kerstnacht. ✨
Eveline