Nacht 12 – december

Opdracht voor 31 december:

December

december heilige nachtenDeze oorspronkelijk 10de maand van het jaar (decem betekent tiende in het latijn) was altijd al de laatste maand van het jaar. Het was het eind voordat de stille wintertijd begon en pas in maart ging het leven op het land weer van start. In de volksmond heette december de wintermaand, het is de maand waar de herfsttijd over gaat in de winter. December kenmerkt zich door de winterzonnewende en die midwinternacht is van grote betekenis in onze levens. De midwinternacht brengt ons elk jaar opnieuw de lichtgeboorte en is sterk verbonden met onze nachtelijke reis die we elke nacht van ons leven maken, elk jaar en elk leven. De nachtelijke reis na het leven zou je kunnen verbinden met de incarnatiegedachte en de impuls voor een nieuw leven op aarde.

In de weken voor dit midwinterpunt beleven we de tijd van verwachting - in de adventstijd groeit het innerlijke licht en creëren we in ons een schaal van rust en stilte om de nieuwe impuls te kunnen horen en voelen voor een nieuwe dag en een een nieuw aardejaar.

Wat zijn jouw wensen dit jaar? Welke richting stuurt jouw wilskracht jou dit jaar?

Ikzin

Bij dit bericht ontvang je de audioboodschap over de ik-zin. Het zintuig wat zo sterk is verbonden met de levenspaden van ons mensen. 

 Audiobericht:

 

De ik-zin is het zintuig dat zich richt op de individualiteit van een ander. Het is een moeilijk zintuig, juist in deze, erg op onszelf gerichte tijd. Want om je echt in de persoonlijkheid van de ander te kunnen verplaatsen, moet je jezelf aan de kant zetten en compleet loskomen. Los van wie jij bent met je eigen gewoontes en emoties en los van de gewoontes en emoties van de ander. Om iemand goed te leren kennen is het nodig dat je een stukje van de ander in jou toe laat. En dát is helemaal niet zo eenvoudig. Als je verliefd bent is het makkelijker, je kan je zelfs zo verliezen in een ander dat je een klein beetje de ander wordt. Er is altijd een moment van antipathie nodig om weer op afstand en in jezelf te komen.

De individualiteit van een ander is het beste waar te nemen in de ogen van de ander. In het alledaagse contact is het daarom ook niet mogelijk en niet wenselijk om iemand te lang aan te kijken. Aankijken betekent het verdiepen in de ander, met het wegkijken kom je weer terug bij je zelf. Ook met het handenschudden voel je even de persoonlijkheid van een ander. Tussen de ogen of de handen ontstaat een intensieve ontmoeting van twee individuen. Naast de blik in de ogen en de handdruk kan je iemands persoonlijkheid leren kennen in de lichaamshouding, de lichaamsbewegingen, in de stem en in de persoonlijke gedachtengangen.

Oefeningen:

1. Kijk iemand lang aan in de ogen. Zie jij werkelijk de ander en wanneer wordt het ongemakkelijk?
2. Let eens op een verjaardagsfeestje, werkmeeting, familiedag extra op hoe mensen op jou overkomen door middel van hun handdruk, hun lichaamshouding en de stem.

Afronding

Hiermee komen we ook op het einde van onze maanden- en zintuigenreis. Hartelijk dank voor je stille of actieve meedoen. Ik hoop dat je er een mooie tijd van hebt kunnen maken en er veel mocht ontstaan in je schriftje, maar hopelijk vooral ook in je hart en je gedachte. Mocht je nog niet helemaal klaar zijn met de reis, is dat natuurlijk niet erg. Je kan de komende tijd wellicht wat tijd maken om nog gaatjes te vullen of je extra te verdiepen in de materie.

Ik wens je een heerlijke oudejaarsavond, een fijne nacht en natuurlijk een nieuwjaarsfontein vol inspiratie voor het nieuwe jaar dat voor je ligt.

✨ Lieve groet, Eveline

Ps. Ik zou het ongelooflijk waarderen om een beetje feedback te mogen ontvangen persoonlijk of openbaar (dat kan onderaan deze pagina). Ik hoor graag wat je er van vond, op welke manier je iets hebt kunnen doen en of je volgend jaar weer van de partij bent met deze of andere thema’s. Ik hoor graag van je! Dank 🙏✨