Herfstnacht jaarfeesten vrijeschool

Herfstnacht

Donker is de aarde, duister overal, maar het licht van de zomer, dragen we in ons hart met ons mee. De laatste wilde stormen en onweersbuien hebben de natuur geholpen om het leven los te durven laten. Nu is het land bedekt onder een deken van nevelen. De bladeren zijn gevallen en de kracht van het leven mag zich terugtrekken onder de aarde. Heel diep verborgen, voor het oog onzichtbaar, kunnen zo de slapende kiemen zich voorbereiden en ontwikkelen voor een nieuwe levenscyclus.

Maar voordat de dag weer aanbreekt is de nacht lang en donker. We mogen rusten en stilstaan. Voor inspirerende helpers op de weg naar binnen steken we lichtjes aan. Het sterrenlicht aan de hemel spiegelt in onze harten en in de lantarentjes waarmee we zachtjes zingend door de nacht gaan. De laatste oogst gaat nu de schuren in en we hollen de knollen van de laatste oogst uit. Met een lichtje in de knol herdenken we wat nu uit het fysieke leven verdwenen is. Moeten we nog schreeuwen om het boze te verjagen of kunnen we vol vertrouwen ons beschermd weten door een spirituele wereld en loslaten van wat niet meer bij ons hoort?

Stil stijgt de rook op uit onze schoorsteen en verbindt zo ons aardse leven met de geestelijke wereld waarvan we geschenken uit de nacht mogen ontvangen. Vleermuizen fladderen rond als boodschapper van de grens tussen de werelden en een oude uil geeft ons wijze kennis uit het verleden voor de voor ons nog verscholen toekomst. Slaap zacht en vertrouw op de dag van morgen.

Thema's en feesten

November
Sint Maarten
Lichtjes tijd
Offerbereidheid
Medemenselijkheid
Halve mantel delen
Samhain
Allerheiligen & Allerzielen
Loslaten
Sterven
Storm
Nevels
Kale aarde
Vleermuizen
Sinterklaas
Naar binnen
Lantarens
Herdenken
Voorouders
Halloween
Slacht
Laatste oogst